default-image

Λένε το νερό... νεράκι δεκάδες νοικοκυριά (video)

Κρήτη
Λένε το νερό... νεράκι δεκάδες νοικοκυριά (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη νερού υπάρχει εδώ και μέρες σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου με τους κατοίκους, που βλέπουν τις βρύσες τους να μην τρέχουν, να αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Από τις μια οι βλάβες που σημειώνονται στο γερασμένο δίκτυο, από την άλλη όμως η λειψυδρία λόγω και των περιορισμένων κατά το χειμώνα βροχοπτώσεων, έχουν δημιουργήσει μια προβληματική όπως λένε κατάσταση, που προσπαθεί να διαχειριστεί ενεργοποιώντας μέχρι και ανενεργές γεωτρήσεις η ΔΕΥΑΗ.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Το πρόβλημα μάλιστα γίνεται εντονότερο με δεδομένο ότι λόγω της στάθμης του Φράγματος Αποσελέμη που μειώνεται δραματικά για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό σε περιοχές όπως η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος που απαιτούν λόγω τουρισμού μεγαλύτερες ποσότητες, το Ηράκλειο από τις επόμενες ημέρες θα παίρνει 300 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα λιγότερα.

Ο κ. Νίκος 65 ετών πατέρας τριών παιδιών μεταξύ των οποίων και ένα με ειδικές ανάγκες, που φιλοξενεί παράλληλα στο σπίτι του στις Γούρνες Τεμένους τη νύφη του και τα εγγόνια του επί 12 ημέρες έβλεπε στεγνές τις βρύσες του σπιτιού του.  Η αγανάκτηση ξεχείλισε δε όταν μετά από ένα 12ήμερο, το νερό έφτασε νωρίς το πρωί σήμερα. Ο ίδιος όμως δεν κατάφερε καν να καλύψει τις βασικές ανάγκες.

Ολοένα και περισσότερες περιοχές στο Ηράκλειο μπαίνουν στη διαδικασία προσμονής για το νερό, ενώ τα σενάρια ενόψει και της κορύφωσης του καλοκαιριού μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικά, με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΗ να εξηγεί ότι τις επόμενες ημέρες λόγω της ανομβρίας, από το Φράγμα Αποσελέμη του οποίου η στάθμη πέφτει επικίνδυνα, το Ηράκλειο  θα λαμβάνει  300 κυβικά μέτρα νερού λιγότερα ανά ώρα για να καλυφθούν οι ανάγκες περιοχών όπως η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος που λόγω τουρισμού χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες.  

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα

Βασιλειές, Σύλαμος και Μαραθίτης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της μειωμένης πίεσης του νερού με τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ να σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν άμεσα σειρά γεωτρήσεων από τον Κρουσώνα την Κέρη και την Τύλισο για να το αντιμετωπίσουν, κάνοντας παράλληλα σκέψεις για μία νέα γεώτρηση που όμως δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμη νωρίτερα από το επόμενο καλοκαίρι. 

Επίσης περιοχές όπως τα Καμίνια, τα Δειλινά και η Θέρισος εμφανίζουν σοβαρά ήδη προβλήματα. Αφού όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ  το νερό φτάνει από δεξαμενή στις Δαφνές που λόγω της ανομβρίας οι παραγωγοί ξεκίνησαν από νωρίς να ποτίζουν τα αμπέλια τους, οπότε η μείωση της παροχής είναι δεδομένη και τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα διευρυνθούν το επόμενο διάστημα, εκτεταμένα.  

Να προσέχουν και να κάνουν λογική χρήση του νερού κάλεσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ τους δημότες, που εξήγησε πως άμεσα θα ξεκινήσει μέχρι και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών πριν χρειαστεί να ληφθούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News