Ειδήσεις

Λωρίδα Τυφλών: Νομιμοποιώντας την παρανομία

Με πρωτοφανείς ισχυρισμούς, αλλά και έωλη επιχειρηματολογία, επιβεβαιώνοντας πλήρως όλα τα σχετικά ρεπορτάζ του neakriti.gr, περί ανυπαρξίας εγκρίσεων και κάθε έννοιας νομιμότητας, στη "σιωπηρή" κατάργηση της υφιστάμενης εγκεκριμένης λωρίδας τυφλών στο κέντρο του Ηρακλείου (25ης Αυγούστου) και μετατόπισης της προς το κέντρο του πεζοδρόμου, απάντησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, στη βροχή ερωτημάτων που κατέθεσε για το θέμα η παράταξη του Ηλία Λυγερού.

Στα αξιοπρόσεκτα της υπόθεσης που μετατρέπεται σε σκανδαλώδη μεθόδευση, ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των Τεχνικών Έργων, απέφυγε οποιαδήποτε ανάμιξη στο θέμα(!), με το δήμαρχο απλά να παρακολουθεί τα όσα διαδραματίστηκαν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αλλά και μόνο ότι ρόλο "υπερασπιστή" ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αρκεί για να αντιληφθούν όλοι πως πίσω από την δίχως εγκρίσεις μετακίνηση της λωρίδας των τυφλών, βρίσκεται ο στόχος της αύξησης των εσόδων, από τη χρήση του χώρου για τραπεζοκαθίσματα, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο εύρος του πεζόδρομου.

Όλα αυτά από ανθρώπους που στο πρόσφατο παρελθόν, πρωταγωνιστούσαν σε αιχμές κατά προηγούμενων δημοτικών Αρχών, ότι είχαν παραδώσει την πόλη σε μία "απέραντη καφετέρια", καταλαμβάνοντας δημόσιους χώρους και πεζόδρομους σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, όπως έλεγαν τότε, ενώ τώρα; Τώρα με περίσσεια θράσους, θα μπορούσε να πει κανείς, ανακοινώνουν ότι όλα αποσκοπούν στη αύξηση της "κατάληψης" κοινόχρηστων χώρων από τους καταστηματάρχες (!).

Επιπλέον ο αντιδήμαρχος οικονομικών, επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα, απόσπασμα από την πρωτολογία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αφενός μπερδεύει και άσχετα με την υπόθεση θέματα, αφετέρου αποκρύπτει έτσι ότι στη δευτερολογία του, μετά το "σφυροκόπημα" Λυγερού, παραδέχτηκε πως οι εργασίες γίνονται «εκτός νομιμότητας, αλλά με ωφελιμότητα (!)» και ότι στο μέλλον σε ανάλογες εργασίες όπως στη Χάνδακος, θα έχει φροντίσει πρώτα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για τις αλλαγές στη λωρίδα όδευσης των τυφλών(!). Με τέτοιες παραδοχές, είναι να μην απορεί κανείς για το αν θα υπάρξει παρέμβαση κάποιας αρμόδιας αρχής ή όλα είναι «ξέφραγο αμπέλι»;

Η παρέμβαση Λυγερού

Η δημοτική κίνηση των "Ενεργών Πολιτών" στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατήγγειλε ότι για δεύτερη συνεχόμενη περίπτωση (πλ. Ελευθερίας, μετατόπιση διάβασης τυφλών) η τεχνική υπηρεσία του Δήμου εκτελεί έργο με αυτεπιστασία, παράτυπα, χωρίς καμία έγκριση μελέτης και κόστους.

Στις παραπάνω καταγγελίες δεν απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (τεχνικών έργων), αλλά ο αντιδήμαρχος οικονομικών (sic!!) που στην ουσία αποδέχτηκε ότι παράνομα και χωρίς απόφαση εκτελούνται οι αναφερόμενες εργασίες για λόγους οικονομικούς (του Δήμου ή...;) και ευελιξίας.

