default-image

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τα μάτια του Νίκου Τούλη...

Μπάσκετ
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τα μάτια του Νίκου Τούλη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Προτιμήσαμε όμως να...δώσουμε βημα σε έναν σπουδαίο μπασκετάνθρωπο που έχουμε στην Κρήτη. Τον κόουτς που πρώτος οδήγησε κρητική ομάδα στην Α1, τον Νίκο Τούλη. Αυτός προτίμησε να γράψει δυο λόγια από την καρδιά του. Χωρίς μεγάλη μπασκετική ανάλυση. Το κείμενο που ακολουθεί θα ζήλευε ο κάθε αθλητικός συντάκτης. Διαβάστε το και δε θα διαφωνήσετε...

"Ένας υπέροχος άνθρωπος ,ένας σπουδαίος οικογενειάρχης , ένας τεράστιος αθλητής.

Ένας αθλητής που με την 22χρόνη παρουσία του και με την εν γένει συμπεριφορά του στους αθλητικούς χώρους ( τα 17 απ αυτά σ  υψηλότατο επίπεδο Εθνική - Ηρακλής-Παναθηναϊκός ) κοσμούσε και στόλιζε το Ελληνικό και το  Ευρωπαϊκό Μπάσκετ και ήταν από τους καλύτερους  αθλητές  όλων των εποχών.

Ένας αθλητής που για να αναφερθείς για τις  διακρίσεις του σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο χρειάζεται πολύς χώρος και χρόνο.

Ένας αθλητής που το περασμένο Απρίλη του απονεμήθηκε ο τίτλος ¨θρύλος της ευρωλίγκας¨ .

Ένας αθλητής που με το ήθος του την ταπεινότητα του και την ποιότητα του έκανε πανέμορφο το άθλημα και συνέβαλε αυτό   να αγαπηθεί και να γίνει το Εθνικό μας σπορ.

Ένας αθλητής που λατρεύτηκε από  φίλους και φιλάθλους του αθλήματος  με χιλιοτραγουδισμένο όνομα και εισέπραττε μεγάλο σεβασμό και  καθολική αναγνώριση από ¨αντιπάλους¨ ,   

Ένας αθλητής  που με την αδιάκοπτη δουλειά  του (ακόμη και σε ρεπό ,άδειες  της ομάδας του ή σε μεταβατικές περιόδους ήταν εκεί, στο γήπεδο) ήταν  πρότυπο για πολλούς νέους και με τη  φωτογραφία του να έχει περίοπτη θέση στο χώρο φίλων του αθλήματος και σε έντυπα και  σε ηλεκτρονικά  μέσα

Ένας αθλητής που ο επί χρόνια προπονητής του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είπε ¨ Ο Διαμαντίδης είναι το μπάσκετ ¨

Ένας αθλητής που με την απόφαση του να αποχωρήσει -σαν αθλητής- από τους αγωνιστικούς χώρους κάνει το άθλημα και τον αθλητισμό φτωχότερα

Ένας δάσκαλος του αθλήματος ,της δουλειάς της σκέψης και της πράξης  που είχε την ικανότητα πάντα να διαβάζει το παιχνίδι και να κάνει το συμπαίκτη του καλύτερο και χαρούμενο.

Τυχεροί οι εκατοντάδες νέοι αθλητές ,που ήταν κοντά του κ μεγάλωσαν μ αυτόν...

ΔΗΜΗΤΡΗ  σε ευχαριστούμε...

Ένας από τα εκατομμύρια φίλων  του αθλήματος  ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΗΣ

Υ.Γ. Θα ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος -σύντομα- να του δοθεί ο τίτλος του ¨ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ¨

Να είναι αυτός που θα πηγαίνει στα σχολεία  και στα τμήματα ακαδημιών και νέων  των ομάδων ,όλης της χώρας να μιλάει για Μπάσκετ και για αθλητισμό ,να συμμετέχει σ όλες τις εκδηλώσεις του αθλήματος είτε σε συλλογικό ,είτε σε εθνικό  επίπεδο έντός και εκτός Ελλάδας και πάντα ως τιμώμενο πρόσωπο  και σε περίοπτη θέση στην παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων μεγάλου βεληνεκούς".

           Η καριέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μπορεί η Καστοριά να φημίζεται για τις... γούνες της, μπορεί το 1980 η ποδοσφαιρική της ομάδα να στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος, ωστόσο ένας αθλητής που πριν λίγες μέρες εγκατέλειψε την ενεργό δράση είναι η... ζωντανή της διαφήμιση: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης! Γεννημένος στην ακριτική πόλη... τη χρονιά του Κυπέλλου Ελλάδος, την 6 Μαΐου 1980, Ο Διαμαντίδης είδε τα όνειρα του να γίνονται όλα πραγματικότητα! Έγινε γρήγορα (με τις μικρές εθνικές) διεθνής καλαθοσφαιριστής και στη συνέχεια σάρωσε τους τίτλους σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο! Ο Μητσάρας του ελληνικού μπάσκετ έχει ύψος 1.96 m,βάρος 89 kg και αγωνίστηκε στις θέσεις πόιντ γκαρντ και σούτινγκ γκαρντ (κόμπο γκαρντ) αλλά και ως σμολ φόργουορντ αν χρειαστεί. Αγωνίστηκε στην ομάδα του Παναθηναϊκού με το νούμερο 13 από το 2004. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πληρέστερους παίχτες όλων των εποχών στο Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς και ο κορυφαίος Έλληνας αμυντικός.

Ο Καστοριανός γκαρντ με την ομάδα του Παναθηναϊκού έχει τις περισσότερες διακρίσεις σε ατομικό, επίπεδο για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη αλλά και σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει συνολικά 22 τίτλους (9 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 10 Κύπελλα Ελλάδος και 3 Πρωταθλήματα Ευρώπης). Αποτελεί μέλος της καλύτερης δεκάδας για την πρώτη δεκαετία στην ιστορία της Ευρωλίγκα (2001-2010), ενώ ήταν υποψήφιος για να αναδειχθεί μία από τις πενήντα σημαντικότερες προσωπικότητες της Ευρωλίγκα ,για τα πενήντα χρόνια της διοργάνωσης(1958-2008). Την 1η Απριλίου 2016 η Ευρωλίγκα ανδρών του απένειμε το βραβείο του Θρύλου της διοργάνωσης.

* Ο ρόλος του στην επανάκαμψη της εθνικής ομάδας μπάσκετ υπήρξε κομβικός για τις μεγάλες επιτυχίες με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών 2006. Ο δήμος της Καστοριάς για να τιμήσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό, έδωσε το όνομα του αθλητή στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Του: Γιώργου Μιμίκου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News