default-image

Ανθρώπινο λάθος ή δολοφονική επίθεση ο θάνατος Ηλιάκη; (video)

Κρήτη
Ανθρώπινο λάθος ή δολοφονική επίθεση ο θάνατος Ηλιάκη; (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από το θάνατο του ηρωικού Κρητικού σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από πτώση του αεροσκάφους του στ' ανοικτά της Καρπάθου, έπειτα από επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά, η πολύκροτη υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ξεκίνησε αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο θάνατος του ιπτάμενου από τον Κάστελο Ρεθύμνου οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή σε δολοφονική επίθεση του Τούρκου πιλότου, με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία, την αποφράδα ημέρα της 23ης Μαΐου του 2006.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας 'Έθνος", η Ελληνική Δικαιοσύνη είχε κρίνει ότι ο θάνατος του 35χρονου - τότε - Ηλιάκη, ο οποίος άφησε πίσω του δύο μικρά παιδιά, ηλικίας 1,5 και 5 ετών, ήταν ατύχημα. Ειδικότερα, η εκδοχή αυτή είχε επικυρωθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, το οποίο το 2008 είχε κρίνει ένοχο τον Τούρκο πιλότο. Το δικαστήριο είχε επιβάλει τότε - ερήμην - στον Τούρκο ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, καθώς κατέληξε στο ότι ο θάνατος του Ηλιάκη προήλθε από ατύχημα έπειτα από «ανθρώπινο λάθος» του πιλότου του τουρκικού αεροσκάφους.

Ατύχημα ή δολοφονία;

Αφορμή για την επαναφορά στο προσκήνιο και την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης από τις εισαγγελικές Αρχές υπήρξε μια καταγγελία που έγινε στη Βουλή από εν αποστρατεία πτέραρχο, ο οποίος είχε κάνει λόγο για κατάρριψη του ελληνικού μαχητικού από το τουρκικό αεροσκάφος, ζητώντας παράλληλα να γίνει σχετική έρευνα. Έτσι, ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση καλείται να διερευνήσει εάν όντως είχαμε να κάνουμε με ανθρωποκτονία από αμέλεια, ή εάν ο Τούρκος πιλότος έλαβε εντολή από το επιτελείο της γείτονα χώρας να καταρρίψει το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ισχύει το δεύτερο σενάριο, ο Τούρκος θα έπρεπε να δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η στάση της ελληνικής ηγεσίας

Όπως αναφέρεται, ωστόσο, στο ρεπορτάζ της αθηναϊκής εφημερίδας, η εισαγγελική έρευνα δε θα περιοριστεί μόνο στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κυβερνήτη του τουρκικού μαχητικού, αλλά θα επεκταθεί και στο ενδεχόμενο της ύπαρξης ποινικών ευθυνών από μέλη της τότε στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας, για το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας».

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την όλη υπόθεση οι ελληνικές Αρχές και εάν έπρεπε να έχουν προχωρήσει ή όχι στη σύλληψη του Τούρκου πιλότου, όταν αυτός βρέθηκε στη θάλασσα κι αφού νωρίτερα είχε εκτιναχτεί από το αεροσκάφος του. Εξάλλου, δικαστικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μαρτυριών, σύμφωνα με τις οποίες ο κυβερνήτης του τουρκικού μαχητικού είχε τραβήξει πιστόλι εναντίον των πιλότων του ελληνικού Super Puma, που επιχείρησαν να τον περισυλλέξουν.

Η επίσημη εκδοχή Ελλάδας-Τουρκίας

Η επίσημη εκδοχή των επιτελείων τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας είχε κάνει τότε λόγο για σύγκρουση των δύο αεροσκαφών, έπειτα από επαφή των πτερυγίων τους. Ωστόσο, το σενάριο που αναμένεται να διερευνήσει - μεταξύ άλλων - η Εισαγγελία Αθηνών, αναφέρει ότι ο Τούρκος χειριστής χτύπησε με το δεξί φτερό του αεροσκάφους του την καλύπτρα του μαχητικού του Ηλιάκη, οδηγώντας το σε «κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι θα διερευνηθεί και η περίπτωση ο Τούρκος να εξαπέλυσε πύραυλο εναντίον του αεροσκάφους του Κώστα Ηλιάκη. Οι πράξεις, δηλαδή, που αναμένεται να εξεταστεί από τον εισαγγελέα αν προκύπτουν ή όχι είναι η «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «κατασκοπία», σε βαθμό κακουργήματος, για τον πιλότο του τουρκικού μαχητικού, και η «κατάχρηση εξουσίας» από την τότε στρατιωτική ηγεσία.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News