default-image

Μετά το καλοκαίρι οι πρόσφυγες στην Κρήτη;

Κρήτη
Μετά το καλοκαίρι οι πρόσφυγες στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα "σκαριά" βρίσκεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, μέσα στις οποίες είναι και η Κρήτη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Ν.Κ." ξεκαθαρίζει ότι ο χρόνος που θα μεταφερθούν πρόσφυγες στο νησί μας δεν μπορεί να αφορά το διάστημα πριν το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που όμως έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα για ολοκλήρωση της φάσης αυτής μέχρι το Σεπτέμβριο.

Για τις πολιτικές εξελίξεις και την παραίτηση της Β. Κατριβάνου, την οποία αντικατέστησε στη Βουλή ο ίδιος, ο κ. Γιώργος Κυρίτσης σχολίασε πως ο κάθε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «πάει το κάρο μέχρι εκεί που του επιτρέπουν οι αντοχές του», ενώ εμφανίστηκε κάθετος ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 22 Μαΐου πλήττουν τους εύπορους και όχι τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Συνέντευξη στη Νικολέτα Σφακιανάκη

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η Κρήτη πού βρίσκεται στο σχεδιασμό αυτό;

«Ο σχεδιασμός γίνεται αυτή τη στιγμή γιατί βρισκόμαστε μόλις στο τέλος της πρώτης φάσης. Εκ των πραγμάτων επικεντρώθηκε στη βόρεια Ελλάδα, όπου είχε συγκεντρωθεί το κύριο βάρος του προσφυγικού. Με το τέλος αυτής της φάσης (...) ξεκινάει η δεύτερη φάση, η οποία επίσης έχει στοιχεία προσωρινότητας, αλλά δεν έχει στοιχεία επείγοντος ανθρωπιστικού χαρακτήρα, τα οποία είδαμε το τελευταίο διάστημα στη βόρεια Ελλάδα. Ο σχεδιασμός αυτός είναι εν εξελίξει. Η γενική αρχή την οποία θα ακολουθήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών, θα έχει να κάνει με μία ισομερή, κατά το δυνατόν, κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού στις περιφέρειες. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε αριθμό προσφύγων για την Κρήτη. Ούτως ή άλλως θα προηγηθεί διάλογος ευρύς σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο της Περιφέρειας και στο επίπεδο των Δήμων. Θα γίνουν προτάσεις από τη δική μας πλευρά και από την πλευρά των τοπικών Αρχών για τη διευκόλυνση και των περιοχών, άρα βρισκόμαστε σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο».

Άρα και χρονικά δεν μπορούμε να ξέρουμε;

«Νομίζω πως δύσκολα πριν το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχει πραγματική μετακίνηση και εγκατάσταση σημαντικού αριθμού προσφύγων σε περιοχές».

Πλέον έχετε και μία νέα ιδιότητα, τη βουλευτική. Πώς κρίνετε την παραίτηση της κ. Κατριβάνου και φυσικά την καταψήφιση των άρθρων;

«Όπως διευκρίνισε και η κ. Κατριβάνου, παραιτήθηκε από βουλευτής. Δεν αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ήμασταν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο αναλάβαμε το βάρος το οποίο μας ανέθεσε ο κόσμος ψηφίζοντας με 36% ΣΥΡΙΖΑ: τη συμφωνία που λέγεται μνημόνιο 3 να την εφαρμόσουμε εις τρόπον ώστε το μικρότερο δυνατό κομμάτι του βάρους να πέσει στα λαϊκά στρώματα και στους πιο ευάλωτους, υπέρ των οποίων μεροληπτούμε, και να μετακυλήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους στους πιο εύπορους. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτό το πράγμα στηρίζουμε και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και ήμασταν και μεταξύ μας συνεννοημένοι ότι ο καθένας το κάρο μπορεί να το πάει μέχρι εκεί όπου η πολιτική, συναισθηματική και ψυχολογική αντοχή του επιτρέπουν».

Θεωρείτε δηλαδή ότι με την τελευταία ψηφοφορία το βάρος πέφτει στους πιο εύπορους;

«Προφανώς. Το κατήγγειλε και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, λέγοντας ότι υπάρχει ένας "άτυπος ταξικός πόλεμος" τον οποίο "έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των πιο εύπορων στρωμάτων του πληθυσμού", για να ενισχύσει τους αδύνατους, αλλά "δεν καταλαβαίνει ότι εάν χτυπήσει τους εύπορους τελικά θα την πληρώσουν και οι αδύναμοι, κάτι που είναι η κλασική νεοφιλελεύθερη αφήγηση, στη βάση της οποίας πάντα πρέπει να την πληρώνουν οι φτωχοί, είτε απευθείας είτε για να αισθάνονται πιο κεφάτοι και ψυχολογικά ανεβασμένοι οι πιο εύποροι. Εμείς προφανώς βρισκόμαστε από την ακριβώς αντίθετη πλευρά αυτής της αντίληψης».

«ΜΕΡΟΛΗΠΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»

Στους «μένουμε Ευρώπη» τα βάρη;

Σε άρθρο σας στην "Αυγή" λέτε: «Γι' αυτό ακριβώς ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ), για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους "μενουμευρωπαίους", και αυτό ακριβώς κάνει». Δώστε μας μια διευκρίνιση. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Ψηφίζει η ελληνική κυβέρνηση βάσει του ποιος ψήφισε "ναι" και ποιος "όχι" στο δημοψήφισμα ή για τις γενικότερες ανάγκες του κόσμου;

«Δεν υπάρχουν γενικότερες ανάγκες του κόσμου. Οι κοινωνίες αποτελούνται από κοινωνικές τάξεις, στρώματα και ομάδες, και οι πολιτικές δυνάμεις μεροληπτούν υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών τάξεων, στρωμάτων και ομάδων. Γι' αυτό υπάρχει Αριστερά και Δεξιά. Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς μεροληπτούν υπέρ των ευπορότερων στρωμάτων της κοινωνίας, ενώ οι κυβερνήσεις της Αριστεράς υπέρ των πιο αδύνατων στρωμάτων. Ούτως ή άλλως μια κυβέρνηση λειτουργεί στο όνομα ολόκληρης της χώρας. Δε θα πάει κάποιος να ανοίξει ένα λάκκο και θα τους βάλει μέσα, αλλά αυτό σημαίνει "πολιτικά σχέδια", αυτό σημαίνει Δεξιά και Αριστερά».

* Μα είναι σίγουρο ότι όποιος ψήφισε "μένουμε Ευρώπη", "ναι" στο δημοψήφισμα, είναι εύπορος;

«Όχι, όχι. Δεν είναι όποιος ψήφισε... Παρόλο που αν δει κανείς την κατανομή της ψήφου στο δημοψήφισμα, θα δει ότι είναι η κλασικότερη, στην ελληνική ιστορία, ταξική αποτύπωση με βάση τη γεωγραφική κατανομή της ψήφου. Αλλά δε στέκομαι σε αυτό. Στέκομαι στις βασικές θέσεις τις οποίες πήραν οι πολιτικές εκπροσωπήσεις. Δε μιλάμε για τους ψηφοφόρους σε καμία περίπτωση. Είδαμε ότι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και μιντιακές εκπροσωπήσεις των ανώτερων στρωμάτων - αυτό που στην Αριστερά λέμε "αστισμός" - τάχθηκαν αποφασιστικά υπέρ του "ναι" και τι σήμαινε το "ναι": "φέρτε μια συμφωνία, ό,τι και να είναι"».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News