default-image

Αρνήθηκαν αερομεταφορά ασθενούς εξαιτίας του.. συστήματος

Κρήτη
Αρνήθηκαν αερομεταφορά ασθενούς εξαιτίας του.. συστήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγεία της βρισκόταν σε κίνδυνο και έπρεπε να μεταφερθεί  άμεσα σε νοσοκομείο των Αθηνών  από το Βενιζέλειο για να χειρουργηθεί .Λόγω της έλλειψης όμως προσωπικού στις εντατικές  των δημόσιων νοσοκομείων, δεν  κατέστη δυνατόν  να εισαχθεί  σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα και για αυτό  η μόνη λύση ήταν  να εισαχθεί σε ιδιωτική κλινική.

Όμως η περιπέτεια που βίωνε η  ίδια δεν αφορούσε μόνο την υγεία της αλλά και τον τρόπο μεταφοράς της . Καθώς μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους οικείους της όταν πληροφορήθηκαν , ότι δεν μπορεί να γίνει η διακομιδή  από το ΕΚΑΒ καθώς  το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας  έχει αναλάβει τις αερομεταφορές μόνο για περιστατικά που μεταφέρονται απο δημόσιο νοσοκομειο σε επίσης δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα  και όχι σε ιδιωτικό κέντρο ή κλινική.

Τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και μπροστά στο κίνδυνο να χαθεί μία ανθρώπινη ζωή , καθώς η ασθενής  έπρεπε να κάνει άμεσα εμβολισμό σε νοσοκομείο των Αθηνών  εξατίας  ανευρίσματος στον εγκέφαλο,  αποφασίστηκε από τους δικούς της  ,να μεταφερθεί με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Αθήνα όπου και εισήχθη με  δική της δαπάνη σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Η γυναίκα σύμφωνα με τις πληροφορίες  υπεβλήθη σε εγχείρηση και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις  όλα πήγαν καλά.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου με ερώτηση του προς το αρμόδιο υπουργείο . Ο ίδιος κάνει λόγο για απόλυτο χάος στον χώρο της δημόσιας υγείας  και ζητάει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ,για να επιτρέπεται στο ΕΚΑΒ να μεταφέρει περιστατικά που θα έχουν τη δυνατότητα να  διακομιστούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας  όλων των νοσοκομείων και κλινικών της χώρας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των εντατικών μονάδων των Νοσοκομείων της χώρας και ειδικότερα των Αθηνών.

Καθημερινά, διαπιστώνεται το απόλυτο χάος και οι μόνοι που υποφέρουν είναι οι ίδιοι ασθενείς και οι οικείοι τους παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Την τραγική αυτή κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ αρνείται την διακομιδή ασθενών από περιφερειακά νοσοκομεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας κλινικών των Αθηνών , επειδή όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ, οι διακομιδές αυτές γίνονται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία.

Τραγικό παράδειγμα, συμπολίτισσα μας, από το Ηράκλειο Κρήτης, η οποία έπρεπε να κάνει άμεσα εμβολισμό σε νοσοκομείο των Αθηνών (ραγέν ανεύρισμα εγκεφάλου) και το ΕΚΑΒ αρνήθηκε την μεταφορά της στην Αθήνα, γιατί δεν υπήρχε κρεβάτι κενό σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε δημόσιο νοσοκομείο,  την στιγμή που οι οικείοι της, εξέφρασαν την βούληση τους, να εισαχθεί και να λάβει χώρα άμεσα ο εμβολισμός, ιδίαις δαπάναις, σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, για να σωθεί η ίδια.

Επειδή η πολιτεία οφείλει με κάθε τρόπο να προασπίζει την  δημόσια υγεία των πολιτών (πολλά παραδείγματα που το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μεταφέρει ασθενείς στο εξωτερικό σε εξειδικευμένες ιδιωτικές κλινικές)

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου, το ΕΚΑΒ να κάνει διακομιδές ασθενών σε εντατικές μονάδες ιδιωτικών κλινικών, όταν αυτό επιβάλλεται για να σωθεί η ζωή τους, όπως στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κρεβάτι στις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων;

Ρεπορτάζ   : Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News