Ειδήσεις

O "στοιχειωμένος" στρατώνας της Κρήτης (photos)

Τα σήματα μπροστά στο χωματόδρομο, με το απαγορευτικό διέλευσης οχημάτων και τον προειδοποιητικό κίνδυνο εκρήξεων, υποδηλώνουν πρώην στρατιωτικό χώρο... Διασχίζεις το χωματόδρομο και πριν προλάβεις να προχωρήσεις λίγα μέτρα, ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα ψηλά δέντρα και στις πολλές συστάδες με λάστιχα οχημάτων τα κτήρια- "φαντάσματα"!

Είναι το περίφημο στρατόπεδο Μπετεινάκη στον Καρτερό, λίγο πριν την ανηφόρα για Πρασά...

Το εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια στρατόπεδο, που διεκδικεί να πάρει στην κατοχή του ο Δήμος Ηρακλείου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και το οποίο έχει ακουστεί ακόμα και ως πιθανός χώρος φιλοξενίας προσφύγων, αν και εφόσον βεβαίως κληθεί η Κρήτη να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Πρόκειται για ένα στρατόπεδο που άλλοτε, πριν δεκαετίες, έσφυζε από ζωή ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Αλλά σήμερα, όπως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του neakriti.gr, είναι ένα απέραντο... ρημαδιό!

Μπαίνοντας μέσα στο πρώτο κτήριο που συναντάς στον ερειπωμένο στρατώνα, συμπεραίνεις πως εδώ ήταν κάποτε το ΚΨΜ! Ακόμα και σήμερα υπάρχουν έπιπλα, μισοστεκούμενοι πάγκοι και τραπέζια.

Υπάρχουν και καναπέδες, που όμως είναι φανερό πως ξέμειναν από την εποχή, προ μερικών ετών, που στο χώρο φιλοξενούνταν δράσεις της λέσχης Airsoft... Το μάτι σου καρφώνεται με μιας στη βαριά μαρμάρινη πλάκα, πεσμένη καταγής, με την επιβλητική επιγραφή "στρατόπεδο Αντισυνταγματάρχου Μπετεινάκη Αντωνίου".

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μέσα στο στοιχειωμένο στρατόπεδο, περνάμε το ένα μετά το άλλο τα λυόμενα κτήρια.

1ος Λόχος, 2ος Λόχος, 3ος Λόχος, Λόχος Διοικήσεως, ΛΥΤ... Σε όλες τις εγκαταστάσεις η ίδια εικόνα. Στους τοίχους έχουν ανοίξει μεγάλα ρήγματα. Το δάπεδο μισοξηλωμένο, κρύβει επικίνδυνες παγίδες αν δεν προσέξεις πού πατάς. Η σκεπή αλλού ξηλωμένη, αλλού υπό κατάρρευση! Παντού μια απέραντη τρομακτική ησυχία, που τη σπάει άλλοτε ο αέρας που διαπερνά τα ξηλωμένα παράθυρα και άλλοτε τα κοράκια!

Αποκαρδιωτική η εικόνα και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Στο μαγειρείο. Στις τουαλέτες. Στα μπάνια. Ό,τι άφησαν οι λεηλασίες και το πλιάτσικο, το αποτελείωσε η φθορά του χρόνου.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στις εγκαταστάσεις- "φαντάσματα" και στα ψηλά δέντρα, ξεπροβάλλει ένας μικρός αλλά όμορφος χώρος. Είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου. Η εκκλησία που εγκαινιάστηκε το 1958 ζωντανεύει μόνο την ημέρα της εορτής της, στις 30 Αυγούστου. Τις υπόλοιπες, στέκεται εκεί αγέρωχη, με πανοραμική θέα, στην κόψη του μικρού λόφου, συμπληρώνοντας ιδανικά την ατμόσφαιρα μυστηρίου και μοναξιάς μέσα στο πάλαι ποτέ ένδοξο στρατόπεδο Μπετεινάκη.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια