default-image

Σε ποιούς Κρητικούς Δήμους θα ισχύσει το επίδομα 600€

Κρήτη
Σε ποιούς Κρητικούς Δήμους θα ισχύσει το επίδομα 600€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα θα ενισχυθούν 40.000 νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Ο λόγος για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 σε 30 δήμους ανά την Ελλάδα μεταξύ των οποίων οι δήμοι Γόρτυνας και Ρεθύμνου στην Κρήτη.

Το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), όπως είχε ανακοινώσει και στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, έρχεται να αντικαταστήσει το πιλοτικό πρόγραμμα που είχε εφαρμοστεί σε 13 δήμους μεταξύ των οποίων και ο δήμος Μαλεβιζίου, επί Βασίλη Κεγκέρογλου. Το θέμα είναι ότι δεν εφαρμόζεται το μέτρο οριστικά και πανελλαδικά, αλλά κατά καιρούς γίνεται μια μικρή διανομή βοηθημάτων περιορισμένη γεωγραφικά και οικονομικά.

Από 200 ευρώ

Το πρόγραμμα δίνει παροχές σε χρήμα - έως 200 ευρώ το μήνα και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και άλλα 50 ευρώ για κάθε ανήλικο- όπως και βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Για τους υπόλοιπους 295 δήμους, έγινε γνωστό και επίσημα, ότι θα θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 και μετά θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα σε όλη την ελληνική Επικράτεια από την 1 Ιανουαρίου 2017.

600 ευρώ  η "οροφή"

Διαθέτει πια το υπουργείο εμπειρία από το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τα συμπεράσματα από τις δύο αξιολογήσεις και θα έπρεπε πλέον να εφαρμόζονται όλα εξαρχής και παντού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι π.χ. σε ένα νοικοκυριό με 2 γονείς, 2 παιδιά και έναν παππού ή μια γιαγιά, συνολικά θα μπορούσαν να λάβουν 200 ευρώ, συν 300 για τους ενήλικες, συν 100 για τους ανηλίκους, δηλαδή συνολικά 600 ευρώ το μήνα, όμως αυτό το ποσό είναι η οροφή και χαμηλώνει όσο χρειάζεται για να φτάνει το νοικοκυριό στο εισόδημα που θα προβλέπεται.

Σε 30 δήμους

Πάντως, η επιλογή των πρώτων 30 δήμων έγινε με βάση ποσοστά ανεργίας, ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ), καθώς και με πληθυσμιακά κριτήρια ανά περιφέρεια.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και στα ΚΕΠ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ρεθύμνου, Γρηγόρη Τσιομπίκα, ο οποίος έδωσε το παρών σε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας σήμερα στην Αθήνα, μέσα στις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση). Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά κατ' οίκον ή στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και τα ΚΕΠ. Στους 30 δήμους που θα εφαρμοστεί το μέτρο θα διακοπούν η κάρτα σίτισης και η επιδότηση ενοικίου. Το ετήσιο κόστος του μέτρου από το 2017 αναμένεται να φτάσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα εξευρεθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα και τον μετριασμό της φοροδιαφυγής.

Το 50% του ποσού θα διατίθεται σε ειδική πιστωτική κάρτα για αγορές από καταστήματα και το υπόλοιπο 50% σε χρεωστική κάρτα για ανάληψη μετρητών από ATM. Οι δήμοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, όπως και ο κύριος Τσιομπίκας που εισηγήθηκε να παραμείνουν οι εκπτώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και να επεκταθούν και στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ.

Και τώρα ξεκινά ο αγώνας δρόμου των 30 πρώτων δήμων για να προλάβουν μάλλον πια από τον Σεπτέμβρη να καταβάλλουν τα ποσά στους δικαιούχους και να διαφυλαχθεί και η αναδρομικότητα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στα νοικοκυριά που το δικαιούνται, μέχρι να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη..

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News