default-image

Από την Κρήτη στην Ευρώπη... σε ένα βαν

Κρήτη
Από την Κρήτη στην Ευρώπη... σε ένα βαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ταξίδι στην Ευρώπη με αυτοκίνητο, αποτελεί σίγουρα πρόκληση αλλά και ένα μεγάλο όνειρο για αρκετό κόσμο.

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης "οργώνει" την Ευρώπη. Το βανάκι του γνωστού κουκλοθιάσου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους θεατρόφιλους του νησιού, βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς Σουηδία.

Από τη σκανδιναβική χώρα, και συγκεκριμένα από την πόλη του Γκέτεμποργκ, θα ξεκινήσει η ευρωπαϊκή περιοδεία του Κουκλοθεάτρου, που θα "ανεβάσει" τον "Ψαροτρομάρα" προς τέρψιν των Ελλήνων ομογενών της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Σουηδίας.

Από την παράσταση "Φρίξος και Έλλη", που αποτέλεσε το ντεμπούτο του κουκλοθιάσου το 2011, μέχρι τους "Δροσουλίτες", οι οποίοι παρουσιάστηκαν πριν από μερικούς μήνες για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, το Κουκλοθέατρο Κρήτης έχει καταφέρει να κερδίσει το φιλοθεάμον κρητικό κοινό. Ακολουθώντας την τεχνική του "Μαύρου Θεάτρου" και στηριζόμενο στις αρχές του Muppet Show, την ταχυδακτυλουργική, τα κόμιξ και τον κινηματογράφο, το Κουκλοθέατρο έχει ήδη πραγματοποιήσει δεκάδες παραστάσεις όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια της Ελλάδας.

Μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στη "Νέα Κρήτη", η "ψυχή" του Κουκλοθεάτρου Κρήτης, Γιώργος Αναγνωστάκης, είχε προαναγγείλει τη μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία. Όπερ και εγένετο. Μαζί με την Ειρήνη Σταυρουλάκη και τον Μιχάλη Φραγκιαδάκη, θα ανεβάσουν τον "Ψαροτρομάρα" στη Σουηδία, την Ελβετία, αλλά και τη Γερμανία. Οι παραστάσεις θα δοθούν για την ελληνική ομογένεια των τριών αυτών χωρών, η οποία "διψά" για... πολιτισμό εκπορευόμενο από τα πάτρια εδάφη.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί σήμερα Σάββατο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Εν συνεχεία ο "Ψαροτρομάρας" θα "ανέβει" και στο Μάλμε. Τις επόμενες ημέρες, το Κουκλοθέατρο Κρήτης θα κατηφορίσει προς Ελβετία και την πόλη της Βέρνης. Τελευταίος προορισμός της περιοδείας είναι η Γερμανία. Εκεί, ο "Ψαροτρομάρας" θα "ανέβει" στο Ανόβερο, αλλά και στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο.

Μία από τις ιδιαιτερότητες της εν λόγω περιοδείας του κουκλοθιάσου είναι το γεγονός ότι τα μέλη του ταξιδεύουν στις τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες... οδικώς! Το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από το λιμάνι του Ηρακλείου. Το "magic bus" του Κουκλοθεάτρου συνέχισε από τον Πειραιά μέχρι την Πάτρα, από όπου επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής για Βενετία. Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τον Γιώργο Αναγνωστάκη, ο οποίος, σηκώνοντας το τηλέφωνο, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη χαρά του, λέγοντάς μας - και προκαλώντας μας ταυτόχρονα συναισθήματα "φθόνου" - ότι το βανάκι κοντεύει να φτάσει στο... Βερολίνο.

Έρχεται ο... "Πινόκιο"

Ο θίασος αναμένεται στη βάση του, στο Ηράκλειο, στα μέσα Ιουνίου. Επιστρέφοντας στην Κρήτη, ωστόσο, η κουκλο-παρέα δε θα πάει για διακοπές. Όλο το βάρος αναμένεται να πέσει στην προετοιμασία της νέας παράστασης που θα ανεβάσει, με τίτλο "Πινόκιο". Φυσικά, όλο το καλοκαίρι, ο θίασος θα "οργώσει" για μια ακόμη χρονιά όλη την Κρήτη, σε συνεργασία με τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους και όχι μόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κουκλοθέατρο Κρήτης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται είτε τον ιστότοπο www.koyklotheatro.gr, είτε τη σελίδα του θιάσου στο facebook. Εναλλακτικά, μπορούν να στείλουν email στο [email protected], ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 6977/987.248 (Γιώργος Αναγνωστάκης).

Μεγάλη απήχηση - Ο δρόμος προς την καθιέρωση

Το πρώτο έργο του θιάσου που παρουσιάστηκε στο κοινό της Κρήτης ήταν το "Φρίξος και Έλλη" του Ηλία Αναγνωστάκη, το 2011. Το 2012 ακολουθεί ο "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου (μεταφορά: Ηλίας Αναγνωστάκης), ενώ το 2013 ήταν η σειρά του "Ψαροτρομάρα" της Ευφροσύνης Χατόγλου. Η μεγάλη απήχηση που είχε ο "Ψαροτρομάρας" στο κοινό έκανε ακόμη πιο γνωστό το Κουκλοθέατρο Κρήτης. Επόμενο έργο, οι "Δροσουλίτες" (Ηλίας Αναγνωστάκης-Ανδρέας Μόσχος), που παρουσιάστηκαν στο κοινό πέρυσι. Τελευταίο έργο που ανέβασε το Κουκλοθέατρο Κρήτης ήταν η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News