default-image

Όταν οι κεραυνοί "έπεφταν" στην Κνωσό

Κρήτη
Όταν οι κεραυνοί "έπεφταν" στην Κνωσό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που η άλλοτε δύναμη των κεραυνών του Κρηταγενή Δία, έπεσαν μέρα μεσημέρι στο ανάκτορο της Κνωσσού τραυματίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ 17 τουρίστες.

Το περιστατικό συνέβη στις 29 Μαΐου 9:30 το πρωί, όταν μια ομάδα τουριστών - κυρίως Ρώσοι - βρισκόταν κάτω από ένα δέντρο στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και ενώ είχε ξεσπάσει μία πρωινή ανοιξιάτικη μπόρα, με πολλές αστραπές και βροντές.

Ένας κεραυνός έβαλε στόχο ακριβώς το δέντρο κάτω από το οποίο βρισκόταν η ομάδα των τουριστών και κυριολεκτικά το κεραυνοβόλησε!

Τουλάχιστον μία από τις τουρίστριες ηλικίας 30 ετών, από τη Λετονία, υπέστη ανακοπή και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν άμεσα προσπάθησαν να την επαναφέρουν. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού - παρότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε - προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εξαιρετικά κρίσιμο περιστατικό της!

Παράλληλα, εκτός από αυτή τη γυναίκα, τραυματίστηκαν ακόμη 15 άτομα.

Άτυχοι... λόγω ομπρέλας

Όπως δήλωσε ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού Νίκος Παπαδάκης, «το ατύχημα με τον κεραυνό συνέβη γύρω στις 9:30. Ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και, παρά το γεγονός πως ο αρχαιολογικός χώρος έχει αλεξικέραυνο, 6 τουρίστες από τη Ρωσία, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν κάτω από ένα πεύκο, χτυπήθηκαν από τον κεραυνό».

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού υπάρχουν γύρω στα 20 αλεξικέραυνα, αλλά οι τουρίστες κρατούσαν μεταλλικές ομπρέλες που πιθανότατα προσέλκυσαν τον κεραυνό, σε συνδυασμό πιθανότατα με το δέντρο (πεύκο) κάτω από το οποίο είχαν καταφύγει για να προφυλαχθούν από την ξαφνική μπόρα που.

Το πεύκο που χτυπήθηκε από τον κεραυνό, με φανερά τα σημάδια στον κορμό του

Το περιστατικό έγινε στη δυτική αυλή και η βροντή που συνόδευσε τον κεραυνό προκάλεσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, την ώρα που όλοι όσοι βρισκόταν κάτω από το δέντρο έπεφταν κάτω, αρκετοί εκ των οποίων κεραυνοβολημένοι από την πανίσχυρη εκκένωση ηλεκτρικής ενέργειας του κεραυνού.

Μάλιστα αρκετοί τουρίστες φώναζαν ότι δεν αισθάνονται τα πόδια τους, ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κάτι σοβαρό και ότι απλώς είχαν υποστεί ισχυρό σοκ από τον κεραυνό.

Οι μικροτραυματισμοί που διαπιστώθηκαν σε ορισμένους ήταν κυρίως στα άκρα και δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Το ρεπορτάζ της Κρήτη TV από εκείνη την ημέρα

Όταν ο κεραυνός "χτυπάει" άνθρωπο

Πάνω από 300 KV ρεύματος διαπερνούν τον οργανισμό αν τον χτυπήσει κεραυνός.

Για μία σύγκριση, οι βιομηχανίες συνήθως χρησιμοποιούν μόλις 20 KV. Ο κεραυνός περνά το σώμα σε μόλις 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η ενέργεια του κεραυνού ζεσταίνει τον περιβάλλοντα αέρα στους 28.000 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας εγκαύματα τρίτου βαθμού σε σημεία του σώματος.

Βεβαίως, όπως είναι γνωστό, όταν κρατάς μεταλλικό αντικείμενο αυξάνεται η πιθανότητα να χτυπηθείς από κεραυνό.

Ο κεραυνός μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας... τεράστιος απινιδωτής, επηρεάζει το ρυθμό της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει ανακοπή, όπως συνέβη στην περίπτωση της άτυχης Ρωσίδας τουρίστριας.

Σύμφωνα με στοιχεία, από το 1981 έως το 2010 μόνο ένας στους δέκα που χτυπήθηκαν από κεραυνό κατέληξε νεκρός. Το 90% των θυμάτων επιβίωσε, αλλά με σημαντικές ζημιές.

Επιμέλεια: Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News