default-image

Στην οδηγό η ευθύνη για το τροχαίο των δύο στελεχών του ΕΚΑΒ

Κρήτη
Στην οδηγό η ευθύνη για το τροχαίο των δύο στελεχών του ΕΚΑΒ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαίωση στη μνήμη των αδικοχαμένων Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη, αλλά και του μοναδικού επιζώντος του φρικτού τροχαίου που είχε σημειωθεί το Δεκέμβριο του 2012 στο ΒΟΑΚ, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, Νίκου Μυρωδιά, συνιστά η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τρεισήμισι χρόνια μετά το τραγικό τροχαίο και περίπου ενάμιση χρόνο μετά την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, στο Ηράκλειο, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε: Το ατύχημα που προκάλεσε το θάνατο των δύο στελεχών του ΕΚΑΒ προκλήθηκε με αποκλειστική υπαιτιότητα της 36χρονης - σήμερα - οδηγού του οχήματος που συγκρούστηκε με το μοιραίο ασθενοφόρο.

Η απόφαση του αστικού δικαστηρίου ουσιαστικά ταυτίζεται με την ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, το οποίο το Νοέμβριο του 2014 είχε κρίνει ένοχη την οδηγό του φορτηγού αυτοκινήτου που ερχόταν από τα Χανιά στο Ηράκλειο και είχε αθωώσει τον οδηγό του ασθενοφόρου και φίλο των δύο θυμάτων, Νίκο Μυρωδιά.

Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι ο Νίκος Μυρωδιάς δε βαρύνεται με καμία υπαιτιότητα, καθώς κινούνταν με ταχύτητα περίπου 50 χιλιόμετρα την ώρα. «Αμέσως μόλις αντιλήφθηκε ότι η οδηγός του φορτηγού απώλεσε τον έλεγχο του οχήματός της και εισερχόταν αιφνίδια στο ρεύμα πορείας του, προέβη σε ενδεδειγμένο αποφευκτικό ελιγμό προς τα δεξιά, ήτοι προς το έρεισμα στην άκρη του οδοστρώματος, όμως, λόγω της μεγάλης ταχύτητας του έτερου οχήματος, της εντελώς ξαφνικής διείσδυσης αυτού στο ρεύμα κυκλοφορίας του, αλλά και της μεταξύ τους κοντινής απόστασης, ο ελιγμός αυτός, σε συνδυασμό με την άμεση τροχοπέδηση του ασθενοφόρου, δεν ήταν αρκετός για την αποφυγή της σύγκρουσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.

Δεν προέκυψε δηλαδή ούτε ότι το ασθενοφόρο κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα, ούτε ότι το όχημα υπερέβη τη διπλή διαχωριστική γραμμή.

Όσον αφορά στις επίμαχες φιάλες που προκάλεσαν απανωτές εκρήξεις στο ασθενοφόρο, το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της πλευράς της οδηγού ότι ο θάνατος των δύο ανδρών προκλήθηκε όχι λόγω της σύγκρουσης αλλά λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης της πυρκαγιάς εξαιτίας διαρροής οξυγόνου από την ανοιχτή φιάλη.

Επίσης το Δικαστήριο δε δέχτηκε ότι κάποια από τις φιάλες είχε παραμείνει ανοικτή πριν το ατύχημα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι το επίμαχο ασθενοφόρο δεν ήταν σε καμία περίπτωση κακοσυντηρημένο.

Αποζημιώσεις

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το Δικαστήριο επιδίκασε χρηματικές ικανοποιήσεις λόγω ψυχικής οδύνης, καθώς και αποζημιώσεις λόγω στέρησης διατροφής στις οικογένειες των αδικοχαμένων στελεχών του ΕΚΑΒ. Έτσι, θα δοθούν χρηματικά ποσά σε 8 στενούς συγγενείς του αδικοχαμένου Κελαράκη και, αντίστοιχα, σε έξι οικείους του Δημήτρη Βουρβαχάκη. Επίσης επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και στον Νίκο Μυρωδιά. Τέλος, σημειώνεται ότι το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της οδηγού του φορτηγού, η οποία ζητούσε χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη και υλικές ζημιές.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή στο γιατρό και διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης, Δημήτρη Βουρβαχάκη, και τον πρόεδρο των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης, Βαγγέλη Κελαράκη, σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου του 2012. Τα δύο στελέχη του ΕΚΑΒ μαζί με τον οδηγό του ασθενοφόρου, Νίκο Μυρωδιά, κατευθύνονταν προς το Ρέθυμνο, προκειμένου να παρευρεθούν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο. Στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, το ασθενοφόρο συγκρούστηκε με το φορτηγάκι που οδηγούσε η 36χρονη γυναίκα και το οποίο είχε ξεκινήσει από τα Χανιά με προορισμό το Ηράκλειο. Ο Νίκος Μυρωδιάς κατάφερε να βγει από το όχημα με τη βοήθεια των περαστικών, ωστόσο οι δύο φίλοι του και συνεπιβάτες δε στάθηκαν το ίδιο τυχεροί και κάηκαν ζωντανοί.

Το ποινικό δικαστήριο

Στις 17 Νοεμβρίου του 2014 εκδικάστηκε το ποινικό σκέλος της υπόθεσης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, το Δικαστήριο επέβαλε στην 36χρονη οδηγό του φορτηγού - η οποία απουσίαζε από τη δίκη λόγω προβλήματος υγείας - ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών, με αναστολή, υπό τον όρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησής της για τρεις μήνες. Στον αντίποδα, κρίθηκε αθώος ο Νίκος Μυρωδιάς, ο οποίος γλίτωσε το θάνατο την τελευταία στιγμή και ταλαιπωρείται μέχρι σήμερα από το σοβαρότατο τραυματισμό του.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News