default-image

Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι και πότε ανακοινώνονται οι βαθμοί

Κρήτη
Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι και πότε ανακοινώνονται οι βαθμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρετωδώς προχωρά στα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας η αξιολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι βαθμολογίες των υποψηφίων αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου (πέρυσι είχαν ανακοινωθεί στις 23 Ιουνίου), ενώ η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται, όπως πάντα, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η αγωνία για τους βαθμούς είναι φέτος ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ των υποψηφίων. Κι αυτό γιατί οι όποιες προβλέψεις για την τάση των βάσεων εισαγωγής έχουν επιπλέον ρίσκο. Το σύστημα έχει αλλάξει και είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Εάν επρόκειτο για άλλη χρονιά, η πρόβλεψη θα ήταν ασφαλής: Τα θέματα ήταν ευκολότερα, οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα, άρα οι βάσεις θα ανέβουν. Όμως, φέτος, με το νέο σύστημα χάνεται η "βοήθεια" του προφορικού βαθμού, η οποία μεταφράζεται ως και 600 μόρια επιπλέον στη βαθμολογία πρόσβασης.

Έτσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις, ενώ μια πρώτη γενική εικόνα για την πορεία των βάσεων μπορεί να υπάρξει μόνο όταν το υπουργείο Παιδείας δώσει στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία με τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων. Υπομονή ως το τέλος του μήνα, λοιπόν, ενώ στο μεσοδιάστημα μπορούμε να δούμε κάποια δεδομένα:

* Φέτος υπάρχουν 11 κατηγορίες υποψηφίων για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αντίστοιχα θα υπάρξουν 11 διαφορετικές κατηγορίες βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

* Όλα δείχνουν πως οι υποψήφιοι έγραψαν φέτος καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στα περισσότερα μαθήματα.

* Τα θέματα σε Αρχαία και Λατινικά ήταν περίπου ίδιας κλίμακας με πέρυσι, με κάποια μεγαλύτερη δυσκολία στην Ιστορία.

* Στα Μαθηματικά προσανατολισμού και στη Φυσική προσανατολισμού μάλλον οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες από πέρυσι.

* Οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δε θα είναι συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές, αφού φέτος υπάρχουν ιδιαιτερότητες όπως: α) εντάσσονται άλλες σχολές σε κάθε επιστημονικό πεδίο, β) είναι λιγότερα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και γ) δε μετρούν οι προφορικοί βαθμοί του σχολείου στο συνολικό βαθμό πρόσβασης.

* Δε γνωρίζουμε ακόμα τον αριθμό υποψηφίων που έδωσαν πέμπτο μάθημα, γιατί πολλοί ενώ το δήλωσαν τελικά δεν προσήλθαν στην εξέταση.

Πώς έγραψαν φέτος οι υποψήφιοι

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις "άνοιξαν", όπως κάθε χρόνο, με το μάθημα της Έκθεσης. Καθώς ήταν το πρώτο μάθημα που έδωσαν τα παιδιά, ήταν και το πρώτο που διορθώθηκε, ενώ ακολούθησαν τα Μαθηματικά προσανατολισμού. Αν και όπως προαναφέρθηκε δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις περυσινές βαθμολογίες των υποψηφίων, ας δούμε πώς έγραψαν οι μαθητές, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται μέσα από τα εξεταστικά κέντρα.

Τα θέματα στα Νέα Ελληνικά θεωρήθηκαν φέτος εύκολα. Ωστόσο, οι αριστούχοι (αυτοί που έγραψαν από 18 ως 20, δηλαδή) πάλι δε φαίνεται να υπερβαίνουν το 1% των υποψηφίων. Τα εύκολα θέματα μπορεί να μη βοήθησαν τους υποψήφιους να αριστεύσουν, τους βοήθησαν, ωστόσο, να μη γράψουν κάτω από τη βάση του 10. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος λιγότεροι από ποτέ έχουν πέσει κάτω από τη βάση. Σε αυτό βέβαια έχει βοηθήσει και η αλλαγή στη φιλοσοφία των θεμάτων, αφού οι απαντήσεις του τύπου "Σωστό" ή "Λάθος" πριμοδοτούν τους μέτρια προετοιμασμένους υποψηφίους.

Κατά τα λοιπά, στην Έκθεση τα περισσότερα γραπτά συγκεντρώνονται στη βαθμολογική περιοχή 10-15 με ποσοστό 65% έως 75%, ενώ στη βαθμολογική κλίμακα 15-18 συναντιέται ένα ποσοστό 15% έως 25%.

Μαθηματικά

Μόνο το 3% με 4% των υποψηφίων πανελλαδικά εκτιμάται ότι έχουν αριστεύσει στα Μαθηματικά προσανατολισμού, ότι έχουν γράψει δηλαδή πάνω από 18 με άριστα το 20. Αντιθέτως κάτω από τη βάση του 10 φαίνεται πως έχει πέσει ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των υποψηφίων.

Τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα τοποθετούν στην κλίμακα μεταξύ του 10 και του 12 περίπου το 14% των γραπτών, ενώ στην κλίμακα από 12 μέχρι 15 φαίνεται πως κινείται το 10% των υποψηφίων. Τέλος, περίπου το 12% των γραπτών εκτιμάται πως αξιολογήθηκε με βαθμολογίες μεταξύ του 15 και του 18.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News