default-image

Απολύσεις και κατάργηση επιδομάτων φέρνει το φθινόπωρο

Κρήτη
Απολύσεις και κατάργηση επιδομάτων φέρνει το φθινόπωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πάνω κάτω στο εργασιακό καθεστώς έρχονται να φέρουν αλλαγές-σοκ που αναμένεται να ισχύσουν στην αγορά εργασίας το φθινόπωρο. Μειώσεις του εργατικού κόστους, περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ντόμινο απολύσεων, πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι μερικά από τα όσα θα φέρει μαζί του το νέο πακέτο μέτρων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, το οποίο θα κληθεί να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το σκληρότερο μέτρο που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της κυβέρνησης αφορά στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στα οποία μέχρι τώρα στηρίζονταν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αφού στο Δημόσιο έχουν ήδη κοπεί. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και ο λόγος, όπως πολλοί θα κατάλαβαν, γίνεται για το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και για το επίδομα αδείας, κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού για τους ήδη εργαζόμενους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς. Έτσι, από εδώ και στο εξής ο 13ος και 14ος μισθός, από τους οποίους οι εργαζόμενοι περίμεναν πώς και πώς να καλύψουν τρύπες και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εκείνες για τις οποίες οι υπόλοιποι τσεκουρεμένοι μισθοί δεν έφταναν, θα αποτελούν πια παρελθόν και μακρινή ωραία ανάμνηση.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το πακέτο των εργασιακών που θα έρθει το φθινόπωρο πραγματικά σοκάρουν, με τη φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά, όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις», να προκαλεί αντιδράσεις στον ελληνικό λαό, στα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και διακομματικά πυρά από την αντιπολίτευση.

Μείωση αδειών και ομαδικές απολύσεις

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο, θα κληθεί να περάσει ένα σκληρό πακέτο μέτρων που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της. Έτσι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τα όσα έγιναν γνωστά μέσα από τον αθηναϊκό Τύπο, το εργασιακό καθεστώς που θα επιβληθεί θα έχει μάλλον άρωμα... Γαλλίας. Και αν αυτό είναι αληθές, η εφαρμογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα απολύσεων, καθώς οι εργοδότες θα αναζητούν τους "φθηνότερους" νέους εργαζόμενους, απολύοντας τους παλιούς που θα έχουν δικαίωμα στα επιδόματα.

Την ίδια στιγμή, όμως, στα νέα μέτρα προβλέπεται αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών. Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές θα μπορεί να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή απιστίας, ή μετά από μακρά απουσία από την εργασία τους, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και μείωση των ημερών της άδειας που δικαιούνται. Επίσης, αναμένονται αλλαγές στην οργάνωση και δομή των συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, αναμένεται άρση των περιορισμών για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η είδηση και μόνο για τα όσα δυσάρεστα "μαγειρεύονται" έχει εξοργίσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές, με το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, να ετοιμάζει νέο κύκλο δραστικών κινητοποιήσεων, απαντώντας με ισχυρές μορφές δράσεων και ξεσηκωμού απέναντι στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που πάει να επιβληθεί.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μας εξοντώσει. Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Ως συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε πολύ σκληρά σε όλα αυτά. Αναμένεται να έχουμε ένα πολύ καυτό φθινόπωρο, αλλά οι κυβερνώντες θα πρέπει να ξέρουν και να περιμένουν να λάβουν την απάντηση που τους πρέπει», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Βοργιάς.

Αντιδράσεις

Η μία μετά την άλλη διαδέχονται οι ανακοινώσεις-πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εν λόγω μεταρρυθμίσεις που προωθούν κυβέρνηση και δανειστές.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι όσο υπερασπίστηκε τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία, άλλο τόσο θα υπερασπιστεί και τα δικαιωμάτων των εργαζομένων», σχολίασε η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας σε άλλο σημείο: «Αλήθεια, ο κ. Τσίπρας τολμάει να πει τι έχει συμφωνήσει για τα εργασιακά, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία; Τα ψέματα και η ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν έχουν όρια».

Για επικείμενη καταστροφή για τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Έρχεται καταστροφή για τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους. Γιατί η δήθεν υπεράσπιση των συντάξεων ήταν μέτρα 2,2 δισ. στο ασφαλιστικό, και τα σπίτια παραδίδονται στα ξένα funds. Με αυτούς είναι απαραίτητο ένα ειδικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Το λεξικό της μεγάλης εξαπάτησης. Όπου η έννοια της κάθε λέξης θα είναι αντίστροφη», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Να ετοιμαστούν για νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά τους καλεί τους εργαζομένους το ΚΚΕ από την πλευρά του.

«Όλοι πια ξέρουν πόση αξία έχουν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Μηδενική», αναφέρει το Ποτάμι.

Σχολιάζοντας τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τα εργασιακά, η Ένωση Κεντρώων αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της: «Ο πρωθυπουργός έχει πλέον τερματίσει κάθε κοντέρ ψεύδους. Οι πολίτες όμως θα πληρώσουν το λογαριασμό του "αριστερού επαναστάτη", που θα μας απάλλασσε από το παλιό».

ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News