default-image

Λαμπρά εγκαίνια μουσείου με Παυλόπουλο και Μπαλτά

Πολιτισμός
Λαμπρά εγκαίνια μουσείου με Παυλόπουλο και Μπαλτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαινιάζεται την Κυριακή 19 Ιουνίου το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Πρόκειται για ένα μουσείο με τρομακτικό πλούτο εκθεμάτων, το οποίο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα ευρήματα, δηλαδή στη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.

Η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, ενταγμένη στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας (μιας πόλης με διαχρονική κατοίκηση από το 3000 π.Χ. έως και τα βυζαντινά χρόνια), αποτελεί ένα μοναδικό "παράθυρο" στον ομηρικό κόσμο, έναν χώρο όπου τα ευρήματα της σκαπάνης ταυτίζονται συχνά με τους ομηρικούς στίχους. Η νεκρόπολη (9ος-6ος π.Χ. αιώνας), κατ' ευτυχή συγκυρία, παρέμεινε σχεδόν αλώβητη από μεταγενέστερες αρχαίες και νεότερες επεμβάσεις, καθώς διατηρήθηκε επί μακρόν αδόμητη εντός του ιστού της μεταγενέστερης αρχαίας πόλης.

Οι ανασκαφές του καθηγητή Σταμπολίδη έχουν αποκαλύψει μοναδικές ταφές των γεωμετρικών-αρχαϊκών χρόνων. Από αυτές αποκαλύπτεται ότι για τους άνδρες ακολουθούνταν τα έθιμα των ομηρικών επών, ενώ για τις γυναίκες εντυπωσιάζει ο πλούτος των κοσμημάτων τους, των χρυσοποίκιλτων ενδυμάτων τους και άλλων κτερισμάτων που τις συνόδευαν.

Στο μουσείο εκτίθενται εκατοντάδες αρχαία έργα (γλυπτά, ανάγλυφα, αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία, περίαπτα κ.λπ.) από πηλό, λίθο, χρυσό, άργυρο, χαλκό και σίδηρο, που προέρχονται από την ίδια την Κρήτη, το Αιγαίο, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο και την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Οι ανασκαφές του κ. Σταμπολίδη έχουν δώσει εκπληκτικά ευρήματα, κυρίως πολυτελή: χρυσά, ασημένια και χάλκινα σκεύη, εγχειρίδια και κοσμήματα, ειδώλια, γυάλινα αγγεία και αντικείμενα από ελεφαντόδοντο.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, το έργο του μουσείου έχει κοστίσει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος που έχουν αναλάβει για διάφορες παρεμβάσεις τους ο Δήμος Ρεθύμνου, η ΔΕΥΑΡ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πολλοί ιδιώτες-εθελοντές, που έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει εμπράκτως την όλη προσπάθεια.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα λαμπρά εγκαίνια

Όσοι παραστούν στα εγκαίνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο μεγάλο αύλειο χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας πριν τις 7 το απόγευμα. Και αυτό γιατί στις 7 ακριβώς θα γίνει η έναρξη της τελετής εγκαινίων.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Ακολούθως ο επιστημονικός υπεύθυνος και δημιουργός του έργου, καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "Ανασκάπτοντας το παρελθόν - Προσεγγίζοντας το μέλλον". Μισή ώρα πριν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κόψει την καθιερωμένη κορδέλα, θα υλοποιηθούν δύο δρώμενα: Η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου θα απαγγείλει απόσπασμα από τους "Κρήτες" του Ευριπίδη, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων θα αποδώσει το χορό των Κουρητών. Στη λύρα ο Βασίλης Σκουλάς.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News