default-image

"Σάρωσε" ξανά στις γαλάζιες σημαίες η Κρήτη

Κρήτη
"Σάρωσε" ξανά στις γαλάζιες σημαίες η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μια ακόμα χρονιά, το νησί μας σάρωσε στις γαλάζιες σημαίες, κατακτώντας συνολικά 102 για το 2016, έναντι 106 που είχε πάρει πέρυσι. "Πρωταθλητής" μεταξύ των 4 νομών της Κρήτης αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά ο νομός Λασιθίου, που έχει να επιδείξει 41 βραβευμένες παραλίες για το 2016.

Σταθερά στην κορυφή του κόσμου παραμένει και η χώρα μας, που έλαβε 430 σημαίες, διατηρώντας έτσι την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες!

Αναλυτικότερα, ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος "Γαλάζια Σημαία" στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρίνων με "γαλάζια σημαία" για το 2016. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

Η 1η τελετή στην Ελλάδα

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα).

Οι βραβεύσεις όλων των χωρών του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκονται αναρτημένες από σήμερα στη νέα διεθνή ιστοσελίδα www.blueflag.global.

Οι φετινές ανακοινώσεις για τις γαλάζιες σημαίες επιφύλασσαν μια ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση για την Ελλάδα, αφού η σχετική τελετή, που είναι η πρώτη στην ιστορία του θεσμού, έλαβε χώρα σε ελληνικό έδαφος.

Ειδικότερα, η 1η επίσημη τελετή ανακοίνωσης βράβευσης ακτών και μαρινών των 50 χωρών του Προγράμματος "Γαλάζια Σημαία" φιλοξενήθηκε στη Χαλκιδική, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE).

Η επίσημη τελετή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 25 Μαΐου με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. H τελετή κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματικό τρόπο από τους ίδιους τους μαθητές, στην παραλία του ξενοδοχείου "Porto Carras Grand Resort", παρουσία των προσκεκλημένων της εκδήλωσης.

Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, αφού, μέχρι και πέρυσι, η ανακοίνωση των "Γαλάζιων Σημαιών" για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο Τύπου από την έδρα του FEE στη Δανία.

Ο χάρτης της Κρήτης - Στην κορυφή το Λασίθι

Σε επίπεδο Κρήτης, ο χάρτης με τις 102 βραβευμένες παραλίες για το 2016 έχει ως εξής:

Χανιά - 29 γαλάζιες σημαίες: Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Βουλισμένη, Γραμμένο, Παχειά Άμμος, Χαλίκια, Σούγια.

Δήμος Κισσάμου: Φαλάσαρνα/Παχειά Άμμος 1, Φαλάσαρνα/Παχειά Άμμος 2, Καστέλι/Μαύρος Μόλος - Πλάκα.

Δήμος Πλατανιά: Πλατανιάς, Λιμανάκι, Κολυμπάρι, Ραπανιανά.

Δήμος Χανίων: Σταλός, Άγιοι Απόστολοι 1, Άγιοι Απόστολοι 2, Χρυσή Ακτή, Αγία Μαρίνα, Καλαμάκι, Μαράθι, Σταυρός, Άγιος Ονούφριος, Καλαθάς.

Δήμος Αποκορώνου: Μαϊστράλι, Καλύβες Ξυδά, Αλμυρίδα, Κυανή, Καβρός, Καβρός/Eliros Mare, Περαστικός.

Ρέθυμνο - 15 γαλάζιες σημαίες: Δήμος Ρεθύμνου: Ρέθυμνο 1, Ρέθυμνο 2, Ρέθυμνο 3, Ρέθυμνο 4/Μυσσίρια, Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6, Αδελιανός Κάμπος Α, Πηγιανός Κάμπος, Σκαλέτα.

Δήμος Μυλοποτάμου: Πάνορμο/Λίμνη, Λιανός Κάβος Λαυρίς, Μπαλί Λιβάδι.

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγ. Γαλήνη/Ύστερο Βαρκοτόπι, Σούδα.

Ηράκλειο - 17 γαλάζιες σημαίες: Δήμος Μαλεβιζίου: Ληνοπεράματα, Φόδελε, Αμμουδάρα 1, Αμμουδάρα 4, Αμμουδάρα 5.

Δήμος Χερσονήσου: Λιμένας Χερσονήσου 5, Άγ. Γεώργιος 1, Άγ. Γεώργιος 3, Ανισαράς, Άγ. Γεώργιος 2/Παναγία Ρύζι, Δράπανος, Ποταμός, Ποταμός Α, Κοκκίνη Χάνι, Αγία Πελαγία/Μενόπετρα, Καστρί/Creta Maris.

Δήμος Φαιστού: Μάταλα.

Λασίθι - 41 γαλάζιες σημαίες: Δήμος Αγ. Νικολάου: Σπηλιάδα, Πόρος 1, Πόρος 2, Ελούντα, Πηγαϊδάκια Ελούντας, Σχίσμα, Ελούντα 1, Δρήρος, Χιόνα, Πλάκα, Χαβάνια 2, Άγιος Νικόλαος 1, Άγιος Νικόλαος 2, Άγιος Νικόλαος 3, Αμμούδι, Κιτροπλατεία, Άμμος/Μαρίνα, Αλμυρός, Άμμος/Δημοτική, Πήλος, Αμμουδάρα, Βούλισμα, Άγ. Παντελεήμονας, Καραβοστάσι, Χαβάνια 1, Μεραμπέλο.

Δήμος Σητείας: Σητεία 1, Βάι/Φοινικόδασος, Κουρεμένος, Χιόνα, Κάτω Ζάκρος, Βουρλιά, Ανάληψη, Μακρύς Γιαλός/Λαγκούφα.

Δήμος Ιεράπετρας: Ιεράπετρα 1/Δημοτική, Ιεράπετρα 2/Δημοτική, Αγιά Φωτιά, Μύρτος, Κουτσουνάρι/Άγ. Ιωάννης, Κουτσουνάρι 2, Αχλιά Σχινοκαψάλων.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News