Δηλαδή η νέα δημοτική αρχή, που έχει την νομιμότητα «κορωνίδα» της πολιτικής της αποδέχεται να παρανομεί σε δύο συνεχόμενες περιπτώσεις έργων αυτεπιστασίας ή μήπως θεωρεί ότι εφαρμόζει την απαίτηση της νομιμότητας για τους άλλους και για τις δικές της περιπτώσεις εφαρμόζει… την "λουδοβίκεια" ρήση - «εγώ είμαι το κράτος»;

Η Απάντηση Καραντινού

Όλα αυτά στη δευτερολογία Καραντινού, γιατί αρχικώς ο αντιδήμαρχος Οικονομικών που ανέλαβε να απαντήσει για λογαριασμό του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη(!) και αυτό το σκέλος της απάντησης του, επέλεξε να στείλει στα ΜΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων για το θέμα της λωρίδας τυφλών:

«Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ασφαλής διέλευση των τυφλών από το κέντρο της πόλης και οι καταστηματάρχες να επιχειρούν σε νόμιμο καθεστώς. Το θέμα της αλλαγής της θέσης της όδευσης των τυφλών ήταν ένα από τα αιτήματα που τέθηκε επανειλημμένος από τα μέλη του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Ηρακλείου, κατά την διάρκεια διαβούλευσης στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Υπενθυμίζω τα βασικά αιτήματα

Α. Επανακαθορισμό εντός των ενετικών τειχών των κοινόχρηστων χώρων.

Β. Μείωση των τιμών των κοινοχρήστων χώρων.

Γ. Ζήτησαν τη στήριξή μας στο υπουργείο για αλλαγή σε υγειονομική διάταξη που θα τους επιτρέπει (αν το επιτρέπει η άδεια του υγειονομικού) περισσότερα τραπεζοκαθίσματα στον ίδιο χώρο.

Υπήρξαν και άλλα αιτήματα τα οποία ή δεν ήταν αρμοδιότητα του Δήμου ή δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν.

Η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος τι αποτελέσματα επιφέρει;

Διορθώνονται συγκεκριμένες αστοχίες με γνώμονα τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης με τα τραπεζοκαθίσματα από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Ηρακλείου αλλά και την ευκολότερη και ασφαλέστερη διέλευση των τυφλών από το κέντρο της πόλης.

Παρότι δεν υπάρχει η υποχρέωση πολεοδομικής μελέτης, για όλες  τις επόμενες αλλαγές στις διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν μελέτες αλλά και διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου.

Δίνει τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να επιχειρούν σε νόμιμο καθεστώς… Ο Δήμος δεν έχει απώλεια εσόδων διότι αυξάνεται ο κοινόχρηστος χώρος και φιλοδοξία και στόχος μας είναι να μην υπάρχουν πρόστιμα.

Μετά την ολοκληρωμένη παρέμβαση του Δήμου επιγραμματικά αναφέρω ότι υλοποιήθηκαν τα αιτήματα:

α) μείωση τιμών των κοινοχρήστων οριζοντίως κατά 20%

β) επανακαθορισμός των κοινοχρήστων χώρων έπειτα από διαβούλευση και απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου.

γ) αλλαγή στη θέση διέλευσης των τυφλών, όποιος επιχειρηματίας δεν προσαρμοστεί θα υφίσταται τις κυρώσεις. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων εφικτών παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής θα γίνει συνάντηση με το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Ηρακλείου.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Είναι σαφές, ότι από αυτή την αρχική απάντηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, στα όσα αποκάλυψε το www.neakriti.gr αλλά και όσα επεσήμανε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη Λυγερού, για έλλειψη νόμιμων εγκρίσεων και αποφάσεων τροποποίησης υφιστάμενης εγκεκριμένης μελέτης όδευσης τυφλών, έχουμε μία απάντηση - άλλα λόγια να αγαπιόμαστε - όπου μάλιστα απαντά επί οικονομικού θέματος ενώ το θέμα είναι νομιμότητας - τεχνικό.

Την επιβεβαίωση για το παράνομο, την έκανε ο ίδιος ο κ. Καραντινός στη δευτερολογία του, όταν ο Ηλίας Λυγερός του επέστησε ότι δεν υπάρχουν νόμιμες εγκρίσεις και αποφάσεις για την τροποποίηση της υφιστάμενης μελέτης όδευσης των τυφλών.

Αλλά και στη πρωτολογία του κ. Καραντινού υπάρχουν πρωτοφανείς αναφορές, που είναι απορίας άξιο πως δεν ξεσηκώνουν «ευαίσθητες» φωνές του παρελθόντος που έλεγαν πως οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι παραδίδονται στο βωμό εσόδων για το δήμο και του κέρδους για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πόσο μάλλον που εδώ μιλάμε για όδευση τυφλών και αλλαγές σε αυτή χωρίς εγκρίσεις και αποφάσεις , καταφανώς παράνομες.

Ο κ. αντιδήμαρχος μας λέει ότι «Παρότι δεν υπάρχει η υποχρέωση πολεοδομικής μελέτης, για όλες τις επόμενες αλλαγές στις διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν μελέτες αλλά και διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου». Παραδέχεται ευθέως λοιπόν ότι επί της πλατείας Καλλεργών και την 25ης Αυγούστου, η αλλαγή της υφιστάμενης μελέτης όδευσης τυφλών έγινε χωρίς μελέτη, εγκρίσεις και αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, αλλά από εδώ και στο εξής όλα θα γίνουν νόμιμα και με διαγωνισμό; Απλούστατα γιατί στη περίπτωση αυτή καμία τήρηση νομιμότητας δεν υπήρξε, καν δεν γνωρίζουμε αν έγινε αποδοχή "δωρεάς" από το Δήμο, των υλικών για την αλλαγή της λωρίδας τυφλών, που πλήρωσαν και έλαβαν τιμολόγια για αυτό, οι ιδιώτες επιχειρηματίες που ζήτησαν και πέτυχαν σε δημόσιο χώρο.

Ακόμη χειρότερα, που ο αντιδήμαρχος Οικονομικών μας λέει ότι:

«…Ο Δήμος δεν έχει απώλεια εσόδων διότι αυξάνεται ο κοινόχρηστος χώρος και φιλοδοξία και στόχος μας είναι να μην υπάρχουν πρόστιμα». Δηλαδή επισήμως έχουμε αύξηση τραπεζοκαθισμάτων σε ελεύθερους δημόσιους χώρους και μάλιστα όπως ο ιστορικός πεζόδρομος της 25ης Αυγούστου, αλλά δεν τρέχει τίποτα τώρα έτσι; Αλήθεια το γεγονός ότι η λωρίδα τυφλών μετακινείται προς το κέντρο του πεζόδρομου, όπου όμως υπάρχει η πρόνοια διέλευσης οχημάτων πολιτικής προστασίας και οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων, για την ασφάλεια των τυφλών λέει κάτι ή τα έσοδα από την κατάληψη κοινόχρηστων δημόσιων χώρων έχουν μεγαλύτερη αξία; Μην μας πουν υπερβολικούς, αφού μελέτη δεν έχουν, πως ξέρουν ότι είναι ασφαλής η μετακίνηση; Επίσης τας υπόλοιπα καταστήματα που δεν μετακινείται η λωρίδα, δεν έχουν θέμα, όταν κάποια άλλα καταστήματα και περισσότερο χώρο καταλαμβάνουν και πιο μπροστά θα είναι το μέτωπο τους από τα ίδια επί του πεζοδρόμου;

Ενθυμούμενοι κύριοι της Δημοτικής Αρχής, τι λέγατε και προεκλογικά για την προηγούμενη δημοτική Αρχή για πανομοιότυπες καταστάσεις, τραπεζοκαθίσματα και καταλήψεις δημόσιων χώρων, με αιχμές για "συμφέροντα", απλά σας προτείνουμε να ακολουθήσετε μία σοφή λαϊκή παροιμία: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες…».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια