default-image

"Ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
"Ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα με την άνοδο της θερμοκρασίας του καιρού, φαίνεται πως ανένηκε και το πολιτικό «θερμόμετρο» στη Λότζια και την αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος όπου διεξήχθη το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην ημερήσια διάταξη, είναι 48 θέματα προς συζήτηση μερικά εκ των οποίων αρκετά σοβαρά, με την δημοτική αρχή να φέρνει επιπλέον 16 προ ημερησίας διάταξης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του κ. Κασαπάκη από την Λαϊκή Συσπείρωση, ο οποίος μιλώντας σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι δεν γίνεται στα τελευταία δημοτικά συμβούλια που είναι ήδη φορτωμένα με πολλά θέματα να προστίθενται περισσότερα προς συζήτηση.

Κάτι τέτοιο όπως είπε στην συνέχεια, δεν οδηγεί σε σωστή και ολοκληρωμένη λήψη αποφάσεων, αφού ο χρόνος συζήτησης δεν είναι αρκετός.

Έρχονται προσλήψεις στο Δήμο

Σε πρώτη φάση κατά την έναρξη της συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο δείχνει θετικό στις προσλήψεις 95 ατόμων στο Δήμο με 11μηνες συμβάσεις, εκ των οποίων οι 55 προσλήψεις αφορούν την ΔΟΠΑΦΜΑΗ για βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς και μάγειρες, ενώ οι υπόλοιπες 40 αφορούν την υπηρεσία πρασίνου.

Πριν από λίγη ώρα πάντως «θερμή» ήταν η απόβαση και κατοίκων από τις Μεσαμπελιές, οι οποίοι ζητούν να προσεχθεί η περιοχή περισσότερο κάτι που αναμένεται να συζητηθεί. Θέματα που αφορούν τις σχολικές μονάδες, όσο και βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής και η πεζοδρόμηση οδών είναι μερικά ακόμα από αυτά που θα θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σάλος και με τη Ζωόφιλη δράση

Όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση της εντεταλμένης συμβούλου Δημοτικής Περιουσίας Στέλλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη, στο βόρειο περίπτερο του δημοτικού χώρου στάθμευσης επί της Σοφοκλή Βενιζέλου (παραλιακής) έχει εγκατασταθεί το Σωματείο "Φιλόζωη Δράση" αυτογνομώνως και χωρίς σύμβαση μίσθωσης του χώρου με τον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το Δήμο!

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Δήμου, η "Ζωόφιλη Δράση" δεν έχει ανταποκριθεί για να αποδώσει το περίπτερο των 25 τ.μ. στο Δήμο.

Ο Δήμος χρειάζεται το ακίνητό του για τις ανάγκες των κοινωνικών του δομών. Ως εκ τούτου, ζητείται η λήψη απόφασης για την αναγκαστική, διοικητική αποβολή της "Ζωόφιλης Δράσης" από το χώρο.

Πάντως, όπως αναφέρει η δικηγόρος της Ζωόφιλης Δράσης κα Πόπη Μαραβελάκη στο Neakriti.gr, ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραχωρηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τον κ. Κουράκη, από την πλευρά του οποίου περιμένουν να πάρει θέσει εντός του Συμβουλίου.

Κόντρα για το Πολιτιστικό

Πολιτική αντιπαράθεση, με φόντο τα πορίσματα για το Πολιτιστικό Κέντρο. Στο τελευταίο πόρισμα του το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων είχε ζητήσει από το δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στον έλεγχο και στον εντοπισμό τυχόν πειθαρχικών παραβάσεων γύρω από την εργολαβία του μεταλλικού στεγάστρου του Πολιστικού.

Ωστόσο, όπως ενημέρωσε το σώμα ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, η νομική υπηρεσία του δήμου απεφάνθη  πως το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα και πως αρμόδιο για τον πειθαρχικό έλεγχο τυχόν παραπτώματος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ και του Δ.Σ αυτής είναι το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης.

Η τοποθέτηση - ενημέρωση του δημάρχου πυροδότησε έντονες πολιτικές αντιδράσεις από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Σε υψηλούς τόνους, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός κατηγόρησε την δημοτική αρχή πως επιλέγει να νίψει ουσιαστικά τα χείρας της και κάλεσε τον δήμαρχο να ''ανοίξει τις πόρτες της δημοκρατίας και του ελέγχου''...

Να έρθουν όλα τα πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης γύρω από το Πολιστικό Κέντρο προς διεξοδική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε από την πλευρά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κασσαπάκης. Ο ίδιος , εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ Παναγιώτη Αναστασάκου, κάνοντας λόγο για ''έναν γενικό... Δερβέναγα που χλευάζει τους πάντες και τα πάντα σε κάθε κριτική και έλεγχο'' και ζήτησε να δρομολογηθούν διαδικασίες απόλυσης του.

Απαντώντας στον Ηλία Λυγερό, ο δήμαρχος Ηρακλείου υπογράμμισε πως η απόφαση ελέγχου της διοίκησης της ΔΕΠΤΑΗ που θα διαπιστώσει ή όχι τυχόν πειθαρχικές παραβάσεις θα έρθει κατόπιν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η αντιπαράθεση με έναυσμα το Πολιτιστικό Κέντρο επεκτάθηκε και στο κομμάτι των επιβλέποντων μηχανικών. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν απευθείας έλεγχο από μηχανικούς του δήμου, και όχι μόνο της ΔΕΠΤΑΗ. Ο κ. Λαμπρινός και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης απάντησαν πως αυτή είναι η πρόθεση και της δημοτικής αρχής και δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης - Victor Κουμαντάκης - Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News