default-image

Κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σύνταξης οι αγρότες

Κρήτη
Κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σύνταξης οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον κίνδυνο να χάσουν το 60% της σύνταξής τους  έρχονται αντιμέτωποι όσοι συνταξιούχοι (ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι κατ' επάγγελμα αγρότες) συνεχίσουν να δουλεύουν και να έχουν εισοδήματα από επιδοτήσεις ή άλλα αγροτικά εισοδήματα.

Με βάση το άρθρο 20 το ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, όσοι από αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο εξακολουθήσουν να έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική δράση θα βλέπουν τις συντάξεις τους "κουτσουρεμένες" με τους αγρότες λόγω των χαμηλών συντάξεων του ΟΓΑ να δέχονται, όπως όλα δείχνουν, την πιο σφοδρή επίθεση.

Η αποκάλυψη του neakriti.gr, έχει ήδη προκαλέσει την οργή από τη μεριά των αγροτοσυνδικαλιστών που μιλούν ανοιχτά για επίθεση της κυβέρνησης στους μικρομεσαίους αγρότες και χτύπημα κάτω από τη μέση για τον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ σύνταξης και επιδότησης καλούνται ουσιαστικά να επιλέξουν όσοι συνταξιοδοτηθούν από δω και στο εξής και συνεχίσουν να καλλιεργούν ή να λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, αφού ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει "πέναλτι" απώλειας μέχρι και 60% στη σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως.

Με τα βέλη ωστόσο να πλήττουν σε μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχους, όπως του ΟΓΑ που λαμβάνουν πενιχρές συντάξεις και κυρίως όσους είναι γεννημένοι το 1949 και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Για δίκοπο μαχαίρι που μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο τραγικών εξελίξεων έκαναν λόγο οι αγροτοσυνδικαλιστές που έδωσαν στην εξέλιξη αυτή τη διάσταση βόμβας για τον πρωτογενή τομέα που θα σβήσει από πολλές αγροτικές περιοχές που καλλιεργούνται σε μεγάλο ποσοστό από συνταξιούχους παραγωγούς.

Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με την κυβέρνηση να εμφανίζεται προβληματισμένη, κάνοντας ταυτόχρονα σκέψεις για διευκρινιστική εγκύκλιο που δεν αποκλείεται να εξαιρεί τους νυν αγρότες ή να βάζει πλαφόν εισοδημάτων.

Το θέμα πάντως ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί οδηγεί σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση στις επιδοτήσεις και τους δικαιούχους, με πολλούς να εκτιμούν ότι μια κίνηση από την πλευρά των συνταξιούχων να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους να φαντάζει ως μονόδρομος.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News