default-image

Ατμομηχανή και παράδειγμα προς μίμηση η οικονομία της Κρήτης

Οικονομία
Ατμομηχανή και παράδειγμα προς μίμηση η οικονομία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομία της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή και παράδειγμα προς μίμηση από τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας, όμως η κεντρική πολιτική σκηνή, δυναμιτίζει τις προσπάθειες των Κρητικών, αυτό αναφέρθηκε στο 20ό Συνέδριο Μακροοικονομίας, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, το οποίο φιλοξένησε πάνω από 150 ομιλητές.

Αυτό που ξεχωρίζει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι ότι οι Κρητικοί δεν έχουν αναπτύξει "μονοκαλλιέργεια", αλλά επιδίδονται σε οικονομικές δραστηριότητες όλο το χρόνο από τον τουρισμό μέχρι τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η φοροεπιδρομή δεν αποφέρει οικονομικά στο κράτος, ούτε και θα αποφέρει η στροφή στους έμμεσους φόρους, επειδή οι άμεσοι δεν αποδίδουν πλέον.

Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας, κοινωνικοπολιτική αστάθεια και συνεχείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις που θεωρείται ότι θα τόνωναν την πραγματική οικονομία, αγνοούνται. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να βρουν λύση για ωριμάσουν οι συνθήκες ελάφρυνσης του χρέους.

Το 20ο Διεθνές Συνέδριο Μακροοικονομίας στο Ρέθυμνο φιλοξενεί πάνω από 150 ομιλητές, εξέχουσες προσωπικότητες της Οικονομικής Επιστήμης. Ένας εξ αυτών και ο Γιώργος Αλλαγιάννης, καθηγητής Πανεπιστημίου στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Θεωρεί θετική την Ευρωπαϊκή Οικονομική ολοκλήρωση, ως ανάχωμα στις προθέσεις των διεθνών αγορών, αφού η ΕΚΤ αποτελεί ρυθμιστή της κατάστασης προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες και οικονομίες. Όμως διαπιστώνει ότι τελικά η οικονομική κρίση διέσπειρε αντί για να ενώσει τους λαούς.

Ρεποστάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News