Ειδήσεις

Πότε ο φόβος γίνεται... φοβία (video)

Ο φόβος και οι φοβίες. Δύο αρνητικά συναισθήματα, που σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν διογκωθεί στην Κρήτη της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι δύο διαφορετικά συναισθήματα που όμως κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει πραγματικά άσχημα.

Από το πλατό της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα", ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου, ανέλυσε τις διαφορές ανάμεσα στο φόβο και τις φοβίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι φοβίες θέτουν τις βάσεις και για πιθανές κρίσεις πανικού.

Οι ακόλουθα φόβοι είναι εξαιρετικά κοινοί και θεωρούντται φυσιολογικοί:

Από 0-2 ετών - Δυνατούς θορύβους, ξένους, αποχωρισμός από τους γονείς, τα μεγάλα αντικείμενα.

Από 3-6 χρόνια - Φανταστικό πράγματα όπως τα φαντάσματα, τέρατα, οι σκοτεινές, όταν κοιμούνται μόνα, όταν ακούν παράξενους ή άγνωστους γι' αυτά θορύβους.

Από 7-16 χρόνια - Περισσότερα ρεαλιστικούς φόβους, όπως τραυματισμό, ασθένεια, σχολική επίδοση, τον θάνατο, τις φυσικές καταστροφές.

Οι κοινοί τύποι της φοβίας και του φόβου

Υπάρχουν τέσσερις γενικοί τύποι φοβίες και φόβους:

- Φοβίες των ζώων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το φόβο για τα φίδια, ο φόβος των αραχνών, ο φόβος των τρωκτικών, και ο φόβος των σκύλων.

- Φυσικό περιβάλλον φοβίες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το φόβο για τα ύψη, ο φόβος των καταιγίδων, ο φόβος του νερού, και ο φόβος του σκοταδιού.

- Περιστασιακή φοβία (τους φόβους που προκαλούνται από μια συγκεκριμένη κατάσταση). Παραδείγματα περιλαμβάνουν φόβος των κλειστών χώρων (κλειστοφοβία), ο φόβος της οδήγησης, φόβος των σηράγγων, και ο φόβος των γεφυρών.

- Αίμα-Ένεση-Τραυματισμός φοβία. Ο φόβος του αίματος, του φόβου για τραυματισμό, ή το φόβο της βελόνας ή άλλες ιατρικές διαδικασίες.

Κοινές φοβίες

Ο φόβος των αραχνών

Ο φόβος για τα φίδια

Ο φόβος για τα ύψη

Φόβος ή κλειστούς χώρους

Ο φόβος των καταιγίδων

Ο φόβος του βελόνες και ενέσεις

Ο φόβος της δημόσιας ομιλίας

Ο φόβος της πτήσης

Ο φόβος των μικροβίων

Ο φόβος της ασθένειας ή θανάτου

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια