Ειδήσεις

Ποιοί είναι καλύτεροι Βαλκάνιοι "πελάτες" της Κρήτης

Μπορεί η χώρα μας να διαθέτει μια πολύ ισχυρή τουριστική βιομηχανία καθιερωμένη στην παγκόσμια τουριστική συνείδηση, όμως εκεί που παίρνει μάλλον κάτω από τη βάση είναι στην επισκεψιμότητα τουριστών από τις γειτονικές μας χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου. Μέχρι και πριν από μία δεκαετία οι Βαλκάνιοι, όταν αναφέρονταν στον ελληνικό τουρισμό, μιλούσαν κυρίως για περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως είναι η Χαλκιδική, η Πιερία, η Καβάλα αλλά και η περιοχή της Θάσου. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα οι γείτονές μας πολύ συχνά επιλέγουν τη βόρεια χώρα για διακοπές, μιας και η μετάβαση εκεί είναι πολύ εύκολη και με το αυτοκίνητο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, έστω και δειλά-δειλά, η Κρήτη άρχισε να γίνεται ένας τουριστικός προορισμός για τους Βαλκάνιους, μιας και "άνοιξαν" οι πτήσεις από και προς το Ηράκλειο και μάλιστα με αρκετά πυκνή συχνότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Κρήτη ως προορισμός των λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου δεν υπήρχε καν στον τουριστικό τους χάρτη.

Το φετινό καλοκαίρι το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου συνδέεται με το Βελιγράδι και το Νόβισαντ στη Σερβία, το Βουκουρέστι στη Ρουμάνια αλλά και τη Σόφια στη Βουλγαρία, αποτυπώνοντας έτσι και τις τάσεις των Βαλκάνιων προς τις τουριστικές περιοχές της Κρήτης.

Οι "καλοί" και οι "κακοί"

Με βάση τους αριθμούς, οι καλύτεροι Βαλκάνιοι "πελάτες" της Κρήτης είναι οι Ρουμάνοι, αφού κάθε εβδομάδα υπάρχουν τρεις προγραμματισμένες πτήσεις από το Βουκουρέστι στο Ηράκλειο, αλλά και μία προς το αεροδρόμιο "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" των Χανίων. Οι πτήσεις από τη Ρουμάνια προς την Κρήτη ξεκινούν από τα μέσα Ιουνίου και φτάνουν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι περιοχές που επιλέγουν οι Ρουμάνοι για τις διακοπές τους είναι κυρίως η Χερσόνησος και το Ρέθυμνο.

Καλοί πελάτες του κρητικού τουρισμού όσον αφορά τους Βαλκάνιους είναι και οι Σέρβοι. Στο Ηράκλειο ανά δεκαήμερο υπάρχουν 3 πτήσεις από Βελιγράδι και μία από Νόβισαντ, με τους Σέρβους να επιλέγουν περιοχές όπως τα Χανιά και τη Χερσόνησο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πτήσεις από τη Σερβία προς το Ηράκλειο ξεκινούν από τα μέσα Μαΐου και φτάνουν μέχρι και τον Οκτώβριο, αλλά με μικρότερη συχνότητα.

Οι φίλοι μας οι Βούλγαροι είναι ίσως οι μόνοι τουρίστες που δεν έρχονται στην Κρήτη τους βασικούς μήνες της τουριστικής περιόδου, μιας και επιλέγουν τους λεγόμενους "χαμηλούς" μήνες να κάνουν διακοπές στην Κρήτη. Έτσι έρχονται στο νησί συνήθως τους μήνες Απρίλιο-Μάιο αλλά και το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Οι χαμηλές τιμές εκείνη την περίοδο στα κρητικά ξενοδοχεία αποτελούν το βασικό κίνητρό τους.

Όσον αφορά τους Αλβανούς, πλέον το Ηράκλειο δε διαθέτει σύνδεση με Τίρανα, ωστόσο στο νησί οι Αλβανοί τουρίστες έρχονται μέσω Αθήνας και μάλλον με κίνητρο να φιλοξενηθούν από συγγενικά τους πρόσωπα που ζουν στο νησί.

Εκείνοι που γυρνούν τελείως την πλάτη στην Κρήτη είναι οι Σκοπιανοί, οι οποίοι δεν επιλέγουν σχεδόν ποτέ το νησί μας για τις διακοπές τους.

Άνοιγμα στην Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, στις αρχές Ιουνίου ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να κάνει μια επίσημη παρουσία της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη, αυτό το ταξίδι είναι πολύ σημαντικό για το "άνοιγμα" της Κρήτης στην Τουρκία, καθώς μιλάμε για μια αγορά που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια και με επίσης πολύ εύκολη πρόσβαση για το νησί μας.

Οι Βαλκάνιοι τουρίστες της Κρήτης

- Ρουμάνοι: 3 πτήσεις την εβδομάδα προς Ηράκλειο και 1 προς Χανιά

- Σέρβοι: 3 πτήσεις το δεκαήμερο προς Ηράκλειο

- Βούλγαροι: Αφίξεις τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

- Αλβανοί: Αφίξεις μέσω Αθήνας

- Σκόπια: Σχεδόν μηδενικές αφίξεις

Τα χαρακτηριστικά των Βαλκάνιων

- Ρουμάνοι: Έρχονται από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου. Προτιμούν Χερσόνησο και Ρέθυμνο.

- Σέρβοι: Έρχονται από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου. Προτιμούν Χανιά και Χερσόνησο.

- Βούλγαροι: Έρχονται τη "χαμηλή" περίοδο, δηλαδή Απρίλιο-Μάιο και Οκτώβριο. Προτιμούν Χερσόνησο.

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια