Ειδήσεις

Θαλάσσιος "τάφος" 117 ανθρώπων στη Λιβύη

Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τραγωδία ανείπωτων διαστάσεων στη Μεσόγειο επιβεβαιώνονται μετά τη μακάβρια ανακάλυψη των σορών 117 τουλάχιστον ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών, που ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης.

Το όνειρο της Ευρώπης για τους μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από την υποσαχάρια Αφρική, ναυάγησε στα νερά της Μεσογείου, μαζί με τα σαπιοκάραβα που θα τους μετέφεραν στη νότια Ιταλία.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή μελών της Ερυθράς Ημισελήνου, του μουσουλμανικού αντίστοιχου Ερυθρού Σταυρού, και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migrant Report στη "La Reppubblica".

Σύμφωνα με τη δικτυακή σελίδα της ιταλικής εφημερίδας, η παραλία της πόλης Ζουάρα, στα δυτικά της Λιβύης, έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο προσφύγων, γεμάτη με σορούς νεκρών σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις αναφορές, υπάρχουν πολλά παιδιά μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών.

Οι Αρχές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα πότε σημειώθηκε το ναυάγιο, καθώς τα πτώματα βρέθηκαν σε κατάσταση αποσύνθεσης, με αποτέλεσμα προς το παρόν να μην μπορεί να αποσαφηνιστεί το πότε πνίγηκαν.

100 σοροί στα νερά

Η νέα αυτή τραγωδία επιβεβαιώνει, μαζί με άλλα στοιχεία, τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ που έκαναν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς σε ναυάγια που σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ Λιβύης και νοτίου Ιταλίας από την περασμένη Πέμπτη. Σε αυτό συνηγορεί και η πληροφορία από εκπρόσωπο του λιβυκού ναυτικού, την οποία μεταφέρει το Associated Press, ότι ανοικτά των ακτών της χώρας είχαν περισυλλεγεί ως αργά χθες πάνω από 100 σοροί μεταναστών και προσφύγων, μετά την ανατροπή του πλοιαρίου που τους μετέφερε.

Ο στρατηγός Αγιούμπ Γκασίμ δήλωσε ότι η ακτοφυλακή βρήκε το άδειο πλοιάριο που μετέφερε τους πρόσφυγες την Πέμπτη, εκτιμώντας ότι μπορεί να είχε ανατραπεί την Τετάρτη. Ο ίδιος μίλησε για τουλάχιστον 104 νεκρούς, αλλά εξέφρασε φόβους πως θα είναι περισσότεροι καθώς ανάλογα σκάφη μεταφέρουν έως και 125 ανθρώπους.

«Δε φταίει η συμφωνία»

Η τραγική αυτή εξέλιξη ακολουθεί τη ραγδαία αύξηση στα καραβάνια προσφύγων από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία, η οποία όμως, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, δε σημαίνει ότι αποτελεί συνέπεια της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

«Κάποιοι λένε ότι, αφότου υπεγράφη η συμφωνία, οι αριθμοί των αφίξεων (προσφύγων και μεταναστών) στην Ιταλία αυξήθηκαν ξαφνικά με εντυπωσιακό τρόπο. Αυτό είναι ψευδές», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στην καθιερωμένη επιστολή μέσω διαδικτύου, με την οποία απευθύνεται στους Ιταλούς πολίτες.

Ο Ρέντσι συνέκρινε τα στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του 2015 με εκείνα της ίδιας περιόδου του 2016: «Πέρυσι είχαν φτάσει στην Ιταλία λίγοι περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι. Και ούτε να το είχαμε κάνει επίτηδες, και φέτος έφτασαν λίγοι περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Όχι μόνο. Οι αφίξεις από Τουρκία και Ελλάδα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον τρεις φορές, και δεν ξεπερνούν τα 300 άτομα μέσα σε πέντε μήνες και από τις δύο χώρες. Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο θέμα, τόσο σήμερα όσο και για το μέλλον, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά, αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, πρέπει να αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός, για τον οποίο «η πραγματικότητα πρέπει να τυχαίνει της πρέπουσας αντιμετώπισης, βάσει των πραγματικών χαρακτηριστικών της».

Σκιές με φόντο τη συμφωνία για το προσφυγικό

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς στις απειλές της τουρκικής ηγεσίας αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες προστίθεται και η επιβάρυνση των σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, με αφορμή την αναγνώριση από τη γερμανική Βουλή της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αν και καταβάλλεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να πέσουν οι τόνοι, οι σκιές της απόφασης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου έχουν πέσει βαριές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου γερμανικού καναλιού ARD, η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών, το 91%, δε θεωρεί την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο.

Επίσης, το 89% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της πλήρους εκπλήρωσης των κριτηρίων, τα οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κατάργηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες, ενώ μόνο το 7% τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών, χωρίς απαραίτητα την εκπλήρωση του συνόλου των όρων, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Χθες, πάντως, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι δύο χώρες είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δε θα επιδεινωθούν ριζικά» μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία, παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια