Ειδήσεις

Μανώλης Φουντουλάκης: Ο τελευταίος των λεπρών (video)

Το βίντεο - ντοκουμέντο για τη Σπιναλόγκα με τα αυθεντικά πλάνα του 1935   «σάρωσε» στο διαδίκτυο καθώς εκατοντάδες Κρητικοί θέλησαν να δουν τις αυθεντικές ασπρόμαυρες εικόνες από το νησί των λεπρών. Το neakriti.gr ανασύρει από τη μνήμη τη συγκλονιστική αφήγηση του Μανώλη Φουντουλάκη, του ανθρώπου που βασανίστηκε από τη νόσο, φορτώθηκε με το «βαρύ» στίγμα όπως το περιγράφει, αλλά μοιράστηκε τον πόνο των κατοίκων που απομονώθηκαν στο νησί.

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή το 2010 είχε «ανοίξει» την καρδιά του στη Βούλα Νεονάκη και την εκπομπή «Καλό μεσημέρι» , μια αφήγηση που προκαλεί ρίγη συγκίνησης καθώς περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη ζωή όσων αρρώστησαν από τη νόσο Χάνσεν. Όπως περιγράφει « η Σπιναλόγκα έχει φάει κορμιά, αν μπορούσε κανείς να διηγηθεί και να μαρτυρήσει αυτά τα οποία έχουν συμβεί εκεί μέσα.. Πόσα κορμιά δεν έχει φάει τα 53χρόνια που υπήρξε…».

Με σημάδια της νόσου στο πρόσωπο και την… ψυχή

Ο ηλικιωμένος με εμφανή τα σημάδια της νόσου στο πρόσωπο και την… ψυχή, γύρισε το χρόνο πίσω, όταν το 1949  σε ηλικία μόλις 26 ετών είχε μάθει τα νέα που έμελλε να αλλάξουν για πάντα τη ζωή του και να τον στείλουν Αντιλεπρικό σταθμό Αγίας Βαρβάρας. Όπως σημειώνει μιλώντας για την Σπινανλόγκα « όποιος ήταν κρεβατωμένος ποιος να του πάει του πάει ένα ποτήρι νερό; Οι γειτόνοι προσέχανε ο ένας τον άλλον. Και γι'αυτό και η Εκκλησία επέτρεψε να γίνουν γάμοι μεταξύ των αρρώστων. Για να βοηθάει και να συντρέχει ο ένας τον άλλον».

Με δάκρυα στα μάτια θυμήθηκε και «λύγισε» στη σκέψη όσων βίωσε και όλα όσα του περιέγραψαν οι κάτοικοι του νησιού των λεπρών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «εμένα με πείραζε περισσότερο το στίγμα και …βέβαια ο πόνος που ήταν αφόρητος».

Αυτοεξορίστηκε για να "σώσει" την οικογένειά του

Ενδεικτικό της προκατάληψης που υπήρχε απέναντι στους λεπρούς είναι ότι κανείς δεν πλησίαζε τους ασθενείς και απέφευγαν ακόμα και το οικογενειακό περιβάλλον τους. Για να μην στιγματιστεί η οικογένειά του, ο  Μανώλης Φουντουλάκης «αυτοεξορίστηκε» στην Αθήνα και καταδίκασε τον εαυτό στην απομόνωση… Ωστόσο επειδή του αφηγούνταν οι κάτοικοι της Σπιναλόγκας όσα βίωσαν, γνώριζε πολλά για τη ζωή και την καθημερινότητά τους.  

Ο Μανώλης Φουντουλάκης με τη Βούλα Νεονάκη

Το βίντεο ντοκουμέντο

Στο ιστορικό βίντεο για τη Σπιναλόγκα που είδε το φως της δημοσιότητας και συγκλόνισε, διακρίνονται οι κάτοικοι του νησιού με σημαδεμένα πρόσωπα, ο καθένας να κουβαλά τη δική του ιστορία φορτωμένη με την πίκρα του αποχωρισμού, τον πόνο της ασθένειας και την ελπίδα της λύτρωσης. Εμπειρίες που έζησε και ο Μανώλης Φουντουλάκης που υπήρξε από τους τελευταίους που βίωσαν την σκληρή αλήθεια της νόσου…

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια