default-image

Βλ. Πούτιν: Η αμοιβαία συμπάθεια ενώνει τους δύο λαούς

Ελλάδα
Βλ. Πούτιν: Η αμοιβαία συμπάθεια ενώνει τους δύο λαούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή και τη φιλοξενία που έτυχε στη χώρα μας και ιδιαιτέρως στο Άγιον Όρος δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το διήμερο ταξίδι του και την επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα που πραγματοποίησε στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ρώσο πρόεδρο συνοδευόταν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, από τη στιγμή που μπήκε στο FIR Αθηνών, ενώ υπήρχαν και άλλα δύο ίδια αεροσκάφη για λόγους ασφαλείας. Στο δε Άγιον Όρος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακολούθησε ολόκληρο το τελετουργικό, συμμετέχοντας με θέρμη σε όλη τη διαδικασία.

Με την ολοκλήρωσή της λίγο πριν τις 8 το βράδυ, ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ στην περιοχή περιπολούσε πολεμικό πλοίο, συνοδεύοντας διακριτικά το σκάφος που τον μετέφερε.

Η αμοιβαία συμπάθεια είναι εκείνη που ενώνει τον Ελληνικό με τον Ρωσικό λαό, αυτήν χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής του επίσκεψης στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Ο κ. Πούτιν τόνισε χαρακτηριστικά, «φέτος γιορτάζουμε το αφιερωματικό έτος των σχέσεων Ελλάδος - Ρωσίας. Η αμοιβαία συμπάθεια ενώνει τους δύο λαούς και τους βοηθάει να ξεπερνούν τις δυσκολίες».

«Χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να επισκεφτώ και πάλι το Άγιο Όρος, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το περιβόλι της Παναγίας» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει σ' αυτή τη γη της προσευχής, φέρει ιδιαίτερα αισθήματα».

«Το Άγιο Όρος είναι μοναδική εστία του Ορθοδοξίας» συνέχισε ο κ. Πούτιν και εξήρε τον ρόλο του στην ενδυνάμωση του Χριστιανισμού.

«Ευελπιστούμε στη στερέωση των σχέσεων με το Άγιο Όρος» κατέληξε, αναγνωρίζοντας ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός πως κάθε χρόνο το επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι προσκυνητές από τη Ρωσία».

«Σας υποδέχομαι με ειλικρινή συγκίνηση σ' αυτό το ιερό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, το Άγιο Όρος» τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι «εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας σ' όλη την Οικουμένη»

«Ιδίως τους χαλεπούς καιρούς, εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος για έναν ηγέτη προκειμένου να εμπνευστεί ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί, όταν λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος. Αυτοί οι δείκτες - εξήγησε - είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη

«Εμείς οι Έλληνες είμαστε αφοσιωμένοι σ' αυτούς τους δείκτες, γνωρίζουμε ότι η Ρωσία, υπό την ηγεσία σας, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Πούτιν. «Εύχομαι να οδηγείτε τον ρωσικό λαό στον δρόμο της δημιουργίας και της ευημερίας» κατέληξε.

«Το Άγιο Όρος μας διδάσκει τον διάλογο για την αναζήτηση, ιδίως σε καιρούς κρίσης» υπογράμμισε, κατά την προσφώνησή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Είναι μεγάλη τιμή να σας καλωσορίζω σ' αυτό το μέρος» έσπευσε να προσθέσει.

Ο γέροντας Ιερεμίας, ο γηραιότερος γέροντας του Αγίου Όρους, 102 ετών, υποδέχτηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Εκεί βρίσκεται από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.  

Θερμή υποδοχή και πανηγυρική δοξολογία

Στον ιερό ναό του Πρωτάτου στο Αγ. Όρος έφθασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου έγινε δεκτός με τιμητικές κωδωνοκρουσίες από την Ιερά Κοινότητα με επικεφαλής τον πρωτοεπιστάτη ή Άγιο Πρώτο, Παύλο και τον πολιτικό διοικητή του Αγ. Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Με αντίστοιχες εκδηλώσεις, λίγο νωρίτερα έγινε η υποδοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ρώσο Πρόεδρο στο παρακείμενο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας.

Ο κ. Πούτιν παρακολούθησε πανηγυρική δοξολογία, ενώ θα ακολουθήσει η επίσημη υποδοχή. Θα γίνει περίπου στη μέση της σκάλας προς το Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό κέρασμα, τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις των δύο Προέδρων και την ανταλλαγή δώρων.

Στις Καρυές του Αγίου Όρους υποδέχθηκε τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Παύλο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο και τον πολιτικό διευθυντή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Στον Ιερό ναό του Πρωτάτου κατά την άφιξη των δύο Προέδρων παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.

