default-image

'Ηλιος και στρες προκαλούν μελάνωμα

Υγεία
'Ηλιος και στρες προκαλούν μελάνωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βλαβερές συνέπειες του χρόνιου στρες στην υγεία είναι γνωστές, όμως, τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι συνδέεται και με το μελάνωμα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ερευνητικές μελέτες έχουν συσχετίσει το χρόνιο και παρατεταμένο στρες, που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς και σε ψυχολογικούς παράγοντες, με τη γένεση του μελανώματος ή και άλλων καρκίνων, αλλά και με την προαγωγή της επέκτασης του κακοήθους όγκου στο ανθρώπινο σώμα, με τη μορφή μεταστάσεων.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί, επιστημονικά, ότι η περιοδική, απότομη και αλόγιστη έκθεση του ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία όπως αναφέρει το skai.gr, αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων την εμφάνιση μελανώματος ή άλλων μορφών δερματικού καρκίνου.

«Η ηλιακή ακτινοβολία, όσο και το στρες, πυροδοτούν με τρόπο αθροιστικό μέσα στα χρόνια τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων του δέρματος, που μπορεί, τελικά, να οδηγήσει στην ανάπτυξη μελανώματος», ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η παθολογοανατόμος, με εξειδίκευση στον τομέα της δερματοπαθολογοανατομίας και ιδιαίτερα της ογκολογίας και των μελαγχρωστικών αλλοιώσεων, Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου.

Μία κακοήθεια που μπορεί να προληφθεί

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη υιοθέτησης ενός σωστού τρόπου έκθεσης στον ήλιο που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, ανεξάρτητα από τύπο δέρματος, ηλικία ή φύλο. Στις προληπτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η αποφυγή έκθεσης στις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος, που εκπέμπουν την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, Γεώργιος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στη χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος, εξηγώντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος είναι η σωστή αντιμετώπισή του.

Την τελευταία πενταετία παρατηρούνται εντυπωσιακές εξελίξεις και στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος. Η πρόοδος οφείλεται στην εισαγωγή στη θεραπεία του μελανώματος νέων φαρμάκων, που έχουν σχέση αφενός με την ανοσοθεραπεία, αφετέρου με τις στοχευμένες θεραπείες κατά συγκεκριμένων μεταλλάξεων.

Με αυτές τις θεραπείες έχουμε πετύχει μακρές επιβιώσεις που διαρκούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 34% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα, αν και προθεραπευμένο, επιβιώνει περισσότερο από πέντε χρόνια με την ανοσοθεραπεία και τα νέα φάρμακα. Πριν από πέντε, μόλις, χρόνια η επιβίωση ήταν μόλις έξι μήνες

Εκδήλωση για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος

Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, από τις 09:00 έως τις 20:00, διακεκριμένοι επιστήμονες θα εξηγήσουν πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος, τι κινδύνους κρύβει για την υγεία, ποια είναι τα νεότερα στη θεραπευτική αντιμετώπιση, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Επιπλέον, δερματολόγοι της Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος θα «εκπαιδεύουν» τους ενδιαφερόμενους για τον σωστό τρόπο αυτοεξέτασης, εξηγώντας, παράλληλα, ποιες αλλαγές στις ελιές (μορφή, χρώμα, κνησμός κ.λπ.) χρήζουν προσοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News