default-image

Η νίκη επί των Οθωμανών, το αλκοτέστ και ο Φραντς Κάφκα

Η νίκη επί των Οθωμανών, το αλκοτέστ και ο Φραντς Κάφκα

Θαλάσσια νίκη επί των Οθωμανών

Στις 3 Ιουνίου του 1789 ο θρυλικός Έλληνας θαλασσομάχος, Λάμπρος Κατσώνης, νικά στ' ανοικτά της Τήνου, τον οθωμανικό στόλο.

Το τέλος του Φραντς Κάφκα

Στις 3 Ιουνίου του 1924 αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους πιο σπουδαίους και επιδραστικούς λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Ο λόγος για τον Φραντς Κάφκα, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 41 ετών, χωρίς να προλάβει να δει το έργο του να αναγνωρίζεται. Σήμερα ωστόσο η θέση του στην παγκόσμια λογοτεχνία έχει εδραιωθεί, καθώς χαρακτηρίζεται ως ο πιο σημαντικός μοντερνιστής γερμανόφωνος πεζογράφος. Τα σημαντικότερα έργα του είναι η Μεταμόρφωση (1915), η Δίκη (1925) και ο Πύργος (1926).

Ο θρύλος της γενιάς των "μπιτ"

Εξάλλου, στις 3 Ιουνίου του 1926, γεννήθηκε ο μεγάλος Αμερικανός ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ. Υπήρξε μαζί με τον Ουίλιαμ Μπάροουζ και τον Τζακ Κέρουακ, εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του κινήματος των μπίτνικ, που άνθισε τη δεκαετία του '50 και ουσιαστικά αποτέλεσε τον πρόδρομο των χίπις και των παιδιών των λουλουδιών. Το πιο διάσημο έργο του Γκίνσμπεργκ είναι το ποίημα «Ουρλιαχτό». Ο ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή στη Νέα Υόρκη, στις 5 Απριλίου του 1997.

Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου

Το 1941, μια ημέρα μετά τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων (2 Ιουνίου), έλαβε χώρα στην Κρήτη το ολοκαύτωμα της Κανδάνου. Στις 3 Ιουνίου οι Γερμανοί καταστρέφουν εκ θεμελίων το χωριό, εκτελώντας 180 κατοίκους του, σε αντίποινα για τη συμμετοχή των ντόπιων στην αντίσταση ενάντια στην εισβολή των ναζί αλεξιπτωτιστών ναζί στην πατρίδα τους.

Ο θάνατος του μεγάλου Ρομαντικού

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Ιουνίου του 1963 όταν πεθαίνει, στη Μόσχα όπου βρισκόταν εξόριστος, από καρδιακή προσβολή, ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ Ραν. Ο Χικμέτ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1902 και ενώ αρχικά τάχθηκε στο πλευρό του Κεμάλ, εν συνεχεία μυήθηκε στις κομμουνιστικές ιδέες. Ο «ρομαντικός επαναστάτης» όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παρέμεινε έγκλειστος για χρόνια στις τουρκικές φυλακές, πληρώνοντας το τίμημα για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Παρ' όλα αυτά, τα ποιήματά του έγιναν γνωστά σε όλη την οικουμένη. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, τα ποιήματα του Χικμέτ μεταφράστηκαν κατά κόρον από τον Γιάννη Ρίτσο και αρκετά από αυτά έχουν μελοποιηθεί από το Μάνο Λοϊζο και το Θάνο Μικρούτσικο.

Και εγένετο... αλκοτέστ!

Σαν σήμερα, τέλος, το 1967, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, καθιερώνεται στην Ελλάδα το αλκοτέστ, έπειτα από δημοσίευση της σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News