Τον κ. Πούτιν συνόδευσαν από τη Δάφνη στις Καρυές ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Απειλή για τη Ρωσία η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Πούτιν εκλήθη να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Ρωσία για την αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία.  

«Η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα» ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι (σ.σ. τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα) είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

«Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν!» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε: «Τι είναι αυτό; Είναι ραντάρ και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων!».

Με τρόπο ξεκάθαρο που δεν χωρά παρερμηνείες ο κ. Πούτιν έστειλε σκληρό μήνυμα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία «απειλεί εμάς».

«Βεβαίως αυτό απειλεί εμάς» είπε χωρίς διπλωματικές διατυπώσεις ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Μάλιστα ο κ. Πούτιν υπαινίχθηκε ότι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν άλλου είδους όπλα ή κεφαλές στα αντιπυραυλικά συστήματα που τοποθέτησαν στη Ρουμανία.

«Δεν είναι δύσκολο να γίνει η αλλαγή των όπλων σε αυτά τα συστήματα» υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αποτελεί απειλή για εμάς και γι' αυτό αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε» προειδοποίησε ο «τσάρος» της Ρωσίας ευρισκόμενος εκ δεξιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τώρα θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Επαναλαμβάνω είναι απαντητικά αυτά τα μέτρα. Τίποτα δεν θα κάνουμε προοτού δούμε τους πυραύλους στην Πολωνία» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε επίδειξη δύναμης απαριθμώντας το οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, θέλοντας να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στη Δύση.

«Στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις ικανότητές μας» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε ειδική αναφορά στα αντιαεροπορικά συστήματα «Ισκαντέρ (Μέγας Αλέξανδρος)».

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ.Πούτιν καλώντας εμμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουντ ην ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, πολύ κοντά σε μια περιοχή που θεωρείται το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Πούτιν: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έριξαν το αεροσκάφος μας οι Τούρκοι

Σε ερώτηση για το ρωσικό αεροσκάφος που έριξαν οι Τούρκοι, το ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε: «Ως προς το αεροσκάφος που συνετρίβη: οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν ενάντια στις τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια σε εξτρεμιστές. Αν το ξέραμε ότι θα εμπλακούν τακτικές δυνάμεις, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Πυροβόλησαν και τον πιλότο. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Δεν ακούσαμε εξηγήσεις, ούτε ετοιμότητα για αποζημίωση».

«Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε υψηλό επίπεδο. Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκεί η επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων, πρέπει και να κάνεις κάτι. Ακόμη περιμένουμε. Ακόμη δεν υπάρχουν εξηγήσεις» προσέθεσε.

Αναφορικά με το Κουρδικό, είπε ότι η Ρωσία δεν ασχολείται και πως αυτό είναι θέμα του κουρδικού λαού.

Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και στην Ευρώπη και στη Ρωσία, είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ήπειρό μας, με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. «Η Ελλάδα είναι γέφυρα συνεργασίας. Λύση είναι ο διάλογος και όχι οι κυρώσεις. Δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, χωρίς να είναι μέλος η Ρωσία».

Τι είδαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Τσίπρας-Πούτιν

Λίγο μετά τις 23:00 της Παρασκευής, ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκαν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Εκεί ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το protothema.gr, ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου και είδε τα εκθέματα από τον διευθύντρια Κατερίνα Δελαπόρτα. Ο κ. Πούτιν κοντοστάθηκε σε πολλά εκθέματα κυρίως αυτά που είχαν χριστιανικά θέματα, με την κα Δελαπόρτα να του εξηγεί τι ήταν το κάθε τι. Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. «Το έτος που διανύουμε είναι αφιερωμένο στο έτος Ρωσίας-Ελλάδος. Στην Ελλάδα είναι αφιερωμένο στην Ρωσία και στην Ρωσία στην Ελλάδα. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες. Δεν είναι τυχαίο που εγκαινιάζουμε ένα τόσο σημαντικό έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο σήμερα.

Επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Ο μοναδικός Ανδρέι Ρουμπλιώφ μετουσίωσε τη βυζαντινή παράδοση. Δίκαια λοιπόν θεωρείται πηγή μακράς συνεισφοράς στον ρωσικό πολιτισμό.  Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σε αυτόν τον ρωσικό εθνικό θησαυρό που δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ από τη χώρα.

Το έργο αυτό μαζί με την «Κόρη της Ακρόπολης» που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία αποτελεί τεκμήριο της φίλιας μεταξύ των δυο χωρών. Εγκαινιάζοντας λοιπόν σήμερα το έκθεμα έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη δέσμευση ότι η φιλία μεταξύ μας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και ενισχυθεί».

«Μεγάλη τιμή να παραβρεθώ στα εγκαίνια της έκθεσης. Ο Αντρέϊ Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευση για τα έργα του από την εποχή του Βυζαντίου», ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, κατά την διάρκεια των δηλώσεών του από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News