default-image

Το «πάντρεμα» Κρητικής-Αζέρικης μουσικής εντυπωσίασε χιλιάδες Κρητικούς

Κρήτη
Το «πάντρεμα» Κρητικής-Αζέρικης μουσικής εντυπωσίασε χιλιάδες Κρητικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις «πάντρεμα» της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής με την Αζέρικη παραδοσιακή μουσική που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο νησί εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους. Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού απόλαυσαν την «μαγεία» της τέχνης του χορού, της παραδοσιακής μουσικής, των τραγουδιών των Κρητικών και Αζέρων μουσικών στις 4 συναυλίες σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σητεία που πρόσφερε δωρεάν η Περιφέρεια Κρήτης έχοντας συνδιοργανωτή την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Οι συναρπαστικές μελωδίες-συνθέσεις από το «πάντρεμα» των έγχορδων μουσικών οργάνων του Αζερμπαϊτζάν, το «ταρ» και την «καμαντσά» με την Κρητική λύρα, το λαούτο, τα πνευστά, καθήλωσαν όλους τους παρευρισκόμενους στο σπάνιο-μαγευτικό μουσικό ταξίδι χειροκροτώντας παράλληλα θερμά τους Αζέρους και Κρητικούς καλλιτέχνες. Επίσης οι Αζέροι με επιτυχία παρουσίασαν σε ξεχωριστή ενότητα την παραδοσιακό χορό, τραγούδι, και θεατρική παράσταση.

«Η μουσική, η τέχνη, ο πολιτισμός ενώνουν τους καλλιτέχνες, τους λαούς. Η συνεργασία μας στον πολιτισμό ανοίγει «γέφυρες» συνεργασίας και σε άλλους τομείς το τουρισμό, την οικονομική συνεργασία» δήλωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρέσβης στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.

Στην επιτυχία της συνεργασίας αλλά και στην μεγάλη απήχηση που είχαν σε όλη την Κρήτη οι συναυλίες αναφέρθηκαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης που είχε τον συντονισμό των εκδηλώσεων, όπως επίσης και ο συνεργάτης του Πρέσβη Κώστας Καραμεσίνης.

«Οι συναυλίες είχαν μεγάλη επιτυχία και απήχηση σε μικρούς και μεγάλους σε όλη την Κρήτη. To «πάντρεμα» της Κρητικής με την Αζέρικη μουσική εντυπωσίασε όλους όπως επίσης τους Αζέρους καλλιτέχνες και τους υπεύθυνους της Πρεσβείας οι οποίοι και προσκάλεσαν τους Κρητικούς καλλιτέχνες να δώσουν από κοινού συναυλίες στο Αζερμπαιτζάν» δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια με την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη «ανοίγει» συνεχώς «γέφυρες» συνεργασίας στον πολιτισμό και σε άλλους τομείς.

Οι εκδηλώσεις-συναυλίες της Περιφέρειας σε συνδιοργάνωση της Πρεσβείας του Αζερμπαιτζάν, του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, των δήμων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Σητείας,  πραγματοποιήθηκαν σε Χανιά (Φρούριο Φιρκά), Ρέθυμνο (Φρούριο Φορτέτζα) Ηράκλειο (Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης), Σητεία (Φρούριο Καζάρμα). Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Rashad Ahmadzada, Shanin Alkhazov, Chinara Mammadova, Elnara Mammadova, Ulviya Piraliyeva, Aydan Guliyeva, Lina Mammadova, Rauf Zeynalov, Javid Allayarov,Kamal Nuriyev, Ogtay Sharifov, Nijat Aslanov, Iqbal Aliyev, Rahim Rahimov, Javid Ibrahimov, Gurban Masimov, Γιάννης Παπατζανής, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Δημήτρης Σιδερής, Γιώργος Ζαχαριουδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News