default-image

ΠτΔ: "Ορισμένοι Γερμανοί διαστρεβλώνουν την ιστορία"

Κρήτη
ΠτΔ: "Ορισμένοι Γερμανοί διαστρεβλώνουν την ιστορία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Καντάνου, είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στα γεγονότα ως ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις και τα θύματα είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», τόνισε ο ΠτΔ.

«Θα τιμήσω τη μεγάλη τιμή που κάνατε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Κανδάνου από τον δήμαρχο Κανδάνου Αντώνη Περράκη.

Μάλιστα ο δήμαρχος προχώρησε και σε μια κίνηση με έντονους συμβολισμούς, χαρίζοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το επίσημο κλειδί της πόλης, το οποίο δεν είναι χρυσό αλλά σκουριασμένο, παλιό και κατεστραμμένο, καθώς προέρχεται από ένα από τα σπίτια που καταστράφηκαν στο Ολοκαύτωμα το 1941.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Κανδάνου σε αντιδιαστολή με το σκουριασμένο κλειδί του τόπου του, σχολίασε στον Προκόπη Παυλόπουλο το χρυσό κλειδί του Τάγματος του Χρυσού Φοίνικα, που αποδόθηκε στο παρελθόν από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, στο Γερμανό Ιστορικό Χάινς Ρίχτερ.

Ο κ. Περράκης ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να ανακληθεί η τιμή αυτή στο πρόσωπο του Γερμανού Ιστορικού, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί και για τους κατοίκους της περιοχής λόγω του βιβλίου που έχει συγγράψει για τη Μάχη της Κρήτης, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορος που απένειμε στον Χ. Ρίχτερ το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα σύγχρονα εγκλήματα πολέμου των τζιχαντιστών, κατά της ανθρωπότητας, διατρανώνοντας παράλληλα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη που δίνει μάχη κατά της τρομοκρατίας, αποτελώντας υπόδειγμα με τον ανθρωπισμό που επιδεικνύει στους κατατρεγμένους πρόσφυγες.

"Δεν ξεχνάμε ποτέ ξανά"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι ορισμένοι Γερμανοί διαστρεβλώνουν την Ιστορία.

«Δεν ξεχνάμε ποτέ ξανά. Γιατί αλλιώς όλα αυτά θα επαναληφθούν. Σε εμάς τους Έλληνες η έννοια της εκδίκησης είναι άγνωστη. Ορισμένοι και δη Γερμανοί διαστρεβλώνουν την ιστορία. Προσοχή και περίσκεψη από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για να μη χρειάζεται να γίνονται ανακλήσεις. Δεν ξεχνάμε γιατί πρέπει να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο για τη δικαίωση αυτών των θυμάτων. Οι απαιτήσεις της Ελλάδας είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιωξιμες.

Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας», τόνισε ο ΠτΔ.

Σχολιάζοντας την κατάσταση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, ο κύριος Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες και μετανάστες και υπερασπίζεται την πορεία της Ευρώπης και της ανθρωπότητας κατά της τρομοκρατίας.

Ο Μανώλης Γλέζος για το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου

Η επέτειος του ολοκαυτώματος και των σφαγών από τους Ναζί στη Κάνδανο σήμερα, 75 χρόνια μετά, πιστοποιεί το μήνυμα της ανάγκης για διαρκή αντίσταση των Ελλήνων σε ότι κονιορτοποιεί την ζωή του, με αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, είπε στον 9.84 η εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης και των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, ο αειθαλείς Μανώλης Γλέζος.

«Σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα της αντίστασης των λαών, φουντώνει και πάλι, η Ιστορία χτυπάει την πόρτα μας και το θέμα είναι αν θα την ανοίξουμε ή αν υποταγμένοι θα δεχτούμε μοιρολατρικά την άνοδο ενός νέου ολοκληρωτισμού», είπε ο Μανώλης Γλέζος.

«Ζήτησα συγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί πίστεψα ότι η παρούσα κυβέρνηση μέχρι πριν έξι μήνες μπορούσε να προβάλει αντίσταση με την στήριξη του λαού, αλλά εξαπατήθηκα. Το μήνυμα και από το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου είναι σαφές, ο λαός ενωμένος πρέπει να αντισταθεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ως ο πραγματικός φορέας εξουσίας στο τόπο του».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε αρχιερατική δοξολογία των Ιερό Ναό Αναλήψεως και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία της Κανδάνου, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 11.30 στο πρώην Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε ομιλία του καθηγητή σύγχρονης πολιτικής και κοινωνική ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργο Μαργαρίτη, ενώ η εκδήλωση έκλησε με απόδοση ριζίτικου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Καντανία".

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News