default-image

Επίσημη προειδοποίηση, "τοξικός" ο λαγοκέφαλος δεν τρώγεται

Επίσημη προειδοποίηση, "τοξικός" ο λαγοκέφαλος δεν τρώγεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμα κινδύνου για παραπληροφόρηση σχετικά με το αν... τρώγεται ο τοξικός και άκρως επικίνδυνος λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), καθώς ηλεκτρονική σελίδα της Κρήτης είχε μεταφέρει άποψη περί... «της δυνατότητας να καταναλωθεί αν... καθαριστεί σωστά», εξέπεμψε χθες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

«Έχει τοξίνη που δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα», αναφέρει η ανακοίνωση!

«Μετά από δημοσίευμα σε ηλεκτρονική ενημερωτική σελίδα της Κρήτης, στην οποία αναφέρεται ότι ο λαγοκέφαλος μπορεί να καταναλωθεί αν κάποιος γνωρίζει πώς να τον καθαρίσει, εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος), το οποίο έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στην περίπτωση κατανάλωσής του από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει. Η τοξίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Η τοξικότητά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.ά. Η τοξικότητά του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του, κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Τελευταίο γνωστό κρούσμα ήταν δύο άτομα στην Κύπρο».

Ο λαγοκέφαλος

Παρακάτω η αρμόδια υπηρεσία αναφέρει: «Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.

Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο εκτός αν καταναλωθεί.

Η εμπορία του απαγορεύεται (Καν. 853/2004).

Παρακαλούνται οι αλιείς σε περίπτωση σύλληψης στα εργαλεία τους αλιευμάτων, τα οποία δεν αναγνωρίζουν, να κρατούν το δείγμα (συντηρημένο ή κατεψυγμένο) και να το προσκομίζουν στην υπηρεσία μας».

Σε περίπτωση σύλληψης του είδους ή άλλων "ασυνήθιστων" ψαριών και θαλασσινών ειδών, καθώς και για πληροφορίες, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας: τηλ. 2821346653-4, φαξ 2821346651, e-mail: [email protected].

Ολόκληρα κοπάδια

Πρόσφατα, το neakriti.gr και η Γεωργία Μακάκη παρουσίασαν τέτοια ψάρια, που τα είχε αλιεύσει ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Μανόλης Ματζαράκης.

Και μόνο η φωτογραφία του τοξικού ψαριού, το οποίο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, απειλώντας την αλιεία, προκαλεί φόβο, πόσω μάλλον όταν λουόμενοι αντικρίσουν σε κοντινή απόσταση από την παραλία κοπάδια λαγοκέφαλων, καθώς πέρα από τα μεγάλη βάθη εντοπίζονται σε βάθη 1-2 μέτρων.

Ο ψαράς και πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων νομού Ηρακλείου κ. Μανόλης Ματζαράκης έβγαλε μια μεγάλη ψαριά από λαγοκέφαλους, άνω των 58 κιλών, τόσο στην περιοχή του "Αρίνα" όσο και στην περιοχή των Γουβών.

Μάλιστα, στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο neakriti.gr, εμφανιζόταν ο κ. Ματζαράκης να κρατάει 2 λαγοκέφαλους που ζυγίζουν 5.200 gr ο καθένας.

Ο κ. Ματζαράκης με την "τοξική" ψαριά

Τα τοξικά ψάρια τού έφαγαν τόσο τα σαλάχια από τα δίχτυα όσο και τα αλιευτικά εργαλεία με τα κοφτερά δόντια τους, με τον ίδιο να βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε απόγνωση, εξαπολύοντας παράλληλα βολές εναντίον των αρμοδίων, οι οποίοι, όπως λέει, δεν κάνουν το παραμικρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως συμβαίνει στην Κύπρο, όπου εκεί "επικηρύσσουν" τους λαγοκέφαλους στην τιμή των 2 ευρώ το κεφάλι.

ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News