default-image

Ο Κώστας Κρομμύδας στο neakriti.gr

Πολιτισμός
Ο Κώστας Κρομμύδας στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι ένας εξαιρετικά δημιουργικός άνθρωπος. Τον γνωρίσαμε αρχικά ως ηθοποιό. Τα τελευταία χρόνια γράφει μυθιστορήματα που το αναγνωστικό κοινό τα αγκαλιάζει με θέρμη. Γιατί; Επειδή οι ήρωές του είναι όλα όσα θα θέλαμε να είμαστε και νιώθουν όλα όσα θα θέλαμε να νιώθουμε. Επειδή, βασικά, οι ήρωές του είναι λίγο λιγότερο παθιασμένοι για ζωή από τον ίδιο το συγγραφέα.

Συνέντευξη στη Μαίρη Καριωτάκη

Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο σας. Αλήθεια, ποια ανάγκη σας σάς οδήγησε στη συγγραφή;

«Δε νομίζω πως προκύπτει κάποιο θέμα ανάγκης. Ήταν πάντα επιθυμία μου να γράψω κάποτε ένα βιβλίο που να μοιάζει με τα καλά μυθιστορήματα που διάβαζα. Δεν περίμενα πως τα βιβλία μου θα είχαν από τόσο νωρίς τόσο μεγάλη αποδοχή. Οπότε την επιθυμία μου διαδέχτηκε η ικανοποίηση, η οποία πια με παρακινεί στο να συνεχίσω να γράφω».

 Πώς "φτιάχνετε" τις ιστορίες σας; Είναι όλα έτοιμα στο μυαλό σας πριν ξεκινήσετε να γράφετε;

«Αυτό που χρειάζομαι για να ξεκινήσω είναι η αρχική ιδέα, που συνήθως είναι μια αληθινή ιστορία. Το "οικόπεδο" για να μπορέσω να χτίσω την πλοκή. Αυτή η διαδικασία από μόνη της καθορίζει την εξέλιξη των ιστοριών μου, καθώς αφήνω τους χαρακτήρες και τα θέλω τους να καθορίσουν την εξέλιξη της πλοκής. Δηλαδή ξέρω περίπου προς τα πού πάω, αλλά όχι τι θα συναντήσω».

Η "Ουρανόεσσα" είναι ένα βιβλίο με αναφορές σε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας της χώρας. Αλήθεια, μπορεί η λογοτεχνία να λειτουργήσει "συμπληρωματικά" για τη γνώση της ιστορίας;

«Σίγουρα. Όταν όμως δεν κουνάει διδακτικά το δάχτυλο στον αναγνώστη. Δηλαδή όταν δεν παίρνει το ρόλο των ιστορικών βιβλίων. Στα δικά μου βιβλία προσπαθώ οι χαρακτήρες μου να οδηγούν τη ροή και όχι τα ιστορικά γεγονότα. Επιδιώκω ο αναγνώστης να παίρνει την πληροφορία μέσα από την ίδια τη ζωή των ηρώων μου, που εμπλέκονται με ό,τι ιστορικό θέλω να αποδώσω».

Οι περιπέτειες των ηρώων του βιβλίου είναι ως ένα βαθμό αληθινές. Πόσο εύκολο είναι να μπλέκει η πραγματικότητα με το μύθο και κυρίως πόσο εύκολο είναι να κρατήσει ο συγγραφέας τις ισορροπίες ανάμεσά τους;

«Σε ό,τι με αφορά, αυτό νομίζω πως είναι το δυνατό μου σημείο. Να παντρεύω την αλήθεια με τη μυθοπλασία. Ακολουθώ τη φυσική εξέλιξη των γεγονότων, οπότε η ισορροπία είναι δεδομένη όταν λαμβάνεις υπόψη σου τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε στιγμή την ώρα που γράφεις. Αν όμως αυτό γίνεται εγκεφαλικά και προαποφασισμένα, η ισορροπία χάνεται και δημιουργείται μια παράλληλη αλλά όχι τόσο πειστική πραγματικότητα».   

Στα βιβλία σας μιλάτε για τη μοίρα και πώς αυτή μπορεί να καθορίσει της ζωές των ανθρώπων. Μιλάτε και για τον απόλυτο έρωτα. Είναι αυτά τα δύο στοιχεία ο κινητήριος μοχλός;

«Απόλυτα».

