default-image

Αγία Ειρήνη Σπήλια: Η γέφυρα που "ξεδίψασε" το Ηράκλειο

Κρήτη
Αγία Ειρήνη Σπήλια: Η γέφυρα που "ξεδίψασε" το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θέα της γέφυρας "κόβει" την ανάσα, η κατασκευή της μαρτυρά ότι έγινε με μαεστρία και η εικόνα της σε "ταξιδεύει" σε άλλες εποχές. Η γέφυρα που βρίσκεται στην Αγία Ειρήνη Σπήλια, είναι πολλά περισσότερα από απλώς ιδιαίτερη και περίτεχνη, αφού συνέβαλε ώστε να "ξεδιψάσει" το Ηράκλειο.

Η εντυπωσιακή γέφυρα διαθέτει μεγάλο τόξο και δύο μικρότερα

Μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο με τα δέντρα και το γραφικό εκκλησάκι, δεσπόζει η εντυπωσιακή γέφυρα που κουβαλάει ιστορία δεκαετιών. Οι επισκέπτες ταξιδεύουν στη γαλήνη του τοπίου και την ομορφιά της φύσης.

Στην Αγία Ειρήνη στα Σπήλια η γέφυρα  με τα χαρακτηριστικά τόξα, υπενθυμίζει ακόμα το λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκε. Άλλοτε μέσω της γέφυρας διακινούνταν μεγάλες ποσότητες νερού.

 Ο επισκέπτης πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο παρελθόν και την ιστορία

 Ο χρόνος «σταματά» και το ειδυλλιακό τοπίο αποτελεί καταφύγιο ηρεμίας...

 Η γαλήνη του τοπίου και η ομορφιά της φύσης σαγηνεύουν

 Η εντυπωσιακή γέφυρα διαθέτει χαρακτηριστικά  τόξα

Η υδατογέφυρα Καρυδακίου

Το υδραγωγείο του Μορoζίνι είναι ίσως το μεγαλύτερο και ωραιότερο έργο ύδρευσης της Ενετοκρατίας και απάλλαξε τους κατοίκους του ενετικού Χάνδακα από τη μακραίωνη λειψυδρία. Είχε μήκος 15 χιλιόμετρα περίπου ξεκινώντας από τις βόρειες υπώρειες του Γιούχτα για να καταλήξει στην οκτάλωβη κρήνη του Μοροζίνι ή κατά το λαϊκότερον "Λιοντάρια". Σωζόταν σχεδόν ολόκληρο μαζί με τις μεταγενέστερες μετασκευές και προσθήκες μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το υδραγωγείο του Μοροζιiνι υδρευόταν το Ηράκλειο μέχρι το 1927!.

Στο υδραγωγείο συγκεντρώνονταν τα νερά από τρεις πηγές των Αρχανών: των Πελεκητών, του Αγίου Γεωργίου και του Καρυδακίου (κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο υδραγωγείο διοχετεύτηκαν κι άλλες πηγές).

Με πέτρινο αγωγό συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων τα νερά οδηγούνταν, μέσω Συλάμου και Φορτέτσας, στην κεντρική πλατεία του τότε Χάνδακα (σημερινού Ηρακλείου), στην κρήνη των Λιονταριών.

Πάνω στην υδατογέφυρα Καρυδακίου υπάρχει ακόμη επιγραφή στα Λατινικά, με ημερομηνία 1627. Τα εγκαίνια του υδραγωγείου του Μοροζίνι έγιναν ένα χρόνο αργότερα, το 1628, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μάρκου, προστάτη της Βενετίας, στην πλατεία των Λιονταριών.

Μέχρι και σήμερα οι επισκέπτες της περιοχής θαυμάζουν την περίτεχνη γέφυρα, στη θέα της κάνουν μια μαγευτική διαδρομή στο παρελθόν και ο χρόνος τούς "γυρίζει" πολλούς αιώνες πίσω, στην περίοδο των Ενετών...

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News