default-image

Στο σκαμνί για τα 34 εκατ. λαθραία τσιγάρα

Κρήτη
Στο σκαμνί για τα 34 εκατ. λαθραία τσιγάρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν Μάρτιος του 2015, όταν οι λιμενικές Αρχές εντόπιζαν φορτηγό πλοίο το οποίο είχε αράξει σε απόμερη βραχώδη ακτή, στην ευρύτερη περιοχή των Καλών Λιμένων, στον κόλπο της Μεσαράς.

Εκείνη την ώρα, ωστόσο, κανείς από τους λιμενικούς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγες ώρες μετά θα βρίσκονταν μπροστά στο μεγαλύτερο φορτίο λαθραίων τσιγάρων που επιχειρήθηκε ποτέ να διοχετευτεί στο νησί: Το πλοίο "Zahra", σημαίας Σάο Τόμε, είχε κρυμμένα στα αμπάρια του συνολικά 34.280.000 τσιγάρα!

Σχεδόν 15 μήνες μετά, η πολύκροτη υπόθεση φτάνει στις δικαστικές αίθουσες. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσουν μεθαύριο Δευτέρα οκτώ άτομα, τα οποία ανήκουν στην πρώτη "φουρνιά" των συνολικά 15 συλλήψεων, στις οποίες είχαν προχωρήσει τότε οι Αρχές.

Για τους υπόλοιπους 7 κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι είχαν πέσει στο δόκανο του νόμου σε δεύτερο χρόνο, είχε σχηματιστεί τότε ξεχωριστή δικογραφία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για τους εν λόγω 7, όταν ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάκρισης, θα διεξαχθεί άλλη δίκη.

Οι κατηγορούμενοι

Στη μεθαυριανή δίκη, λοιπόν, είναι κατηγορούμενοι 8 άνδρες, που φέρονται ως μέλη του πληρώματος του πλοίου που ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μαυροβούνιο.

Πρόκειται για έξι Ουκρανούς ηλικίας από 35 έως 59 ετών, καθώς και δύο Κρητικούς 36 και 27 χρόνων. Και οι οκτώ κατηγορούνται για τις πράξεις της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της λαθρεμπορίας από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 36χρονος καπετάνιος και ο 51χρονος υποπλοίαρχος του φορτηγού πλοίου φέρονται ως επικεφαλής της οργάνωσης.

Και οι έξι Ουκρανοί υπήκοοι παραμένουν από το Μάρτιο του 2015 προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές της Νεάπολης Λασιθίου. Όσον αφορά στους δύο ντόπιους, μετά τις απολογίες του στην ανακρίτρια Ηρακλείου, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Αμφότεροι απαγορεύεται να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας, ενώ πρέπει ακόμη να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Στο μεταξύ, αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ.", η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά, παρά τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Κι αυτό γιατί στην εν λόγω υπόθεση υπάρχουν κρατούμενοι, γεγονός που συνιστά μια από τις προϋποθέσεις του πλαισίου αδειών που δίνονται στους δικηγόρους από τους κατά τόπους συλλόγους τους.  

Χασούρα 6 εκατ. ευρώ - Τεράστια η ζημιά για το Δημόσιο

Στις 15 Μαρτίου του 2015, το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, που είχε επιστρατευτεί για την υπόθεση, εντόπισε το "Zahra" την ώρα που γινόταν η εκφόρτωση των χαρτοκιβωτίων με το... πολύτιμο περιεχόμενο στην ακτή.

Σύμφωνα με τις Αρχές, τα κιβώτια φορτώνονταν σε φορτηγά οχήματα που βρίσκονταν στη στεριά, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ταινιόδρομων και με τη χρήση γεννητριών.

Τα συνολικά 34.280.000 τεμάχια τσιγάρα είχαν συσκευαστεί σε 3.500 χαρτοκιβώτια. Μετά την καταμέτρηση του ακριβούς αριθμού των τσιγάρων, και σύμφωνα με το Τελωνείο Ηρακλείου, προέκυψε ότι η ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρων, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων από το λαθραίο φορτίο ανέρχεται σε 6.272.650 ευρώ!

Η εξάρθρωση της δράσης της φερόμενης ως σπείρας θεωρήθηκε πέρυσι τεράστια επιτυχία στην προσπάθεια της Πολιτείας να καταπολεμήσει το φαινόμενο της λαθρεμπορίας τσιγάρων και καπνού.

Για του λόγου το αληθές, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρής Δρίτσας, είχε εκφράσει πέρυσι το Μάρτιο τα θερμά του συγχαρητήρια προς το Λιμενικό, «για τον άψογο συντονισμό και επαγγελματισμό που επέδειξαν, με αποτέλεσμα μια ακόμη μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Σώματος σε βάρος οργανωμένων κυκλωμάτων εγκληματικότητας».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News