Ειδήσεις

"Ένα καράβι εθελοντές" για τον καθαρισμό της Χρυσής

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζει ο Δήμος Ιεράπετρας και οργανώνει εξόρμηση καθαρισμού στη σμαραγδένια νήσο Χρυσή από το πρωί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουνίου.

Η εθελοντική αυτή δράση καθαριότητας, πήρε το όνομα "Ένα Καράβι Εθελοντές" στη νήσο Χρυσή, και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ενώ συμμετέχουν το ΝΠΔΔ Περιβάλλον και η αντιδημαρχία καθαριότητος.

«Είναι μια συμβολική δράση που οργανώνει ο Δήμος μας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η Χρυσή  θα πρέπει να διατηρείται καθαρή 365 μέρες το χρόνο και δε θα πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο στις 5 Ιουνίου, ημέρα του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος. Τόσα χρόνια ο Δήμος πληρώνει σε εργολάβο καθαριότητας, πάρα πολλά χρήματα για να καθαρίζεται το νησί, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φταίει ο εργολάβος.

Τα τελευταία χρόνια κάνουμε διάφορες δοκιμές για να βρούμε την ιδανικότερη λύση, αλλά εκτιμώ ότι το ΝΠΔΔ Περιβάλλον του Δήμου Ιεράπετρας, μπορεί να παίξει και τον διαχειριστικό ρόλο στη Χρυσή, για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που έρχονται στην επιφάνεια κάθε καλοκαίρι, με αφορμή την καθημερινή επίσκεψη στο νησάκι χιλιάδων επισκεπτών», μας είπε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου ο Δήμος Ιεράπετρας σχεδίασε και αποφάσισε δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

«Περισσότεροι από 30 εθελοντές για τη Χρυσή έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους μεταξύ των οποίων είναι και 8 παιδιά. Θα μπούμε στις 11  το πρωί δωρεάν στο πλοίο της γραμμής από τον προβλήτα κάτω από το παλιό Δημαρχείο και θα αποβιβαστούμε στου "Βουγιού το μάτι" στη νότια παραλία του νησιού. Θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τα σκουπιδάκια που έχουν μείνει στην παραλία του "Βουγιού το μάτι", στην παραλία "Καταπρόσωπο" ανατολικά του νησιού και σε ένα τμήμα της παραλίας "Χατζηβόλακας" στη βόρεια πλευρά της Χρυσής. Η επιστροφή μας θα γίνει με το ίδιο πλοίο το απόγευμα της ίδιας μέρας», μας είπε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αργύρης Πανταζής.

Τη νήσο Χρυσή θα επισκεφτεί την Κυριακή 5 Ιουνίου και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου.

Στο μεταξύ ο διαγωνισμός που έγινε προχθές για την ανάληψη της νέας εργολαβίας του καθαρισμού της Χρυσής, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ ήταν άγονος, καθώς ο ένας και μοναδικός ενδιαφερόμενος που εμφανίστηκε είχε ελλιπή δικαιολογητικά, και έτσι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί τις επόμενες μέρες.

Μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται, όλοι όσοι επισκέπτονται τη Χρυσή, ντόπιοι η ξένοι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τα θέματα προστασίας του μοναδικού σε φυσική ομορφιά οικοσυστήματος του νησιού, και θα διευκόλυναν ιδιαίτερα το Δήμο, αν έπαιρναν μαζί τους κατά την επιστροφή τους στην Ιεράπετρα, όλα τα σκουπίδια που ενδεχομένως να έχουν δημιουργήσει με την ολοήμερη παραμονή τους στις δαντελωτές παραλίες της Χρυσής με την λευκή άμμο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια