Ειδήσεις

Τι είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την Πανορθόδοξη Σύνοδο

Κατ' ιδίαν συνάντηση είχαν στο Φανάρι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα στην Κρήτη.

«Η κρίση θα δε θα αντιμετωπιστεί με ψεύτικους διχασμούς, αλλά ανακαλύπτοντας και πάλι εκείνες τις σπουδαίες αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Συνεχίζοντας συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την πρωτοβουλία και την επιμονή να συγκαλέσει τη Σύνοδο, την οποία χαρακτήρισε «ένα τεράστιο επίτευγμα, ένα σύμβολο ενότητας και γεγονός, πολύ μεγάλης ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για την Ορθοδοξία».

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι το Πατριαρχείο εργάζεται μεθοδικά επί πολλές δεκαετίες για να βρισκόμαστε σήμερα στις παραμονές πραγματοποίησης της Συνόδου και για αυτό «είναι μεγάλη ευθύνη».

Κλείνοντας, επισήμανε την ανάγκη οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να στείλουν μήνυμα ενότητας και ομόνοιας σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Παναγιώτατε με πολύ μεγάλη συγκίνηση επισκέπτομαι σήμερα το Πατριαρχείο και εσάς προσωπικά με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
 


Είναι πάντα μεγάλη η χαρά να σας συναντώ. Η παρουσία και το έργο σας συνολικά μας δίνει πολύ μεγάλη δύναμη στους δύσκολους καιρούς που διανύει η πατρίδα μας. Και πράγματι το μήνυμα της ενότητας, που  εκπέμπετε, με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από εσάς προσωπικά, είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να εισακουστεί σήμερα στη χώρα μας που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες και μια πολύ βαθιά οικονομική κρίση. Η οποία δεν θα αντιμετωπιστεί με ψεύτικους διχασμούς, αλλά ανακαλύπτοντας και πάλι εκείνες τις σπουδαίες αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που μας επέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε ακόμα μεγαλύτερες κρίσεις στο διάβα των αιώνων.
 


Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να σας συγχαρώ και επίσημα για την πρωτοβουλία σας και για την επιμονή σας, να συγκαλέσετε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, ένα τεράστιο επίτευγμα, ένα σύμβολο ενότητας. Με πολύ μεγάλη χαρά, μάλιστα αυτή θα φιλοξενηθεί και στην Κρήτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το γεγονός, το οποίο είναι γεγονός, πολύ μεγάλης ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για την Ορθοδοξία.
 


Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: Είναι πρόκληση και μια μεγάλη ευθύνη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει το συντονισμό των πραγμάτων. Το Πατριαρχείο μας μαζί με όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ιδιαιτέρως αυτό όλες τις τελευταίες δεκαετίες έκανε διάφορα πράγματα, πολλές συναντήσεις, πολλά έξοδα - αν επιτρέπεται να το πω και αυτό - για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, στο αίσιο αποτέλεσμα να ευρισκόμεθα  τώρα εις τας παραμονάς της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
 


Ελπίζουμε και ευχόμεθα να πάνε όλα καλά. Διότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι οι αδελφοί Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών προσέρχονται με τις καλύτερες διαθέσεις. Έκαστος, θα φέρει τη συμβολή της Εκκλησίας και θα δώσουμε προς όλον τον κόσμο την εικόνα μιας ενωμένης και ομονοούσης Ορθοδοξίας. Μπορεί να έχουμε μερικά εσωτερικά προβλήματα, αυτά υπάρχουν σε κάθε οικογένεια και θα υπάρχουν και μετά τη Σύνοδο, δεν μπορεί να υπάρχει απολύτως ομοιομορφία και σύμπραξη σε όλα, αλλά υπάρχει καλή διάθεση και θα τα βρούμε.

Σχόλια