Ειδήσεις

Στα ίχνη των ιερόσυλων - Αγωνία στην Ιεράπετρα

Μόνο απογοήτευση, θλίψη και αποτροπιασμό νοιώθουν οι κάτοικοι της Ανατολής Ιεράπετρας που ο ένας μετά τον άλλον μαθαίνουν ότι κλάπηκαν από την εκκλησία των Αγίων Πάντων δυο Βυζαντινές και τρείς μεταβυζαντινές εικόνες ανεκτίμητης αξίας.


Οι πέντε εικόνες διαπιστώθηκε  από τον νεωκόρο της εκκλησίας, ότι είχαν κάνει φτερά από το ντουλάπι στο οποίο φυλάσσονταν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

«Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας  είχαν μεταφερθεί από παλιά οι σημαντικές και μοναδικές στο είδος τους φορητές εικόνες του Χριστού  Παντοκράτορος και  της Παναγίας Οδηγητρίας, χρονολογημένες γύρω στά 1400, προερχόμενες από την ιστορική Μονή Αγίων Αποστόλων Καρκασίων Ανατολής, κωνσταντινοπολίτικης τεχνοτροπίας και σπάνιες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην  υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης κλάπηκαν και τρείς άλλες εικόνες σημαντικότατες, η Παναγία η Ελεούσα,  η Δέηση και η Μεταμόρφωση του 17ου-18ου αιώνα.
Οι εικόνες είναι καταγεγραμμένες στα Μητρώα του Υπουργείου Πολιτισμού και πρέπει να γνωρίζουν οι ανεγκέφαλοι αρχαιοκάπηλοι πως δεν πρόκειται να πουληθούν σε οποιαδήποτε δημοπρασία και αν βγούν
», μας είπε φανερά στενοχωρημένος ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος.

«Το ακούσαμε σήμερα ότι έκλεψαν τις θαυματουργές εικόνες που φυλάσσαμε στην εκκλησία του χωριού μας. Τις είχαμε μεταφέρει στο χωριό από το μοναστήρι των Καρκασίων για να μην τις κλέψουν, επειδή στο χωριό πιστεύαμε ότι θα ήταν πιο ασφαλείς. Τελικά στις μέρες που έχουμε φτάσει οι κλέφτες μπορούν να πάρουν τα πάντα και μπροστά στα μάτια σου», μας είπε ο συνταξιούχος  κ Κώστας Μαυράκης  από την Ανατολή.

«Η μικρή κοινωνία της Ανατολής δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει ότι κλέψανε τις μοναδικές αυτές εικόνες που είχαμε στην εκκλησία των Αγίων Πάντων. Ήξεραν πολλοί ότι αυτές οι εικόνες έχουν πολύ  μεγάλη αξία και ήταν πολλοί εκείνοι οι ξένοι επισκέπτες  που έφταναν στο χωριό μας  για να τις θαυμάσουν. Φαίνεται ότι τώρα πληρώνουμε αυτή την μεγάλη δημοσιότητα που είχε δοθεί στην πολιτιστική τους αξία», μας είπε ο συνταξιούχος κ Χαράλαμπος Αγγελάκης.

Ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός  Σύλλογος Ανατολής αγωνίζεται μεταξύ των άλλων και για την διατήρηση του  πολιτισμικού θρησκευτικού πλούτου του χωριού και θεωρεί μεγάλη απώλεια την εξαφάνιση των  5 εικόνων.

«Έχουν στενοχωρηθεί και έχουν αγανακτήσει όλοι στο χωριό μας  με αυτό που συνέβη. Δεν είναι ώρα να ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν αυτή τη στιγμή, αλλά να βοηθήσουμε τις διωκτικές Αρχές στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει, για να βρούν την άκρη του νήματος της υπόθεσης, η οποία θα μας οδηγήσει στην επιστροφή των εικόνων στη βάση τους», μας είπε η κ Μαίρη Χανιωτάκη από τον Πολιτιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Ανατολής.


Η διαδικασία της προανάκρισης που διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας με την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Έχουν καταθέσει ήδη  αρκετοί που είχαν άμεση η έμμεση σχέση με την ενορία των Αγίων Πάντων και αναζητείται το παραμικρό λαθάκι των δραστών, που  ωστόσο δεν παραβίασαν την είσοδο αλλά μπήκαν με κλειδιά στην εκκλησία, έχοντας απενεργοποιήσει τον συναγερμό.

«Ευχαριστώ τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου Ταξίαρχο Εμμανουήλ Πετάση για την αμεσότητα και τις ενέργειες που κατέβαλε και καταβάλει για την αντιμετώπιση του θέματος και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα πράξει για μία ακόμη φορά το καθήκον της. Επίσης τον Διοικητή Ασφάλειας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριο Φρονιμάκη, τον Αστυνόμο κ. Ηλία Νταραρά και τον υπεύθυνο της σήμανσης για την ευσυνειδησία και το φιλότιμο τους.
Να ευχηθούμε ο Θεός να βοηθήσει να βρεθούν οι εικόνες σύντομα και να γυρίσουν στον τόπο τους
», αναφέρει ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης, πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας π. Κύριλλος Διαμαντάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια