Ειδήσεις

Ποιοι Κρητικοί θεωρούνται οι πιο θεριακλήδες

Οι Ηρακλειώτες παραμένουν θεριακλήδες. Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τη μίνι έρευνα στην οποία προχώρησε η "Νέα Κρήτη", στους δρόμους της πόλης. Όπως προέκυψε, η σχέση που έχει ο κάθε άνθρωπος με το τσιγάρο είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή: Οι νεότεροι - είτε καπνίζουν, είτε όχι - μας είπαν ότι είναι ενημερωμένοι για τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου.

Στον αντίποδα, υπάρχουν άλλοι συμπολίτες μας, μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι, όσο και αν φαίνεται περίεργο, αμφισβητούν ευθέως το ότι το κάπνισμα κακό στην υγεία... Θιασώτης της τελευταίας άποψης είναι ο Σήφης. Ο Σήφης είναι 52 ετών και εργάζεται ως μικροπωλητής. Καπνίζει περισσότερα από 30 χρόνια και, όπως εξομολογήθηκε στη "Νέα Κρήτη", δε σκοπεύει να κόψει το κάπνισμα.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω σκεφτεί ποτέ να το σταματήσω», μας λέει ο Σήφης, ο οποίος κάνει το λιγότερο ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Ερωτηθείς για το αν γνωρίζει τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, ο 52χρονος μικροπωλητής μάς απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι βλέπω ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ να έχουν πρόβλημα με τα πνευμόνια τους. Κι από την άλλη, έχω συναντήσει και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους να καπνίζουν και να είναι μια χαρά. Πιστεύω, δηλαδή, ότι είναι θέμα ανθρώπου, καθώς κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός από τον άλλον».

Στη συνέχεια, συναντήσαμε τον Ερμή. Ο Ερμής είναι 28 ετών, δάσκαλος στο επάγγελμα. Καπνίζει από 17 ετών κι από τότε έχει σκεφτεί να το κόψει πολλές φορές. Ωστόσο, όπως είπε στη "Νέα Κρήτη", μόνο μια φορά έκανε το μεγάλο βήμα, χωρίς ωστόσο η προσπάθειά του να στεφθεί με επιτυχία. Όταν τον ρωτήσαμε αν γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα, μας απάντησε καταφατικά.

«Φυσικά και το γνωρίζω. Το τσιγάρο κάνει κακό στην υγεία κι αυτό έχει αποδειχθεί», μας λέει ο 28χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος, ερωτηθείς για το αν παρατηρεί στον εαυτό του τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος, μας απάντησε ως εξής: «Εγώ, που καπνίζω πάνω από 10 χρόνια τώρα, αρρωσταίνω πιο εύκολα. Επίσης λαχανιάζω πιο εύκολα όταν ανεβαίνω σκάλες. Οι αντοχές μου είναι μειωμένες και το καταλαβαίνω όταν γυμνάζομαι ή όταν κάνω κάποιο άθλημα».

Όπως μας είπε αρχικά, ο Ερμής έχει σκεφτεί πολλάκις να κόψει το τσιγάρο. Τη μια φορά που το προσπάθησε άντεξε για λιγότερο από ένα μήνα: «Για λίγες εβδομάδες δεν κάπνιζα καθόλου. Είχα πολλά νεύρα και αυξήθηκε η όρεξή μου. Έτρωγα λοιπόν πολύ περισσότερο και ήμουν πιο ευέξαπτος», μας εξηγεί ο νεαρός δάσκαλος.

Ο Ερμής καπνίζει πλέον περίπου 15 τσιγάρα τη μέρα. Λιγότερο δηλαδή από πακέτο. Παραδέχεται, όμως, ότι, εάν βγει για καφέ ή για ποτό, σίγουρα θα καπνίσει περισσότερα. Ωστόσο, όταν ήταν πιο μικρός, έκανε ακόμα πιο πολλά τσιγάρα. «Ήταν μια περίοδος που έκανα δύο πακέτα τη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 28χρονος στη "Νέα Κρήτη".

