default-image

Η γέννηση των τζιν, η Κική Δημουλά & η δολοφονία Βενιζέλου

Η γέννηση των τζιν, η Κική Δημουλά & η δολοφονία Βενιζέλου

Η γέννηση των τζιν

Σαν σήμερα, το 1850, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, το παντελόνι τζιν! Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Levi's Strauss, ένας 20χρονος Βαυαρός μετανάστης, ξεκινά από τη Νέα Υόρκη για την Καλιφόρνια, ακολουθώντας όπως τόσοι άλλοι εκείνη την περίοδο το «κάλεσμα» του χρυσού. Ο Strauss πουλούσε στους χρυσοθήρες το ανθεκτικό καραβόπανο που λέγεται πως ήταν το υλικό με το οποίο κατασκευάστηκαν τα πανιά στις καραβέλες Νίνα, Πίντα και Σάντα Μαρία του Κολόμβου. Οι χρυσοθήρες χρησιμοποιούσαν το καραβόπανο για να φτιάξουν σκηνές και σκέπαστρα για τα βαγονέτα. Ο Strauss είχε τότε την φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσει το καραβόπανό για να φτιάξει παντελόνια ανθεκτικά στις κακουχίες της Άγριας Δύσης. Τα παντελόνια τζιν παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις 6 Ιουνίου του 1850 κι από την πρώτη στιγμή έγιναν ανάρπαστα. Λόγω της γενοβέζικης καταγωγής τους (ο Κολόμβος είχε γεννηθεί στη Γένοβα), «τζένοαν» για τους Αμερικανούς, το νέο ένδυμα ονομάστηκε τζινς. Λίγο αργότερα, ο Strauss αποφάσισε να αντικαταστήσει το καραβόπανο με γαλλικό βαμβακερό ύφασμα, προκειμένου να είναι λιγότερο σκληρό και να μην προκαλεί ερεθισμούς στους χρυσοθήρες. Το εν λόγω ύφασμα ονομαζόταν Serge de Nimes κι έγινε γνωστό ως… ντένιμ (που στα ελληνικά σημαίνει δίμιτο).

Κική Δημουλά

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιουνίου του 1931 όταν γεννιέται στην Αθήνα, η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, Κική Δημουλά (ψευδώνυμο της Βασιλικής Ράδου).

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου

Ήταν 6 Ιουνίου του 1933 όταν έλαβε χώρα η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η ένοπλη επίθεση έλαβε χώρα αργά το βράδυ, την ώρα που ο Βενιζέλος επέστρεφε μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα από την Κηφισιά, όπου είχαν μεταβεί για επίσκεψη στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα. Στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου, το αυτοκίνητο του ζεύγους, αλλά και το όχημα ασφαλείας του Βενιζέλου δέχονται μαζικά πυρά. Η επίθεση διαρκεί περίπου μισή ώρα, μέχρι που το αυτοκίνητο του Κρητικού πολιτικού καταφέρνει να ξεφύγει. Ο σωματοφύλακάς του, Μαρκάκης που επέβαινε στο όχημα ασφαλείας τραυματίζεται θανάσιμα, ωστόσο ο Βενιζέλος είχε γλιτώσει ξανά.

Η απόβαση στη Νορμανδία

Εξάλλου, στις 6 Ιουνίου του 1944 λαμβάνει χώρα η περίφημη D-Day: Οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία, ξεκινώντας τη μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των ναζί. Πρόκειται για την περίφημη απόβαση στη Νορμανδία.

Οι θρυλικοί Rolling Stones

Τέλος, ακριβώς 21 χρόνια μετά τη D-Day, στις 6 Ιουνίου του 1965, οι Rolling Stones κυκλοφορούν το τραγούδι τους "(Ι Can't get No) Satisfaction" και ξεκινούν την πορεία τους προς την απόλυτη δόξα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News