default-image

Η ναυμαχία της Ερεσού, η Ζωζώ και ο Παγκανίνι

Η ναυμαχία της Ερεσού, η Ζωζώ και ο Παγκανίνι

Το πρώτο πλήγμα στον τουρκικό στόλο: Η ναυμαχία της Ερεσού

Ήταν 27 Μαΐου του 1821 όταν ο πυρπολητής από τα Ψαρά, Δημήτριος Παπανικολής επιτίθεται σε οθωμανικό δίκροτο πλοίο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες. Η πυρπόληση του τουρκικού καραβιού έλαβε χώρα στο λιμάνι της Ερεσού, στο βόρειο τμήμα της Λέσβου. Πρόκειται για την περίφημη ναυμαχία της Ερεσού, η θετική έκβαση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα οι επαναστατημένοι Έλληνες να ξεθαρρέψουν και ν' αρχίσουν να βλέπουν χωρίς φόβο τον τουρκικό στόλο, που μέχρι τότε φάνταζε ανίκητος.

Τα 83α γενέθλια της... αειθαλούς Ζωζώς Σαπουντζάκη

Σαν σήμερα, το 1933, γεννιέται στη Θεσσαλονίκη από πατέρα Κωνσταντινουπολίτη και μητέρα Σμυρνιά, η γνωστή ηθοποιός, τραγουδίστρια και… show woman, Ζωζώ (Ζωή) Σαπουντζάκη.

Η δολοφονία Λαμπράκη και οι συνέπειές της

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Μαΐου του 1963 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο αγωνιστής της Αριστεράς, Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο γιατρός, αθλητής και βουλευτής της ΕΔΑ είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση πέντε μέρες πριν από τους ακροδεξιούς Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη, οι οποίοι επέβαιναν σε τρίκυκλο. Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρώσει την ομιλία του σε εκδήλωση για την ειρήνη, για την οποία είχε μεταβεί στη συμπρωτεύουσα. Ο θάνατος του Λαμπράκη προκάλεσε σωρεία λαϊκών αντιδράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό: Την ημέρα της κηδείας του, 500.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, μετατρέποντας την τελετή σε διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή, του Παλατιού και του παρακράτους της δεξιάς. Η υπόθεση της δολοφονίας του Λαμπράκη ενέπνευσε τον συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό να γράψει το διάσημο μυθιστόρημά του με τίτλο «Ζ». Το βιβλίο μεταφέρθηκε το 1969 στη μεγάλη οθόνη με ιδιαίτερη επιτυχία από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Στην ομώνυμη ταινία πρωταγωνίστησαν οι Υβ Μοντάν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Ειρήνη Παππά.

Ο "διαβολικός" βιολιστής, Νικολό Παγκανίνι

Ήταν 27 Μαΐου του 1840 όταν πεθαίνει στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία 58 ετών, ένας από τους πιο διάσημους βιολιστές όλων των εποχών. Ο λόγος για το θρυλικό Νικολό Παγκανίνι, τον Γενουάτη μουσικό, ο οποίος υπήρξε η πρώτη ιστορική προσωπικότητα με συμπεριφορά, η οποία παρέπεμπε σε… ροκ σταρ της εποχής μας. Ο Παγκανίνι πέθανε από φυματίωση του λάρυγγα, καθώς είχε προσβληθεί από σύφιλη. Η φήμη που τον συνόδευε ότι είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο και γι' αυτό είχε αποκτήσει εξωπραγματικές μουσικές δεξιότητες, διογκώθηκε με το θάνατό του: Ο Παγκανίνι ζήτησε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων, λίγο πριν ξεψυχήσει. Λόγω, ωστόσο, της αδυναμίας κατάποσης από την προχωρημένη ασθένειά του, η «όστια» της μετάληψης έπεσε από το στόμα του… Έτσι, κανείς δεν αμφέβαλε πλέον για τη διαβολική του υπόσταση. Η Εκκλησία αρνήθηκε την ταφή του και η σορός του ταλαιπωρήθηκε για 22 χρόνια. Το 1862, ο γιος του ανήγειρε τον τάφο του πατέρα του στην πόλη της Πάρμας, όπου και βρίσκονται μέχρι σήμερα τα λείψανα του μεγάλου βιολιστή.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News