Ειδήσεις

Ανοίγουν γραμμή καταγγελιών για τα εργατικά ατυχήματα

Με φόντο τα αυξανόμενα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων και στο Ηράκλειο, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πρόκειται να ενεργοποιήσει μια τηλεφωνική γραμμή στην οποία εργαζόμενοι θα μπορούν να προβαίνουν ανώνυμα σε καταγγελίες γύρω από την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr και η Κρήτη TV.

Η ιδέα ανήκει στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοριά ο οποίος αναμένεται να προβεί άμεσα σε σχετικές ανακοινώσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις διστάζουν να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες είτε λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί είτε λόγω της απειλής της απόλυσης.

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας πρόκειται να ανακοινωθεί το τηλεφωνικό νούμερο στο οποίο θα καλούν οι εργαζόμενοι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, οπότε υπάλληλος θα δέχεται τις ανώνυμες καταγγελίες, για τις οποίες θα ενημερώνονται και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, Τροχαία κ.α.

Μέσω του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος απλώνεται «δίχτυ» προστασίας στους εργαζόμενους που ήδη βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγονται στοχευμένοι έλεγχοι σε εργοτάξια, σε οικοδομές και γενικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι ανώνυμες καταγγελίες αφορούν εργαζόμενους του Νομού Ηρακλείου ενώ για τον επίμαχο σχεδιασμό, ο κ. Βοριάς ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες γύρω από την ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εργατικά ατυχήματα στην Ανατολική Κρήτη ανέρχονται σε 433 από το 2014 μέχρι τις 25/05/2016.

Σοκάρουν τα στοιχεία στην Ανατολική Κρήτη

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της πολύ σημαντικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, την ώρα που μειώνονται δραστικά τα έργα στον κατασκευαστικό κλάδο, αυξάνονται και με πολύ ανησυχητικούς ρυθμούς τα εργατικά ατυχήματα.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά γύρω από την ασυδοσία που επικρατεί στους χώρους εργασίας, με τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

Προβληματισμό προκαλούν και τα δεκάδες εργατικά τροχαία ατυχήματα από τους εξαντλημένους εργαζόμενους, που σε ορισμένες περιπτώσεις χάνουν τη ζωή τους. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από σοβαρά εργατικά ατυχήματα, τα οποία και είχαν ως κατάληξη τον τραυματισμό των εργαζομένων, με σοβαρά έως και πολύ σοβαρά προβλήματα.

«Κάντε ελέγχους»

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν επιφορτιστεί με το έργο των ελέγχων της τήρησης ή της μη τήρησης των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, είναι στην Κρήτη εντελώς αποδυναμωμένες έως και ανύπαρκτες, εξαιτίας των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Την ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών στην Κρήτη για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων και την τιμωρία των κακών εργοδοτών που ευθύνονται για τα εργατικά ατυχήματα τόνισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ημερίδα για την υγεία και την ασφάλεια στον τεχνικό κλάδο.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ενεργοποιεί σύντομα μια γραμμή για ανώνυμες καταγγελίες αποκλειστικά για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.

Στοιχεία-σοκ

Σοκ και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία γύρω από τα εργατικά ατυχήματα στην ανατολική Κρήτη, τα οποία ολοένα και αυξάνονται, την ώρα μάλιστα που μειώνονται τα έργα στον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω της παρατεταμένης κρίσης. Το 2014 σημειώθηκαν 182 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 4 θανατηφόρα, τα 45 σοβαρά και τα 112 ελαφρά, ενώ τα τροχαία εργατικά ατυχήματα ανήλθαν στα 21.

Πέρυσι, τα εργατικά ατυχήματα άγγιξαν τα 187, εκ των οποίων τα δύο ήταν θανατηφόρα, τα 50 σοβαρά και τα 112 ελαφρά, ενώ τα 24 ήταν τροχαία εργατικά ατυχήματα.

Από τις αρχές του έτους που διανύουμε μέχρι τις 25 Μαΐου, τα εργατικά ατυχήματα ανέρχονται σε 64, εκ των οποίων το 1 θανατηφόρο, 20 σοβαρά και 32 ελαφρά, ενώ τα 12 ήταν τροχαία εργατικά ατυχήματα.

Χρειάζονται έλεγχοι - Καλοκαίρι τα περισσότερα ατυχήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα έκρουσαν οι αρμόδιοι, στο πλαίσιο ημερίδας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στον τεχνικό κλάδο. Όπως επισημάνθηκε, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο και τις μεταφορές, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά πτώσεις.

Ειδικοί τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που πραγματοποιεί ελέγχους μία φορά την εβδομάδα, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, ενώ πέρα από το κράτος και τους κακούς εργοδότες, το πρόβλημα οφείλεται σε ένα βαθμό και στην κακή νοοτροπία ορισμένων εργαζομένων, που δε λαμβάνουν, ως οφείλουν, τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Τη σχετική ημερίδα διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και το ΣΕΠΕ Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης - Γεωργία Μακάκη

Σχόλια