default-image

Κατακτώντας την κορυφή του Γκίγκιλου

Ταξίδια
Κατακτώντας την κορυφή του Γκίγκιλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα βουνά συνυπάρχουν μαζί μας για να μας θυμίζουν τα πόσα μπορούμε να καταφέρουμε αρκεί, να τολμήσουμε να μπούμε στο μονοπάτι που οδηγεί ψηλά εκεί που μας περιμένει η θεϊκή μας μορφή, εκεί όπου κάθε δοκιμασία ή δυσκολία στη γη μοιάζει μικρή κι ασήμαντη μπροστά στη δύναμη της ψυχής μας. Όλες αυτές οι σκέψεις έρχονται στο μυαλό όταν τολμήσουμε να κατακτήσουμε την κορυφή του Γκίγκιλου στα Λευκά Όρη.

Η άγρια κορυφή του Γκίγκιλου στα 2080 μ. στο όρος Σαπημένος δεσπόζει πάνω από το Ξυλόσκαλο του Ομαλού. Από το Ξυλόσκαλο (1200 μ. υψόμετρο) ξεκινάει ένα ανηφορικό μονοπάτι που αν και από μακριά φαίνεται δύσκολο, λόγω του σαθρού εδάφους του βουνού, είναι γενικά καλά σηματοδοτημένο και εμφανές.

Προχωρώντας αρχικά στις ανατολικές πλευρές του όρους Ψηλάφι με το φαράγγι της Σαμαριάς κάτω στα πόδια μας, συναντάμε πανέμορφες μορφές βράχων και κυπαρισσιών που κρέμονται στην άκρη των γκρεμών.

Πολλούς από τους βράχους αυτούς χρησιμοποιούνται από αναρριχητές. Σε κάποιο σημείο συναντάμε μια φυσική καμάρα, κάτω από την οποία περνάει το μονοπάτι, όπου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Έπειτα από επιπλέον μια ώρα φτάνουμε στην πηγή Λινοσέλι, όπου μπορούμε να πιούμε νερό. Έπειτα από επιπλέον 60 λεπτά πορείας, οδηγούμαστε στο διάσελο του Γκίγκιλου έχοντας απίστευτη θέα στο φαράγγι της Τρυπητής και τη θάλασσα.

Το μονοπάτι συνεχίζει αριστερά στο διάσελο, όπου περνάμε δίπλα από ένα βάραθρο (προσοχή!). Σε περίπου 50 λεπτά φτάνουμε στην πρώτη κορυφή του Γκίγκιλου και σε ακόμη 15 λεπτά στην κορυφή των 2080μ.

Πηγή: cretanbeaches.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News