Τέλος, ρωτήσαμε τον Ερμή αν σκοπεύει να κόψει κάποια στιγμή μόνιμα το κάπνισμα. «Γενικά, ναι, θέλω να το σταματήσω. Όμως, δεν το βλέπω να συμβαίνει σύντομα», μας απαντάει ο εκπαιδευτικός, ο οποίος, όμως, προσθέτει ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι να σταματήσει το "πακέτο" και να ξεκινήσει τον "καπνό". «Για να καπνίζω λιγότερο και να μου βγαίνει και πιο φτηνά», σπεύδει να μας εξηγήσει.

Στην παλιά αγορά του Ηρακλείου συναντήσαμε τον κ. Ζαχαρία την ώρα που έπινε το καφεδάκι του. Ο κ. Ζαχαρίας είναι συνταξιούχος κι έχει "πατήσει" τα 80. Του λέμε ότι κάνουμε μια έρευνα για τους Ηρακλειώτες και τη σχέση τους με το τσιγάρο. «Εγώ καπνίζω», μας λέει εξαρχής. «Έχω πάρει ένα πακετάκι και κάνω 5 με 6 τσιγάρα τη μέρα. Όμως θέλω να κάνω περισσότερα», μας λέει, σχεδόν με παράπονο.

Όπως μας εξηγεί, καπνίζει περισσότερα από 50 χρόνια, από τότε που ήταν περίπου 25 ετών. Σε όλη του τη ζωή έχει κόψει το κάπνισμα μόνο μια φορά. «Το είχα κόψει πριν από 2-3 χρόνια. Άντεξα περίπου ένα χρόνο άκαπνος και μετά το ξεκίνησα πάλι. Δεν μπορούσα να μην καπνίζω», μας λέει. «Το ξέρετε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία;», ρωτάμε τον κ. Ζαχαρία, ο οποίος μας απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ναι, το ξέρω. Εγώ έχω βήχα. Γι' αυτό το έχω μειώσει κιόλας».

«Η εξάρτηση είναι κυρίως στο μυαλό μας»

Τέλος, μιλήσαμε και με τον Μάνο. Σε αντίθεση με τον κ. Ζαχαρία, τον Σήφη και τον Ερμή, ο Μάνος - ο οποίος είναι 35 ετών - σταμάτησε το κάπνισμα μετά από περίπου 15 χρόνια κι άρχισε το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Ξεκίνησα να καπνίζω στα 18. Πριν από 2-3 χρόνια αποφάσισα να το κόψω για λόγους υγείας», μας λέει ο Μάνος και προσθέτει: «Δεν πήγα αμέσως στο ηλεκτρονικό. Το έψαξα για πολύ καιρό, και τελικά κατέληξα ότι μπορεί να βοηθήσει». Ρωτώντας τον αν έχει διαπιστώσει κάποια διαφορά, μας λέει ότι «δε νιώθει τον εθισμό που ένιωθε με το κανονικό τσιγάρο». «Όταν είμαι άκαπνος, δε νιώθω ότι μου λείπει το τσιγάρο, όπως όταν κάπνιζα κανονικά», μας εξηγεί και σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Εννοείται ότι θεωρώ πως το καλύτερο για κάποιον καπνιστή είναι κόψει το τσιγάρο τελείως».

«Η εξάρτηση από το τσιγάρο είναι κυρίως στο μυαλό μας», επισήμανε ο Μάνος μιλώντας στη "Νέα Κρήτη". «Ούτε τρελαίνεσαι, δηλαδή, όταν το κόψεις, όπως λένε πολλοί, ούτε τίποτα. Πιστεύω, δηλαδή, ότι το θέμα είναι ψυχολογικό», μας λέει και εν συνεχεία αναφέρεται στις ευεργετικές επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος: «Ξαναβρήκα την όσφρησή μου. Μυρίζω καλύτερα. Μπορώ να μυρίσω, δηλαδή, μυρωδιές που όταν κάπνιζα κανονικό τσιγάρο δεν τις "έπιανα" καν», αναφέρει ο Μάνος, ο οποίος κλείνοντας παραδέχεται, ακόμη, ότι έχει παρατηρήσει βελτίωση και στην αναπνοή του: «Δε λαχανιάζω όσο λαχάνιαζα πριν το κόψω, σε καμία περίπτωση!».

Ρεπορτάζ:Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια