default-image

Το θανατηφόρο δάγκωμα του βασιλιά και η εξέγερση

Κρήτη
Το θανατηφόρο δάγκωμα του βασιλιά και η εξέγερση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εξέγερση των Χωρικών στην Αγγλία

Ήταν 30 Μαΐου του 1381 όταν ξεσπά στην Αγγλία η εξέγερση των Χωρικών. Πρόκειται για την πρώτη λαϊκή εξέγερση στη Βρετανία, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας του δυσβάσταχτου φόρου που επιβλήθηκε από τον -μόλις 14 ετών τότε- βασιλιά Ριχάρδο Β' στους υπηκόους του. Η εξέγερση διήρκησε λιγότερο από μήνα, ωστόσο μέχρι σήμερα αποτελεί για την αγγλική Αριστερά λαμπρό σημείο αναφοράς.

Η Ζαν Ντ' Αρκ καίγεται στην πυρά

Στις 30 Ιουλίου του 1431 καίγεται στην πυρά, σε ηλικία 19 ετών, η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας, Ζαν Ντ' Αρκ. Η περίφημη Ιωάννα της Λωραίνης είχε συλληφθεί ένα χρόνο νωρίτερα από Βουργούνδιους, οι οποίοι την… πούλησαν στους Άγγλους. Η Ιωάννα δικάστηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο, το οποίο την χαρακτήρισε μάγισσα και αιρετική, -κυρίως λόγω της ανδρικής της ενδυμασίας- και την καταδίκασε σε θάνατο. Τον Απρίλιο του 1909 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τη οσιοποίησε, ενώ το 1920 ο Πάπας την ανακήρυξε Αγία.

Ο βασιλιάς και το θανατηφόρο δάγκωμα 

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Μαΐου του 1917 όταν ο Αλέξανδρος Α' ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδας. Ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου και της βασίλισσας Σοφίας, ήταν τότε 24 ετών. Ο Αλέξανδρος σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ενώ πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός του πυροβολικού.   Πέθανε από σηψαιμία τον Οκτώβριο του 1920: Ο θάνατός του προήλθε από μόλυνση που του προκάλεσε το δάγκωμα ενός από τους δύο μακάκους (μαϊμούδες) που η βασιλική οικογένεια είχε για κατοικίδια στο Τατόι. Σήμερα εκτιμάται ότι ο Αλέξανδρος θα είχε επιζήσει εάν είχε ακρωτηριαστεί από τους γιατρούς του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη ποτέ, καθώς κανείς εξ' αυτών δεν θέλησε  να αναλάβει την ευθύνη.

Το κατέβασμα της σβάστικας απ' την Ακρόπολη

Το πρωί της 30ης Μαΐου του 1941, τα ραδιόφωνα όλης της χώρας ενημέρωναν τους ακροατές ότι η Κρήτη έπεσε. Οι ναζί κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους, μοιράζοντας προκηρύξεις στην Αθήνα. Ανάμεσα στους χιλιάδες Ελλήνων που είχαν στηθεί εκείνο το πρωινό μπροστά από τα ραδιόφωνά τους, ήταν και δυο νεαροί φοιτητές. Πρόκειται για τον Μανόλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα, οι οποίοι -όπως και πολύς άλλος κόσμος- δεν άντεχαν να βλέπουν τη σημαία με τη σβάστικα να κυματίζει στο βράχο της Ακρόπολης. Το ίδιο βράδυ, οι δυο φίλοι έδρασαν, κατεβάζοντας το ναζιστικό σύμβολο και παίρνοντάς το μαζί τους. Οι Γερμανοί κατάλαβαν την απώλεια της σημαίας μόνο το επόμενο πρωί. Το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη, ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης στους ναζί, στην κατεχόμενη Αθήνα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News