Η "Ουρανόεσσα" διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο στη Σαμοθράκη (μας δημιουργείτε την επιθυμία να ταξιδέψουμε εκεί μ' αυτά που γράφετε). Εσείς είστε από τα Τρίκαλα, αλλά μένετε στην Αθήνα. Πώς φτάσατε μέχρι εκεί;

«Με τη λογική της ερώτησης θα πρέπει να γράφω μόνο ιστορίες που διαδραματίζονται στα Τρίκαλα και την Αθήνα. Θα σας απαντήσω όμως έμμεσα. Στα βιβλία μου υπάρχουν βασικοί τόποι πλοκής που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ. Τη Σαμοθράκη όμως την έζησα. Την περπάτησα και μυήθηκα στα μυστικά της πριν πολλά χρόνια».

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου σας, αλωνίζετε τη χώρα. Να υποθέσω από τις εικόνες που βλέπετε κι από τις ιστορίες που ακούτε από τον κόσμο, έχετε ήδη "σκαρώσει" στο μυαλό σας το επόμενο βιβλίο σας;

«Ακριβώς. Κάθε χρόνο τα ταξίδια μου λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για το επόμενο βιβλίο. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Όταν λοιπόν τελειώσουν, έχω προχωρήσει αρκετά. Υπάρχουν κομμάτια σε όλα μου τα βιβλία που αποτυπώνουν στιγμές αυτών των ταξιδιών».

Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί μήνας από την κυκλοφορία της, η "Ουρανόεσσα" είναι ήδη στη λίστα με τα ευπώλητα βιβλία. Σε περίοδο κρίσης γενικότερα και ειδικότερα στο χώρο του βιβλίου, νιώθετε πως είναι αυτό ένα στοίχημα που έχετε κερδίσει;

«Η ικανοποίηση είναι τεράστια, και η αποδοχή που έχουν τα βιβλία μου μού δίνει πολλή δύναμη να συνεχίσω. Αυτό όμως δε σημαίνει πως κέρδισα το στοίχημα, αλλά ένα παιχνίδι της μεγάλης παρτίδας που ονομάζεται συγγραφή. Η επιτυχία με βελτιώνει και δε με κοιμίζει».

Μετά από τέσσερα βιβλία-επιτυχίες, νιώθετε περισσότερο συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης ή ραδιοφωνικός παραγωγός;

«Πάντα ένιωθα ως ένας άνθρωπος που μπορεί να καταπιαστεί με πολλά πράγματα. Στην παρούσα φάση, ο συγγραφέας προχωρά ένα βήμα μπροστά και τα υπόλοιπα ακολουθούν υποστηρικτικά, με όλο το όμορφο υλικό που κουβαλούν οι άλλες μου δραστηριότητες».

Η κουβέντα μας γίνεται με αφορμή την παρουσίαση της "Ουρανόεσσας" στην Κρήτη. Αν σας ζητούσα να γράψετε μια ιστορία για το νησί μας, αυτή θα ξεκινούσε πώς;

«Τη στιγμή που τέλειωνε ο ξέφρενος χορός της, εκείνος την αγκάλιασε δίνοντας βίαιο τέλος στο διονυσιακό της ξέσπασμα. Για λίγο τα χείλη τους πλησίαζαν, χωρίς όμως ποτέ να ενωθούν. Τα μαλλιά της, ανακατεμένα από το χορό, έκρυβαν το ιδρωμένο της πρόσωπο. Ο ήχος της λύρας που ξανάρχισε μανιασμένα να παίζει τους χώρισε απότομα, με εκείνη να ξεκινά και πάλι ξυπόλυτη να χορεύει πάνω στις πέτρινες πλάκες της πλατείας. Όλο το χωριό, σαν φωτογραφία που τραβήχτηκε κρυφά, έστεκε ακίνητο παρακολουθώντας αυτά που ντροπιαστικά συνέβαιναν μπροστά στα μάτια τους...».

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ

Τη Δευτέρα η παρουσίαση

Οι εκδόσεις "Διόπτρα" και το βιβλιοπωλείο "Χαρταετός" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα "Ουρανόεσσα" τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Μαίρη Καριωτάκη και η ραδιοφωνική παραγωγός Νίκη Ξημέρη. Την εκδήλωση συντονίζει η βιβλιοθηκονόμος Νίκη Μπελαδάκη. Θα πλαισιώσει μουσικά η τραγουδίστρια Τζωρτζίνα Αλεξάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News