default-image

Σφοδρές αντιδράσεις για τη δημιουργία καθεδρικού ναού

Κρήτη
Σφοδρές αντιδράσεις για τη δημιουργία καθεδρικού ναού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ένα θέμα που θα φέρει προς συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Γαζίου την κατάργηση ενός κοινόχρηστου χώρου ανατολικά της πλατείας προκειμένου να κτιστεί καθεδρικός ναός .

Μάλιστα όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου, Κίνηση Ενεργών Πολτιών Μαλεβιζίου" καλει το Δήμο  να απορρίψει την απαίτηση της εκκλησίας για το συγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο και να βοηθήσει στην ανεύρεση άλλου.

Μάλιστα εξαπολύει βολές και προς τον κ. Μαμουλάκη  με το ερώτημα :Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Δήμαρχος ως μηχανικός, πως όλη η προβλεπόμενη κατασκευή «πνίγει» την υπάρχουσα πλατεία, «ευνουχίζει» το κτήριο του Δημαρχείου, προωθεί την αισθητική του μπετόν και κάνει μια ήδη πυκνοδομημένη περιοχή να ασφυκτιά;

Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται

Συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο. Εξέχουσα θέση στην ημερήσια διάταξη κατέχει το θέμα, το οποίο εισάγεται στη συζήτηση με τον τίτλο: «ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΧ73Α και ΚΧ74 ΤΗΣ ΠΕ22(ΓΑΖΙΟΥ) ΤΟΥ ΓΠΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ».

Η απλή ανάγνωση του κειμένου της εισήγησης δείχνει πως ο κ. Δήμαρχος επαναφέρει ένα ζήτημα, το οποίο στο παρελθόν (Απρίλης 2008) είχε διχάσει δραματικά την τοπική κοινωνία. Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του χώρου ανατολικά της πλατείας του Δημαρχείου, προκειμένου να κτιστεί ένας νέος καθεδρικός ναός. Αυτό  όμως είναι παράνομο. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο θέμα εισάγεται στο ΔΣ με τον πιο πάνω τίτλο, που δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τις πραγματικές προθέσεις του κ. Δημάρχου.

Το θέμα μπαίνει -άραγε εντελώς τυχαία;- προς συζήτηση στο ΔΣ με εισήγηση της κ. Κουτάντου Παρασκευής και του εντεταλμένου συμβούλου κ. Μανιούδη Ματθαίου (νύφης και ανιψιού του παπά - Μιχάλη αντίστοιχα).

Σεβόμαστε το δικαίωμα της εκκλησίας να αναζητά χώρο για την ανέγερση ενός ναού. Μας ενοχλεί όμως ο τρόπος που ο κ. Δήμαρχος επιλέγει να ανταποκριθεί σ' αυτήν την ανάγκη της εκκλησίας, διότι γεννούνται ορισμένα ερωτήματα:

O      Γιατί πρέπει να στερήσουμε τους δημότες, από έναν ήδη χωροθετημένο κοινόχρηστο χώρο;  

O      Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Δήμαρχος ως μηχανικός, πως όλη η προβλεπόμενη κατασκευή «πνίγει» την υπάρχουσα πλατεία, «ευνουχίζει» το κτήριο του Δημαρχείου, προωθεί την αισθητική του μπετόν και κάνει μια ήδη πυκνοδομημένη περιοχή να ασφυκτιά;

O      Δεν υπάρχει άλλη έκταση ικανή να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά και να προσθέσει έναν ακόμα κοινωφελή χώρο για τους δημότες του Γαζίου; Ξέρουμε όλοι πως υπάρχουν τέτοια σημεία. Ίσως να μην αρέσουν στην εκκλησία και τον παπά Μιχάλη. Αυτό όμως αν υπάρχει, δεν είναι πρόβλημα του Δήμου. Ο Δήμος οφείλει να αποφασίζει με βάση τους νόμους, την επιστήμη και με κριτήριο την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών.

O      Γιατί πρέπει να καλλιεργήσουμε στην τοπική κοινωνία τη λογική πως «κάποιοι» μπορούν να παραβιάζουν νομοθεσίες (νόμος είναι το ΓΠΣ), να παραβαίνουν διακηρυγμένες αρχές (ποιότητα ζωής, κοινωνική ειρήνη, κ.α) και να επιβάλουν ετσιθελικά τα συμφέροντά  τους; Γιατί αυτός ο κάποιος στη συγκεκριμένη περίπτωση να είναι η ίδια η εκκλησία; Αν η εκκλησία δεν αισθάνεται την ανάγκη να υπηρετήσει τη θεϊκή φράση «απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», τότε οφείλουμε να το κάνουμε εμείς.

O      Η δημοτική αρχή είναι η μόνη αρχή σε τοπικό επίπεδο, που εκφράζει και εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας χωρίς καμιά εξαίρεση. Ο Δήμος επομένως οφείλει να διαφυλάξει την ενότητα, να απορρίψει την απαίτηση της εκκλησίας για το συγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο και να βοηθήσει στην ανεύρεση άλλου. Αυτή η πολιτική  δεν συνιστά αντιπαράθεση με την εκκλησία. Αποτελεί όμως αναγκαία σύγκρουση του πραγματικού δημόσιου συμφέροντος, με τη ματαιοδοξία και τη μεγαλομανία.

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα: Η πρόβλεψη του χώρου στο πολεοδομικό σχέδιο δεν εξασφαλίζει από μόνη της και την ιδιοκτησία του, ώστε να καταστεί εφικτή η ανέγερση του ναού.

Μπορούν να μας πουν οι εισηγητές Κουτάντου και Μανιούδης -ως μέλη της οικογένειας του παπά Μιχάλη- πως θα γίνει αυτό; (κάτι θα ξέρουν παραπάνω). Είναι στις προθέσεις της εκκλησίας να αγοράσει το συγκεκριμένο οικόπεδο ή μήπως είναι στις προθέσεις του κ. Δημάρχου να το παραχωρήσει δωρεάν; Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι το ένα ή το άλλο;

Ποιός είναι αυτός τελικά που θα αναλάβει -υπό τις παρούσες συνθήκες- τα έξοδα της ανέγερσης ενός Καθεδρικού ναού και με ποιο τίμημα για τους δημότες;

Θα περιμένουμε τις απαντήσεις του κ. Δημάρχου στη συνεδρίαση της Τρίτης, αν επιμείνει μέχρι τότε στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Εμείς θα προτιμούσαμε να το αποσύρει και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να υπερασπιστούμε με συγκρουσιακό τρόπο την έρμη την νομιμότητα και την κοινή λογική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News