default-image

Εκτός Ελλάδας μεταφέρονται οι μετανάστες από το ναυάγιο

Ηράκλειο
Εκτός Ελλάδας μεταφέρονται οι μετανάστες από το ναυάγιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πρόκειται τελικά να πατήσουν Κρήτη οι 340 διασωθέντες του ναυαγίου του Νορβηγικού σκάφους , που σημειώθηκε μεσάνυχτα Παρασκευής 75 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης και ανοιχτά των Καλών Λιμένων  με τραγικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς χωρίς μεταξύ αυτών να είναι παιδιά, ωστοσο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί και άλλοι νεκροί απο τα σκάφη του λιμενικού φθάνοντας μάλιστα σε αριθμό τους 17.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο λιμενάρχης Ηρακλείου ,κ.Σαιτάκης από τους συνολικά 340 διασωθέντες , 242 άτομα έχουν ήδη αναχωρήσει για Ιταλία, 75 για το Πορτ-Σαιντ της Αιγύπτου από όπου και πιθανολογείται ότι ξεκίνησαν , 7 για τη Μάλτα και 16 για Εσκεντερούμ στην Τουρκία . Όλοι τους Άραβες και Αφρικανοί, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά που παρελήφθησαν από εμπορικά πλοία ενώ την προανάκριση για τις συνθήκες και τα αίτια του περιστατικού έχουν αναλάβει οι λιμενικές αρχές που παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου για τυχόν επιζώντες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι έχουν ανασυρθεί εννέα νεκροί από το ναυάγιο, ενώ έχουν διασωθεί 340 άτομα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων αλλοδαπών, που λαμβάνει χώρα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε (75) ν.μ. νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τριακόσιοι σαράντα (340) αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί εννέα (09) σωροί.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται στην περιοχή με τρία (03) παραπλέοντα πλοία, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Αναφορικά με τις σορούς όπως έγινε γνωστό οι 3 μεταφέρονται στην Αίγυπτο και η σορός μιας γυναίκας στην Ιταλία,  Πάντως  νωρίς το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο ράδιο 9,84 και το Γιώργο Σαχίνη ήταν εκείνος που αποκάλυψε ότι μιλάμε πλέον για νεκρούς, τρεις στον αριθμό.

Ακούστε τι δήλωσε νωρίς το πρωί  στο ράδιο 9,84 ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκε ο μηχανισμός της Κρήτης

Λόγω του ότι οι εγκαταστάσεις στους Καλούς Λιμένες δεν εξυπηρετούσαν  για την αποβίβαση των μεταναστών, σε  εγρήγορση ήταν απο νωρίς  η 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο, μπροστά στο ενδεχόμενο φιλοξενίας των μεταναστών.

Ήδη είχε δοθεί εντολή καταμέτρησης των διαθέσιμων ράντζων, σεντονιών και μαξιλαριών, ώστε αν δινόταν το πράσινο φως για τη μεταφορά των μεταναστών στη στρατιωτική εγκατάσταση να ήταν όλα έτοιμα.

Ενώ δεν έλειψαν και οι πληροφορίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διασωθέντες να μεταφέρονταν είτε στην Αγία Γαλήνη νότια της Κρήτης , είτε σε κάποιο hot spot στη Μυτιλήνη ,στη Χίο ή στη Σάμο .

Το χρονικό του ναυαγίου ανοιχτά της Κρήτης

Η τεράστια επιχείρηση από το λιμενικό της Κρήτης έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα όποτε και οι αρχές τέθηκαν σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού, μετά την πληροφορία ότι 75 ναυτικά μίλα νότια των Καλών Λιμένων έχει εντοπιστεί μεγάλο σκάφος 25 μέτρων μήκους  το οποίο μεταφέρει 100άδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ηρακλείου, κ. Σαιτάκη, δίπλα στο πλοίο έσπευσαν μετά από σήμα του θαλάμου επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας 4 μεγάλα παραπλέοντα σκάφη από όπου και έριχναν  σωσίβια στους ανθρώπους που έχουν πέσει στη θάλασσα για να τους σώσουν και εν συνεχεία να τους περισυνελλέξουν.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που παραμένει  σε εξέλιξη ,για τυχόν ανεύρεση και άλλων μεταναστών ,συμμετειχαν  2 μεγάλα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ένα αεροσκάφος ένα σούπερ πουμα και κάθε αλιευτικό που μπορούσε  να βοηθήσει.

Ο συντονισμός γινόταν  από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας όπου μοναδική προτεραιότητα ήταν η  διάσωση των 100άδων μεταναστών.

Συναγερμός για την εξεύρεση  χώρου φιλοξενίας των προσφύγων

Πλήρη κινητοποίηση είχε σημάνει και στις τοπικές αρχές για το που θα πήγαινε το νέο καραβάνι των προσφύγων όταν οι ίδιοι θα πατούσαν Κρήτη. Σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη είχε σημάνει συναγερμός σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, από ΕΚΑΒ, νοσοκομεία και κέντρα υγείας μέχρι αστυνομία, στρατό και δήμους της Μεσαράς.

"Και μπορεί το συντονισμό να είχε  αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης," ανέφερε ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης που είχε επαφή με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη περιμένοντας και οι δύο από κοινού σήμα από την πολιτική ηγεσία για το που τελικά θα φιλοξενούνταν  οι εκατοντάδες θαλασσοδαρμένες ψυχές.

Ο κ. Αρμουτάκης υποστήριξε στο neakriti.gr ότι από την πλευρά του δεν υπήρχε  διαθέσιμος χώρος εντός των ορίων του δήμου του που θα μπορεί να ανοίξει και να δεχτεί τόσο κόσμο.

Ακούστε τι δήλωσε επίσης στην ίδια εκπομπή  του 9,84 ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό Γιώργο Κυρίτση.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη-Βάλια Μπούη-Γιώργος Σαχίνης-Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News