Ειδήσεις

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη για τον Μίκη Θεοδωράκη (video)

Με το πιο θερμό χειροκρότημά τους και με τις μελωδίες του υποδέχθηκαν μικροί και μεγάλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στα πατρογονικά του εδάφη, στον Γαλατά Χανίων, όπου η πατρική του οικία μετατρέπεται σε μουσείο.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Φίλοι του Μίκη ακόμα και από τη Γερμανία βρέθηκαν κοντά του για να τον τιμήσουν στα μέρη που έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και πάντα αγαπά να επιστρέφει.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, υποσχέθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη ότι θα προβάλουν τη ζωή και το έργο του στο διηνεκές.

Το παρών έδωσαν και οι απερχόμενοι Δήμαρχοι Χανίων και Νέας Κυδωνίας, Μανώλης Σκουλάκης και Μανώλης Σταματάκης αντίστοιχα, οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί καθοριστικά στην επανάκτηση της οικίας και στη μετατροπής της σε μουσείο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει αιχμηρά το γεγονός ότι έχει απελευθερωθεί ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα πριν ολοκληρωθεί η δίκη.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά και τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης

Με τον παγκόσμια αναγνωρισμένο Κρητικής καταγωγής δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε σήμερα στα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του παλαιού τελωνείου που ανακατασκευάζεται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Κρήτης, σε πολύκεντρο πολιτισμού και θα φέρει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Περιφερειάρχης πριν από λίγο απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος στην πολυσχιδή προσωπικότητα, στο έργο και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη, σε τιμητική εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) όπου ο Δήμος Χανίων ανακήρυξε σε επίτιμο Δημότη του τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το Πολυτεχνείο Κρήτης του απένειμε το χρυσό κλειδί, την ανώτατη διάκριση του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα ο κ Αρναουτακης  στον χαιρετισμό-καλωσόρισμα  στον Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη είπε:

"Mε ιδιαίτερη χαρά και τιμή η Κρήτη υποδέχεται τον   κορυφαίο δημιουργό της σύγχρονης  Ελλάδας Μίκη Θεοδωράκη, μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση.

Υποδεχόμαστε τον συμπατριώτη μας, το μεγάλο κλασσικό δημιουργό της Ευρώπης που διέδωσε σ' όλο τον κόσμο τη νεοελληνική μουσική τέχνη.

Τον καλλιτέχνη που τραγουδήθηκε και θα τραγουδιέται από το σύνολο του ελληνικού λαού και ως τα πέρατα του κόσμου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, αλλά και ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του εικοστού αιώνα παγκοσμίως.  

Η αναγνωρισιμότητα του απλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όμως πάντα ο Μίκης Θεοδωράκης υπερηφανεύεται για την Κρητική καταγωγή του, για το νησί μας, την ιστορία, τον πολιτισμό του και τους αγώνες του Κρητικού λαού για την ελευθερία.

Τα Χανιά, η Κρήτη είναι ο τόπος του και οι Κρητικές του ρίζες ισχυρές. Από αυτήν την Κρητική καταγωγή του καθορίζεται το περήφανο και ασυμβίβαστο στοιχείο της προσωπικότητάς του αλλά και οι παραδοσιακές ρίζες της μουσικής του, αφού η Κρητική μουσική κυλά στο αίμα του. 

Είναι γνωστή η απάντησή του όταν στη Μακρόνησο του ζήτησαν να υπογράψει για να γλυτώσει. «Δεν υπογράφω απάντησε ο Μίκης· όχι γιατί είμαι κομμουνιστής αλλά γιατί είμαι Κρητικός.»

Η Περιφέρεια Κρήτης, όλοι οι Κρητικοί τιμούμε απόψε το μεγάλο δημιουργό, την εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής, της ιστορίας, των αγώνων, της πολιτικής που το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

Εκπλήρωση του χρέους στο πρόσωπό του αποτελεί η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Χανίων από το Δήμο Χανίων αλλά και η απονομή του χρυσού μεταλλείου από το Πολυτεχνείο της Κρήτης.

Εξάλλου ο ίδιος έχει πει!
«Εγώ  στο βιογραφικό μου έγραψα πως είμαι «Έλληνας και Κρητικός». Και κάποτε, όταν θύμωνα με την Αθήνα, έλεγα «Κρητικός και Έλληνας».

Αγαπημένε μας Μίκη, η χαρά και συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη .

Συγχαρητήρια στο Δήμο Χανίων και στο Πολυτεχνείο για την αποψινή τιμητική εκδήλωση.

Καλώς ήρθες στον τόπο και σπίτι σου.

Άλλωστε εσύ έχεις δημόσια ομολογήσει πως 

«εδώ στα Χανιά νοιώθω πως βρίσκομαι σε λιμάνι, γαλήνιος και ασφαλής. Λες και ξαναβρέθηκα στην αγκαλιά της οικογένειάς μου. Μη έχοντας ζήσει σε δική μου πατρίδα, έμαθα να θεωρώ την πατρίδα του πατέρα μου σαν δική μου πατρίδα.»

Καλώς ήρθες λοιπόν Μίκη στην πατρίδα σου "

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια