Ειδήσεις

Συνέχεια στο σίριαλ με τις "εξώσεις" από τα ενετικά τείχη

Επανέρχεται το καυτό θέμα του master plan για τα ενετικά τείχη Ηρακλείου που τίθεται αυτή τη φορά σε σύσκεψη στο δημαρχείο Ηρακλείου παρουσία στελεχών του δήμου και βουλευτών.

Δημοτικές παρατάξεις , Περιφέρεια, βουλευτές και αθλητικά σωματεία που απειλούνται με έξωση συμφώνησαν ομόφωνα ότι στηρίζουν από κοινού το master plan και θα ασκήσουν από κοινού πιέσεις.

Β.Λαμπρινός: Είχαμε συμφωνήσει στα περισσότερα σημεία

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δεν είχαν διατυπωθεί οι επίμαχες αντιρρήσεις από την Αρχαιολογία και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στα περισσότερα σημεία, διαψεύδοντας ουσιαστικά όσα είχε υποστηρίξει η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αντίπας Σηφάκης εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξοστρακισμού των αθλητικών σωματείων από τα τείχη.   

Για ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων Δήμου Ηρακλείου και Εφορίας Αρχαιοτήτων έκανε λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης .

Επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό

Η Λότζια επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό, τονίζει ότι έχει τη στήριξη των φορέων ως προς τα σχέδια που υπάρχουν και τα στελέχη της είναι προσηλωμένα στην εφαρμογή του master plan , χωρίς αυτό να σημαίνει χαλαρότητα ή ασυδοσία όπως αναφέρθηκε.

Μάλιστα θα υπάρξει συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού για τα σημεία που ενδεχομένως επιδέχονται βελτιώσεων, ενώ  θα εκπονηθεί εξειδικευμένη μελέτη για τους αθλητικούς χώρους στα ενετικά τείχη , τις επιφάνειες που απαιτούνται για τη λειτουργία τους και για να μην υπάρξει τυχόν ανεξέλεγκτη χρήση του χώρου.

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον πόλεμο της δημοτικής αρχής και της Τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων για την έξωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και κτισμάτων από τα τείχη και τη «βόμβα» της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλικής Συθιακάκη η οποία πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στο Δήμο λέγοντας ότι είχε συμφωνήσει αλλά μετά έκανε «πίσω», το θέμα συζητήθηκε και πάλι για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η κα Συθιακάκη είχε τονίσει στην ΚΡΗΤΗ TV «Ήμουν παρούσα στην επίσκεψη του δήμου στη Γενική Γραμματεία που επισημάνθηκαν όλα αυτά. Ο δήμος γνώριζε εξ' αρχής τις αντιρρήσεις μας γι'  αυτά τα δύο θέματα. Δεν αλλάξαμε εμείς γνώμη. Αντιθέτως εμείς είχαμε αποκομίσει την εντύπωση ότι ο δήμος θα ήταν πιο γενναιόδωρος απέναντι στην υπηρεσία αρχαιοτήτων και σε αυτά τα ζητήματα. Κάτι που δεν έγινε. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις. Αλλά δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτό το θέμα» .

Ωστόσο ανένδοτος είναι και ο δήμος με τον κ.Αναστασάκη να σημειώνει ότι «οι ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις του Μαρτινέγκο έχουν διαπιστωτική πράξη νομιμότητας από το υπουργείο Πολιτισμού από το 2004,απόφαση που ελήφθη από τη γ.γ κα Μενδώνη για τα 4 γήπεδα τένις και την τάφρο».

Ακολούθησε συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου και του αντιδημάρχου κ.Αναστασάκη στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού για το θέμα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη - Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλικαδάκης

Σχόλια