default-image

Εκεί όπου ρημάζουν στάβλους αλλά ούτε λόγος για ζωοκλοπή

Κρήτη
Εκεί όπου ρημάζουν στάβλους αλλά ούτε λόγος για ζωοκλοπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλέπουν καθημερινά τα κοπάδια τους να αποδεκατίζονται κι όμως δεν το καταγγέλλουν στις αστυνομικές Αρχές. Το αποτέλεσμα; Στα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει καταγραφεί ούτε μια ζωοκλοπή στο Ρέθυμνο το 2016, την ώρα που το φαινόμενο έχει ενταθεί ιδιαίτερα στο Αμάρι, ενώ και στα ορεινά του Ηρακλείου η κατάσταση είναι ανάλογη.

«Οργανωμένα κυκλώματα που λυμαίνονται την ορεινή ενδοχώρα του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, «αφού συστηματικά ζωοκλέφτες αποδεκατίζουν τα κοπάδια των κατοίκων της υπαίθρου, αφαιρώντας από 50 έως 150 αμνοερίφια τη φορά, κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό και κανείς δεν κάνει κάτι, αφού δε γίνονται επίσημες καταγγελίες στην αστυνομία».

Ακόμα και ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, κ. Αντώνης Ρουτζάκης φέρεται να επιβεβαιώνει στα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου σε πρόσφατη συνάντησή τους, το φόβο και το δισταγμό των κατοίκων για καταγγελία των περιστατικών, αφού το 2016 δεν έχει καταγγελθεί ούτε μία ζωοκλοπή στο νομό, ενώ τα περασμένα χρόνια ούτε καν δέκα καταγγελίες κατ' έτος δεν πραγματοποιούνταν.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η άσχημη συνήθεια που ξεκίνησε κατά την κατοχή του 1940, από ανάγκη όμως για επιβίωση, έχει διαιωνιστεί λαμβάνοντας όμως άλλες διαστάσεις στις μέρες μας: ως μια παράνομη δραστηριότητα που ανθεί όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που τα κλεμμένα αμνοερίφια καταναλώνονται στις κοινωνικές εκδηλώσεις του νησιού...

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News