Ειδήσεις

Ντόμινο αποκαλύψεων για τα κυκλώματα όπλων (video)

Ντόμινο αποκαλύψεων για τα κυκλώματα εισαγωγής και διακίνησης όπλων, επέφερε όπως αποδεικνύεται, η έρευνα που ξεκίνησε με τη σύλληψη τον περασμένο Απρίλιο, των Ειδικών Φρουρών που διακινούσαν όπλα από την Κρήτη στην Αθήνα με αποδέκτες μέλη εγκληματικών οργανώσεων.

Με παράλληλη αφετηρία τη σύλληψη ενός 31χρονου Χανιώτη, η οποία είχε ακολουθήσει, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., αγγίζουν τα όρια εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε μη λειτουργικά όπλα, τα μετέτρεπε και τα διακινούσε προμηθεύοντας ντόπιους και Αθηναίους κακοποιούς.

Στη διάρκεια της γιγαντιαίας επιχείρησης τη ΕΛ.ΑΣ. που εξελισσόταν για ένα 24ωρο στα Χανιά, συνελήφθησαν 18 άτομα, ενώ στη δικογραφία εμπλέκονται σε διάφορους ρόλους, άλλα 28 άτομα.

Βαρύτητα στην υπόθεση δίνει η εμπλοκή ενός αρχιφύλακα της Τροχαίας Χανίων και συνολικά τεσσάρων ειδικών φρουρών, παρά το γεγονός πως θεωρούνται περιστασιακοί συνεργοί της εγκληματικής οργάνωσης.

Δύο εξ αυτών υπηρετούν στην Κρήτη και ο τρίτος στην Αττική, όπως ανέφεραν στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της επιτυχίας της ΕΛ.ΑΣ., ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης κ. Δασκαλάκης και ο διοικητής της Ασφάλειας Χανίων Παρασκευάς Χηνόπουλος.

Το «παραμάγαζο» άρχισε να αποκαλύπτεται με την αρχική σύλληψη των τεσσάρων ειδικών φρουρών. Η εξονυχιστική διερεύνηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν με υπόπτους, αλλά και πρόσωπα κλειδιά, όπως έναν οπλοπώλη, έναν οπλουργό, έναν πρόεδρο σκοπευτικού συλλόγου του νομού Χανίων και έναν 31χρονο χειριστή μηχανημάτων.  

Η δράση της εγκληματικής συμμορίας εξελίσσεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. γύρω από τον 31χρονο αυτοκινητιστή που συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα να παραλαμβάνει δύο δέματα με πιστόλια και περίστροφα που είχε παραγγείλει από το εξωτερικό.

Η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν ανενεργά όπλα από χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Αμερική. Στο παράνομο εργαστήριο που είχε στήσει στο σπίτι του ο οπλουργός, μετέτρεπε τα "σιδερικά" σε φονικά όπλα, τα οποία πωλούσαν στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη και οι συνεργοί της οργάνωσης στη μαύρη αγορά, τόσο της Κρήτης όσο και της Αττικής.

Κορυφή του παγόβουνου στον κύκλο της παρανομίας και η δράση του προέδρου σκοπευτικού συλλόγου του νομού Χανίων, ο οποίος σε συνεργασία με τρία ακόμη άτομα, πλαστογραφούσε έγγραφα και εμφάνιζε ως χρησιμοποιημένα σε σκοποβολή χιλιάδες φυσίγγια τα οποία στη συνέχεια περνούσαν στα χέρια παρανόμων.

Μετά από έρευνες που εξελίχθηκαν σε 35 σπίτια, αποθήκες και καταστήματα, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 45 πιστόλια, 9 πολεμικά τυφέκια, 3 χειροβομβίδες, 22 καραμπίνες-κυνηγετικά, 11 αεροβόλα και 22.863 φυσίγγια.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια