default-image

Κλείνει έναν αιώνα μετά η αγορά των Χανίων

Κρήτη
Κλείνει έναν αιώνα μετά η αγορά των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυόμιση χρόνια μετά τα 100ά της γενέθλια η Δημοτική Αγορά των Χανίων κλείνει προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης.

Η δημοτική αγορά, είχε εγκαινιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου του 1913 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Σήμερα, όσο κι αν είχε χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, δεν έπαυε να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία των Χανίων: Σήμα κατατεθέν και σημείο στο οποίο δίνουν ραντεβού ντόπιοι και επισκέπτες.

Παλιότερα η αγορά ήταν γεμάτη κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα και καταστήματα τυροκομικών προϊόντων. Με το πέρασμα του χρόνου, πολλά απ' αυτά έκλεισαν και στη θέση τους άνοιξαν καταστήματα με σουβενίρ. Ακριβώς, όπως έχει γίνει δηλαδή στην 1866, την κεντρική αγορά του Ηρακλείου.

Παρά, όμως, την αλλαγή της φυσιογνωμίας της, η Δημοτική Αγορά έστεκε στο ύψος της, προσελκύοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκεπτών. Μάλιστα στο τέλος του 2013 είχαν οργανωθεί λαμπρές εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 100ών της. Τόσο στο εσωτερικό της αγοράς, όσο και στους χώρους είχε στηθεί σκηνικό του 1913. Παλιά οχήματα, παραδοσιακές άμαξες με τα άλογα, πωλητές ειδών και επαγγελματίες εκείνης της εποχής όπως λούστροι, φωτογράφοι, συνέθεταν το σκηνικό. Οι επαγγελματίες πρόσφεραν παραδοσιακά προϊόντα, ενώ θα σερβίρονταν χαρούπια και σαλέπι.

Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, αποφασίστηκε να κλείσει η Δημοτική Αγορά Χανίων για χρονικό διάστημα από ενάμιση έως δύο χρόνια προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες αποκατάσης. "Είναι επιτακτική ανάγκη το έργο να γίνει ενιαία και όχι τμηματικά βάσει της μελέτης διότι διαφορετικά θα προκύψουν μεγάλες τεχνικές και λειτουργικές δυσκολίες" δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων ανακοινώνοντας το κλείσιμο της αγοράς.

Μαζί με τις εργασίες αποκατάστασης, θα προχωρήσει και αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της, ώστε να μην αλοιωθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της Δημοτικής Αγοράς... Σημειώνεται ότι ο υφιστάμενος κανονισμός λειτουργίας χρονολογείται από τα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News