default-image

Το Big Ben, η δολοφονία του Δηλιγιάννη και ο Ίστγουντ

Το Big Ben, η δολοφονία του Δηλιγιάννη και ο Ίστγουντ

Και εγένετο… Big Ben

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Μαΐου του 1859 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το θρυλικό ρολόι Big Ben, το διαχρονικό σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.

Η δολοφονία του πρωθυπουργού

Σαν σήμερα, στις 31 Μαΐου του 1905, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Θεόδωρος Δηλιγιάννης, μαχαιρώνεται θανάσιμα από έναν ιδιοκτήτη χαρτοπαικτικής λέσχης. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας, ο Δηλιγιάννης μετέβη στη Βουλή με την άμαξά του, προκειμένου να παρευρεθεί σε μια συνεδρίαση ρουτίνας. Στην είσοδο του Βουλευτηρίου, στην οδό Σταδίου, η άμαξα σταματά. Ένας ψηλός, μαυριδερός άνδρας, περίπου 35 ετών, προθυμοποιείται να ανοίξει την πόρτα στον πρωθυπουργό και να τον βοηθήσει να βγει από το όχημα του. Ανυποψίαστος ο Δηληγιάννης, ευχαριστεί τον ευγενικό άγνωστο, ο οποίος, ωστόσο, ελάχιστες στιγμές αργότερα, βγάζει ένα μαχαίρι και το καρφώνει στην κοιλιά του 81χρονου πρωθυπουργού. Περαστικοί ορμούν στον δράστη και τον χτυπούν με τις γροθιές και τα μπαστούνια τους. Ο Δηληγιάννης θα ξεψυχήσει λίγες ώρες μετά, στο χειρουργείο, ενώ την ίδια κατάληξη θα έχει και ο δολοφόνος του, ονόματι Αντώνιος Κωσταγερακάρης. Όταν τον ρώτησαν γιατί σκότωσε τον πρωθυπουργό, αυτός απάντησε «Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα». 

H ναυμαχία της Γιουτλάνδης

Έντεκα χρόνια μετά, στις 31 Μαΐου του 1916, λαμβάνει χώρα η ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η σημαντικότερη θαλάσσια σύρραξη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το βρετανικό Ναυτικό με 150 πλοία συγκρούεται με τον Γερμανικό στόλο, ο οποίος αριθμεί 91 πλοία. Οι Βρετανοί χάνουν, ωστόσο, κερδίζουν σε στρατηγικό επίπεδο.

Ο «καλός» του αμερικανικού σινεμά

Τα 86 του χρόνια κλείνει σήμερα ο μεγάλος Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κλιντ Ίστγουντ, ο οποίος γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1930 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ο Ίστγουντ ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1950. Καθιερώνεται στον κινηματογράφο μέσω της συμμετοχής του στη θρυλική τριλογία των σπαγκέτι γουέστερν του Ιταλού Σέρτζιο Λεόνε (Για μια χούφτα δολάρια, Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος, Μονομαχία στο Ελ Πάσο). Η καριέρα του εκτοξεύθηκε στα ύψη τη δεκαετία του '70, οπότε και ερμήνευσε σε συνολικά πέντε ταινίες τον εμβληματικό επιθεωρητή Κάλαχαν (Dirty Harry). Tη δεκαετία του '70 ξεκινά να σκηνοθετεί, ωστόσο για πολλά χρόνια το όνομά του παρέμενε ταυτισμένο με τους ρόλους που ερμήνευσε. Όλα αυτά άλλαξαν το 1992, όταν σε ηλικία 62 ετών, ο Ίστγουντ γυρίζει τους «Ασυγχώρητους», στους οποίους μάλιστα πρωταγωνιστεί. Η ταινία κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ενώ λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές. Ο Ίστγουντ θα κερδίσει άλλη μια φορά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2004 για την ταινία Million Dollar Baby. Πλέον, αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Αμερικανούς σκηνοθέτες.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News