Ειδήσεις

Χάνεται η ονομασία ΠΟΠ για τη φέτα, αν δεν ασκήσουμε βέτο

Κινδυνεύει να χαθεί η Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από τη φέτα και τις ελιές καλαμών καθώς 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστάτευσαν 250 προϊόντα τους ΠΟΠ, αλλά η ελληνική πλευρά δεν πρότεινε κανένα. Το θέμα είχε αναδείξει με σχετικό ρεπορτάζ του το neakriti.gr πριν λίγες μέρες και σήμερα επιβεβαιώνεται.

Τα δύο προϊόντα που αποτελούν τη ναυαρχίδα της ελληνικής κτηνοτροφίας, δεν προτάθηκαν, όπως θα έπρεπε, για την επικείμενη συμφωνία της Νοτίου Αφρικής με 27 χώρες της ΕΕ. Τώρα, η παράλειψη από μέρους της Ελληνικής Πολιτείας μπορεί να διορθωθεί με την άσκηση βέτο.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών, καταφέρεται η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων κατονομάζοντάς τους ως υπεύθυνους για τον κίνδυνο να χαθεί η προστασία ονομασίας για τη φέτα και την ελιά Καλαμάτας στη συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότιο Αφρική.

Στην ανοιχτή επιστολή την οποία έστειλαν στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνουν ότι «χωρίς βέτο η Ελλάδα χάνει την προστασία της φέτας και των ελιών Καλαμάτας, στη συμφωνία της ΕΕ με τη Νότιο Αφρική».

«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε, να πει επιτέλους "όχι" στη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και σε κάθε επόμενη, και να απαιτήσει την πλήρη προστασία των δύο αυτών προϊόντων ΠΟΠ "ναυαρχίδες" της χώρας μας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, οποίος καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδράσουν.

«Αγρότες, κτηνοτρόφοι, τυποποιητές, πολίτες και όλοι οι Έλληνες βουλευτές, πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού και δυναμικά, προκειμένου να αλλάξει η επικείμενη καταστροφική για την αγροτική και εθνική οικονομία, συμφωνία τής ΕΕ με την Νότιο Αφρική» σημειώνει.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΠΕΚ εκφράζει την απορία της για το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών «ετέθησαν εντελώς αντίθετα στην ξεκάθαρη και ορθή θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, που διαφώνησε και απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Ν. Αφρική εάν δεν ληφθούν, ως ελάχιστο, κάποια μέτρα προστασίας για τη φέτα».

Μιχελογιαννάκης: Μέγιστη προσπάθεια για να προστατευθεί η φέτα

«Η ταυτότητα της ελληνικής φέτας δεν πρέπει να χαθεί. Παρά το ότι  η συμφωνία είναι ολοκληρωμένη από το Σεπτέμβριο του 2014, παρά το ότι ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου προσπάθησε αρκετά προκειμένου να πετύχει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός μιας μεταβατικής περιόδου, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική, οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την πλήρη ανατροπή, αρχής γενομένης από το συμβούλιο Υπουργών», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου.

Σχόλια