Ειδήσεις

Δίνουν ξανά "ζωή" στους σκουριασμένους ανεμόμυλους

Σήμα κατατεθέν του Οροπεδίου Λασιθίου, πέρα από την τεράστια πεδιάδα με τις μοναδικές καλλιέργειες και την ομορφιά της περιοχής, οι ανεμόμυλοί του.

Πρόκειται για το αρχαιότερο και μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Μια εικόνα που έχει φωτογραφηθεί άπειρες φορές, αποτελώντας ένα εξαιρετικό θέαμα και μια ξεχωριστή ιστορία. Σήμερα όμως, με το πέρασμα των χρόνων, παραδομένοι στη φθορά, οι ανεμόμυλοι αυτοί έχουν υποστεί πολλές ζημιές, με συνέπεια με δυσκολία να παραμένουν όρθιοι.

Φρένο στην αλλοίωση των δεκάδων ανεμόμυλων του Οροπεδίου έρχεται να βάλει μια σπουδαία πρωτοβουλία, την οποία αναλαμβάνει ο Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Οροπεδίου (ΕΛΣΟΛ), που ξεκινάει δράση για την αναστήλωση ανεμόμυλων στη φημισμένη αυτή περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος έχει προχωρήσει στην καταμέτρηση των ανεμόμυλων που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, και έχει εντοπίσει περίπου 50 από αυτούς, οι οποίοι χρήζουν άμεσης παρέμβασης, οπότε και εντός των ημερών αναλαμβάνει δράση για την αναστήλωσή τους.

Η πρώτη φάση της αναστήλωσης γίνεται με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αναμένονται και άλλοι πόροι χρηματοδότησης από φορείς και ιδιώτες, στους οποίους έχει απευθυνθεί ο Σύλλογος του Οροπεδίου Λασιθίου. Φιλοδοξία, ωστόσο, των μελών του συλλόγου είναι η κίνηση αυτή να προχωρήσει και σε άλλα χωριά του Λασιθίου, προκειμένου οι ανεμόμυλοι να αποκτήσουν ξανά την αρχική τους ξεχωριστή εικόνα και να πάψουν πια να υπόκεινται στη φθορά του χρόνου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Νόστος", του χωριού Πινακιανού, ο όποιος έχει αποκαταστήσει 20 ανεμόμυλους στην είσοδο του Οροπεδίου, ο ΕΛΣΟΛ γίνεται ο δεύτερος πολιτιστικός φορέας που θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ευρεσιτεχνίας του Γεωργίου Εμμ. Χατζάκη για την αναστήλωση ανεμόμυλων με διάτρητα πολυεστερικά πανιά, μια μέθοδο-πρόταση του Γεωργίου Εμμ. Χατζάκη, για την οποία έχει διακριθεί με βραβείο ευρεσιτεχνίας το 2011, με το μεγαλύτερο σε κύρος βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης το 2015 και με πανελλήνιο βραβείο το 2016.

Σχόλια